Alkuun
16.8.2015
teksti: Sanna Kontkanen kuvat: YAD

Ehkäisevää päihdetyötä festarihumussa - nuorilta nuorille

Riemukas festarikesä lähenee loppuaan. Youth Against Drugs ry:n nuoret vapaaehtoiset ovat olleet mukana kaikilla suurimmilla festareilla ympäri Suomen.

– Haluamme herättää nuorissa ajatuksia. Emme tuomitse, emmekä kerro, mikä on oikein ja mikä väärin, kertoo toiminnanjohtaja Janne Paananen.
 

Keskusteluja ja rajojen pohdintaa


Satu Hokka on yksi YAD:n vapaaehtoisista.

– Meillä on ollut paljon kävijöitä. Yleensä he ovat noin 20–30 -vuotiaita ja tulevat itse telttaan keskustelemaan, Satu kertoo.

Teltassa vierailijat saavat itse valita, mistä haluavat keskustella. Nuoria kiinnostaa erityisesti, missä kohtuukäytön raja kulkee ja missä vaiheessa pitäisi huolestua joko omasta tai muiden päihteidenkäytöstä.

Eniten keskustelua herättää kannabis. Varsinaisella festarialueella huumeidenkäyttö ei näy, mutta porttien ulkopuolella on "villi länsi".

– Haluamme herättää nuorten omia näkökulmia aiheeseen. Että he itse miettisivät, missä raja kulkee. Ohjaamme myös eteenpäin tarvittaessa.

 

Monipuolista toimintaa
 

Arvokasta festarityötä on tehty jo vuodesta 1988. Festarityö käynnistyi punkkareiden aloitteesta Irti Huumeista ry:n nuorisojaostona. Youth Against Drugs ry perustettiin vuonna 1990.

Toimintaa on nyt Jyväskylän, Tampereen ja Helsingin toimistojen lisäksi kuudessa nuorten itsensä perustamassa paikallisosastossa eri puolilla maata.Tällä hetkellä YAD:lla on meneillään kaksi projektia: Street Team 2 ja kokemusasiantuntijoita syksyllä kouluttava Expa-hanke.

Street Teamin noin 1500 nuorta vapaaehtoista tekevät ehkäisevää huumetyötä, jonka tarkoituksena on vaikuttaa asenteisiin ruohonjuuritasolla. Sanomaa levitetään esimerkiksi sosiaalisessa mediassa, ripustamalla julisteita, jakamalla flyereita ja järjestämällä tempauksia. Street Teamin toiminta on pelillistä, suorittamalla tehtäviä nuoret keräävät pisteitä ja ansaitsevat palkintoja.

Expa-hankkeen tulevat kokemusasiantuntijat puolestaan tekevät huumekasvatuskeikkoja ja keskustelevat 15–18 -vuotiaiden nuorten kanssa.


RAY tukee Youth Against Drugs ry:n toimintaa tänä vuonna 419 000 eurolla.

Lue lisää toiminnasta täältä:

http://www.yad.fi/

YAD ry:n toiminta on sekä uskonnollisesti että poliittisesti sitoutumatonta ehkäisevää päihdetyötä. Ehkäisevällä päihdetyöllä tarkoitetaan tässä toimintaa, jolla ehkäistään ja vähennetään päihteiden käyttöä vaikuttamalla päihteiden saatavuuteen, päihteitä koskeviin tietoihin ja asenteisiin, päihteiden käyttötapoihin sekä päihteiden käyttöä synnyttäviin olosuhteisiin ja sitä tukevaan kulttuuriin.