Alkuun
15.8.2016
teksti: Sanna Kontkanen, kuvat: Miikka Pirinen

Vertaissovittelija Hugo ratkoo koulun konflikteja: "Täytyy olla hellä mutta jämäkkä"

 

Lahtelainen Hugo Hagström, 15, on toiminut jo viisi vuotta Verso-vertaissovittelijana. Hän kertoo oppineensa itsekin paljon ja toivoo, ettei koulussa riideltäisi ja kiusattaisi. Tämä on Sovittelija-juttusarjan kolmas osa.

 

 

Miten päädyit Verso-vertaissovittelijaksi?

Neljännellä luokalla Lotilan ala-asteella kysyttiin, ketkä haluaisivat olla Versoja. Monet nostivat käden pystyyn ja sitten äänestettiin. Nyt jatkan vielä ysiluokallakin Tiirismaan yläasteella.


Mitä uutta olet oppinut näiden viiden vuoden aikana?

Sen, miten monista asioita ihmiset polttavat näppinsä. Pikkuasioista kasvaa isoja. Olen oppinut uutta ihmisten käyttäytymisestä. Osaan nykyisin kuunnella paremmin kavereitanikin ja miettiä asioita eri näkökulmista.

 

Mikä sovittelemisessa on vaikeinta?

Opettaja ei ole paikalla sovittelussa, joten kaikki eivät ota tilannetta vakavasti. Silloin totean, että "tää on tässä, jatkakaa opettajan kanssa". Vaikeaa on myös, kun käy ilmi, että ristiriitatilanne on kestänyt jo pitkään.

 

Mikä merkitys sovittelijan persoonalla on sovun syntyyn?

Liika kontrollointi tai tulisuus heikentää lopputulosta. Paketti pitää kuitenkin pitää kasassa. Täytyy antaa riidan osapuolten itse sopia ja luvata jatkosta. Omia tunteitaan ei saa myöskään näyttää. Täytyy pysyä puolueettomana.

 

"Opettaja ei ole paikalla sovittelussa, joten kaikki eivät ota tilannetta vakavasti. Silloin totean, että 'tää on tässä, jatkakaa opettajan kanssa'", sanoo vertaissovittelija Hugo Hagström.

 

 

Saako sovittelija suuttua?

Ääntään voi korottaa, jos homma menee pelleilyksi. Henkilökohtaisia loukkauksia ei tarvitse kuunnella.

 

Toimiiko eri taktiikka erilaisille persoonille sovittelutilanteessa?

Todellakin. Pitää osata johdatella hienovaraisesti. Joidenkin kanssa on helpompaa kuin toisten. Kaikki ovat persoonia ja kaikkiin pitää suhtautua eri tavoin tilanteen mukaan. Jos kyseessä on jääräpää, voi muistuttaa, ettei tämä asia leviä mihinkään ja siitä ei rangaista. Syyllisiä ei ole, etsimme vain ratkaisuja.

 

Mistä huomaat, että sovittelun tulos on lähellä?

Osapuolet keskustelevat keskenään ja pääsevät samalle aaltopituudelle. Puhutaan lupauksista jatkoon. Sitten osapuolet sanelevat sovittelijoille sopimuksen ja se allekirjoitetaan.

 

Muuttuuko ilmapiiri kun päästään sopuun?

Ilmapiiri on heti vapautuneempi. Monesti kaikki lähtevät huoneesta hymyissä suin ja hyvällä fiiliksellä. En muista tilannetta, jolloin sopimus ei olisi kestänyt.

 

"Kaikki ovat persoonia ja kaikkiin pitää suhtautua eri tavoin tilanteen mukaan. Jos kyseessä on jääräpää, voi muistuttaa, ettei tämä asia leviä mihinkään ja siitä ei rangaista. Syyllisiä ei ole, etsimme vain ratkaisuja."

 

 

Entä jos sovittelijan kaveri joutuu sovittelutilanteeseen?

Vertaissovittelija ei saa tuntea osapuolia eikä hänellä saa olla henkilökohtaista mielipidettä henkilöistä. Jos tilanne sattuu omalle kaverille, joku muu toimii sovittelijana.

 

Mikä vertaissovittelussa on parasta?

Tulee hyvä fiilis kun saa sovinnon aikaiseksi. Sovittelutaitoja voi hyödyntää myös omassa elämässä kavereiden ja perheen kanssa.

 

Millainen persoona sopii Verso-sovittelijaksi?

Tunteet täytyy pystyä pitämään kurissa. Samalla pitää olla hellä mutta jämäkkä. Lukkoon ei saa mennä. Jos on positiivinen persoona ja haluaa oppia itsestään ja muista, on se jo merkki, että voisi olla hyvä sovittelija.

 

"Tulee hyvä fiilis kun saa sovinnon aikaiseksi. Sovittelutaitoja voi hyödyntää myös omassa elämässä kavereiden ja perheen kanssa", vertaissovittelija Hugo Hagström sanoo.

 

 

Miten sovittelua voi oppia?

Kaikkia pitää kuunnella ja kaikkien mielipiteet ja selitykset täytyy hyväksyä. Aina se ei ole helppoa. On myös tultava toimeen kaikenlaisten ihmisten kanssa. Verso-toimintamallissa on selkeät pelisäännöt. Tilanteet ovat täysin luottamuksellisia. Sovittelija voi puhua keissistä ainoastaan aikuiselle verso-ohjaajalle. Verso-koulutuksessa käydään läpi eri tilanteita ja esimerkkikeissejä.

 

Millä keinoilla sovittelu voitaisiin välttää?

Ei riideltäisi. Pitäisi toimia ennaltaehkäisevästi, ettei tilanne pääsisi kärjistymään.

 

Aiotko jatkaa sovittelua yläkoulun jälkeenkin?

Menen ehkä lukioon. Jos siellä kysytään, niin lupaan miettiä asiaa.

 

Lue Inhimillisten Uutisten juttu Verso-sovittelusta täältä.