Alkuun
19.11.2014
teksti: Sanna Kontkanen kuvat: Heikintalon omia kuvia

Yhdessä tekeminen parantaa hyvinvointia

Lappeenrannan Klubitalo ry kuuluu Suomen Klubitalojen yhdistykseen, jossa on 23 jäsentaloa.
Yhteistyötä tehdään myös kansainvälisellä tasolla, sillä toimintaa ohjaavat kansainväliset Klubitalojen standardit, jotka tarkistetaan kahden vuoden välein.


Lappeenrannan Klubitalo, Heikintalo, tarjoaa matalan kynnyksen kansalaislähtöistä toimintaa mielenterveysongelmista kärsiville tai kärsineille ihmisille. Osallistuminen toimintaan on vapaaehtoista ja ilmaista.


-    Toimintamme tarkoituksena on kuntouttaa ja tukea asiakkaidemme fyysistä ja henkistä hyvinvointia, kertoo Heikintalon ohjaaja Päivi Varis.

 

Ideana on osallistua oman tahdon ja omien kykyjen mukaisesti työpainotteiseen päivään, jolla ylläpidetään Klubitalon toimintaa.

 

-    Käymme kaupassa, teemme yhdessä ruokaa ja pihatöitä, ja järjestämme vaikkapa myyjäisiä.  Täällä voi myös hoitaa omia asioitaan tietokoneella, jos omaa ei ole.
 

Yhdessä tehdystä lounaasta veloitetaan kolme euroa, perjantaisin lounaan saa maksutta. Toimintaa kehitetään jatkuvasti jäsenten toiveiden mukaan. Kesällä esimerkiksi grillattiin ja pelattiin mölkkyä.

 

Tiloissa toimii myös painonhallintaryhmä ja mediapaja, joka julkaisee neljä kertaa vuodessa Heikintalon Klubilehteä. Lehteä jaetaan Heikintalon noin 200 jäsenelle sekä yhteistyökumppaneille.
 

Heikintalo on auki kolmena iltana viikossa.  Tiistaisten Rokkiklubien lisäksi sekä yli että alle 35-vuotiaille on omat iltansa. Iltaisin ruoka maksaa euron.


-    Tämä ei ole hoitava paikka, emmekä kysele diagnooseja. Kaikki ovat tervetulleita, Päivi sanoo.
 

Tuetun työn ohjelma auttaa työn hankkimisessa


Heikintalolla on oma tuetun työn ohjelmansa. Jäsenille etsitään osa-aikaista työtä, joka voi kestää enintään neljä tuntia päivässä. Työstä saa työehtosopimuksen mukaista palkkaa. 


Työn on oltava suoritetason työtä. Jos työntekijä vaikkapa sairastuu, menee joku klubitalolta häntä tuuraamaan. Klubitalo etsii työpaikat, mutta työntekijät vaihtuvat. 


- Tällä hetkellä pilotoimme RAY:n rahoittaman kolmivuotisen Arto-hankkeen tuella Salesforce-järjestelmää, joka mahdollistaa Suomen Klubitaloille yhtenäisen arviointi- ja seurantamallin. Ensi vuonna lähdemme kouluttamaan muita klubitaloja. Mukana pilotissa on kaksi muutakin klubitaloa. On hienoa, että jatkossa toimintamme tulokset ovat vertailukelpoisia, Päivi toteaa.


Raha-automaattiyhdistys tukee Heikintalon toimintaa tänä vuonna 94 000 eurolla.

Lue lisää Heikintalon toiminnasta täältä:
http://heikintalo.hol.es/