Alkuun
13.7.2015
Teksti ja kuvat Nina Karlsson & Annukka Pakarinen

Yksinäisyys menee ihon alle

 

 

Antti Onkila, 29 ja Tuomas Onkila, 2, Vantaa

 

 

Kun en vielä seurustellut ja minulla ei ollut lapsia, tunsin itseni välillä yksinäiseksi. Työskentelen elokuva- ja tv-alalla. Viimeksi koin olevani yksinäinen, kun olin yksin vastuussa isosta työprojektista. Selvisin siitä, kun päätin olla stressaamatta. Luulen, että moni kokee itsensä yksinäiseksi, sillä ihmiset eivät tapaa toisiaan riittävän usein. Sosiaalisessa mediassa kyllä ollaan, mutta ei oikeasti kohdata ihmistä. Ei ole yhteisöllisyyttä.

 

 

Pentti Jivonen, 82, Vihti

 

 

Olen ollut viime aikoina yksinäinen, sillä vaimoni kuoli. Olimme 60 vuotta yhdessä. Se meni ihon alle. Nyt olen toipumassa. Vanha valokuva on hyvä mielialalääke. Valokuvia katsellessa tulee hyvä mieli ja vanhat muistot palautuvat. Omaan yksinäisyyteeni auttoi eniten aika. Minulla on tyttären perhe ja kaksi vanhaa työkaveria. Pärjään niillä. Välillä on sellainen puhelinrumba, kun kaikki soittavat, miten jakselen. Mitä enemmän ystäviä, sitä parempi. Nykypäivänä ihmiskontaktit vähenevät rajusti. Ihminen tuntee olevansa säälittävä, jos kukaan ei muista häntä.

 

 

Sirkka Saarikko, 62, Nummela

 

 

Laajan ystäväpiirin ja perheeni vuoksi tunnen olevani yksinäinen hyvin harvoin. Ystävät ovat kantava voima. Tarvitsin heitä eniten kun sairastuin vakavasti. Ihmiset eivät ehkä ymmärrä ystävien merkitystä riittävän ajoissa ennen vanhuusikää. Vanhana on vaikeampi ystävystyä. Uskon, että jos nuorten itsetuntoa parannettaisiin, he eivät ehkä kokisi olevansa niin yksinäisiä. Nyt sosiaalinen media on mahdoton väline sylkeä suusta mitä vain kauheuksia toisille. Se varmasti vaikuttaa siihen, että ihmiset kokevat olevansa yksinäisiä.

 

 

Laura Lignell, 19, Nummela

 

 

Kun olen vain kotona ja minulla ei ole mitään tekemistä, koen itseni yksinäiseksi. Esimerkiksi nyt kesällä, jos kukaan ei ole paikkakunnalla ja kavereilla on jotakin muuta tekemistä. Silloin pyrin soittamaan ystävälle. Suomessa pitkät välimatkat voivat vaikuttaa siihen, että niin moni kokee itsensä yksinäiseksi. Suomessa ihmisillä on usein vain vähän hyviä ystäviä. Sosiaalinen media saattaa aiheuttaa kateutta, mutta toisaalta se mahdollistaa yhteydenpidon.