Alkuun

Yhdessä olemme enemmän

Sirkka Leppänen, Raili Kostiainen ja Raija Viitanen ovat tavanneet Ystäväpiiri-ryhmässä. Sirkka toimi ryhmän ohjaajana. Ystävien hyväksyntä on parantanut itsetuntoa ja tuonut iloa elämään.

Vasemmalta Raija Viitanen, Raili Kostiainen ja Sirkka Leppänen.

Jos olet yli 65-vuotias, pääset liikkumaan omin voimin ja koet yksinäisyyttä, olet juuri oikea henkilö liittymään Ystäväpiiri-ryhmään. Se kokoontuu kaksitoista kertaa kolmen kuukauden ajan. Ryhmää vetää koulutettu ohjaaja ja siinä on korkeintaan kahdeksan jäsentä.

 

- Vaikeinta on tavoittaa yksinäiset ikäihmiset. Moni antaa elämänsä mennä liian kapeaksi, että ei enää itse löydä ulospääsyä, jolloin jäljelle jää vain yksinäisyys, Sirkka sanoo.

 

Raili ja Raija ovat molemmat Vuosaaren ensimmäisestä Ystäväpiiri-ryhmästä. Ryhmä kokoontuu edelleen säännöllisesti parin viikon välein.

 

Ryhmä taiteili viestinsä Water Light Graffiti -seinälle Helsingin Rautatieaseman Postihallissa. Valofestivaali Lux Helsinki 4. - 8.1.2015. #inhimillisiäuutisia

 

- Näin ilmoituksen Ystäväpiiri-ryhmästä Vuosaaren paikallislehdessä. Halusin mukaan. Haastattelun jälkeen minut toivotettiin tervetulleeksi ryhmään. On hienoa, että toiset ovat hyväksyneet minut ystäväkseen, Raili kertoo.

 

Lehti-ilmoituksen lisäksi naapuriapukin on tarpeen.

 

- Eräs ryhmämme jäsen houkutteli mukaansa myös yksinäisyydestä kärsivän naapurinsa, Raija lisää.

 

Yksinäisyyttä korostavat myös elämäntilanteiden muutokset. Mitä sitten, kun aviopuoliso menehtyy tai lapset ja lapsenlapset eivät enää kaipaa apua?

 

- Omasta hyvinvoinnista on pidettävä huolta kaikissa elämäntilanteissa. Siihen kuuluu myös yhteydenpito omiin ystäviin, joita vuosien jälkeen voi olla vaikea tavoittaa, Sirkka sanoo.

 

Ystäväpiiri-toiminta on valtakunnallista

 

Iäkkäille ihmisille suunnattua ryhmätoimintaa on toteutettu vuodesta 2006. Sen tavoitteena on lievittää yksinäisyyden tunnetta. Ystäväpiiri-ryhmiin on osallistunut jo useita tuhansia iäkkäitä ihmisiä. Koulutettuja ohjaajia löytyy ympäri Suomea noin 600. Toimintamallia hyödynnetään aktiivisesti myös järjestöjen ja yhdistysten toiminnassa sekä kuntien vanhuspalveluissa.

 

Toimintaa kehittää Vanhustyön keskusliitto ja sitä on rahoittanut Raha-automaattiyhdistys. RAY on myöntänyt tukea toiminnalle vuosina 2009-2011 yhteensä 800 000 euroa.