Alkuun
8.10.2015
Teksti: Tuija Sorjanen, Kuvat: Bjorn Fagerholm

Viisi tapaa osallistua

Tee itseäsi kiinnostavaa vapaaehtoistyötä, osallistu keskusteluun, tee päivän hyvä työ. Tapoja osallistua yhteiskunnassa on monia, eivätkä ne maksa aina edes vaivaa.

 


Inhimillisiä Uutisia keräsi listan tavoista, joilla jokainen voi osallistua yhteiskuntaan, auttaa muita ja vaikuttaa maailmassa.

 

Vinkkien keräämisessä auttoi Helsingin diakonissalaitoksen kansalaistoiminnan johtaja Laura Hakoköngäs.

 

”Muille ja itselle voi olla iloksi monella tavalla. Listassa mainittuja uusia kansalaistaitoja voi opetella jokainen”, hän sanoo.

 


1. Tee vapaaehtoistyötä.


Vapaaehtoistyötä voi tehdä käytettävissä olevan ajan, taitojen tai mielenkiinnon kohteiden mukaan. Näin jokaiselle pitäisi löytyä jotakin. Vapaaehtoistyössä myös tekijä voi oppia uutta.


”Ajattelemme, ettei ole auttajia ja autettavia, vaan vallalla on vastavuoroisuuden ajatus. Kaikki saavat yhdessä tekemisestä paljon”, sanoo Laura Hakoköngäs.

Itselle sopivia tapoja auttaa voi etsiä esimerkiksi vapaaehtoistyo.fi-sivustolta.

 


2. Lahjoita.

 

Lahjoituskohteita on joka lähtöön. Ei tarvitse olla upporikas, sillä pieniäkin summia voi lahjoittaa. Voit ryhtyä kuukausilahjoittajaksi tai lahjoittaa vain kertaluontoisesti.

 


3. Tee päivän hyvä työ.

 

Pelkkä kahden ihmisen välinen vuorovaikutus on arvokasta. Voit käydä ruokakaupassa naapurin vanhuksen puolesta tai tarjota siivousapua yksinhuoltajalle.

 

”Ihmiset ovat varsinkin urbaanissa ympäristössä unohtaneet naapuriavun. Aina ei tarvita mitään virallista tahoa väliin”, Hakoköngäs sanoo.

 

 

4. Jaa ja levitä tietoa.

 

Internet ja sosiaalinen media tarjoavat ainutlaatuiset mahdollisuudet osallistua yhteiskunnalliseen keskusteluun tai jakaa sisältöjä aiheista, jotka kokee tärkeiksi. Mitä enemmän tieto esimerkiksi jostakin epäkohdasta leviää, sitä todennäköisempää on, että ihmiset ryhtyvät toimimaan sen poistamiseksi. Jaa huolella laadittuja, tarkistettuja artikkeleita.

 

 

5. Keskustele.

 

Keskustelu ajankohtaisista asioista menee helposti siihen, että eri leiristä huudellaan toiseen. Dialogi jää syntymättä ja argumentaatio nojaa enemmän mielipiteisiin kuin tarkistettuihin faktoihin. Sinä voit vaikuttaa siihen, että keskustelusta on hyötyä. Tuo mukaan tarkistettuja faktoja, käyttäydy rauhallisesti, älä ivaa tai ole ironinen, keskity siihen, mitä sanotaan ja siihen, miten itse sanot.

 

”Epävirallinen somepoliisi voisi ottaa diplomaatin roolia. Voi vinkata tiedon lähteistä ja ottaa osaa rauhaarakentavaan puheen synnyttämiseen,” Laura Hakoköngäs sanoo.

 

 

RAY:n tukemia vapaaehtoistoimintaa tarjoavia järjestöjä:

 

Helsingin Diakonissalaitos
Kehitysvammaisten tukiliitto
Suomen pelastuskoiraliitto
Suomen punainen risti
Mannerheimin lastensuojeluliitto