Alkuun
4.2.2015
teksti: Sanna Kontkanen kuva: Aino Huotari

Tyynenä muutoksen keskellä

Väestöliitto lanseerasi tammikuussa Suomen ensimmäisen Miesten erokoulu -nettikurssin. Aloite kurssin perustamisesta tuli poliisilta. Poliisi oli huolestunut siitä, että moni erokriisiä läpikäyvä mies ei osaa käsitellä tunteitaan ja muutosta.


– Tämä voi johtaa "kolmannen asteen keinoihin", joita ovat päihteet, seksi, porno, työ, väkivalta ja kontrollointi, kertoo psykologi Keijo Markova.


Miehille kynnys puhua ongelmistaan on monesti korkeampi ja he yrittävät selviytyä muutoksesta yksin. Suomalaisessa yhteiskunnassa miehellä on edelleen "perheenhuoltajan" rooli, ja siinä epäonnistuminen voi olla kova paikka.


Avioerossa on monia uhkatekijöitä. Mies voi joutua eroon perheestään ja lähimmäisistään, ja työkyky voi laskea. Miehistä puolet tapaa lapsiaan harvemmin kuin joka viikko. Naisista vain neljä prosenttia tekee niin.
 

Monelle ero tulee yllätyksenä


Väestöntutkimuslaitoksen tutkimusprofessori Osmo Kontula on tutkinut, miltä ero miehestä tuntuu. Kolmannekselle miehistä ero tulee yllätyksenä ja monet eroavat vastoin tahtoaan. Mies kokee, että eron olisi voinut välttää.  
Ero on usein hyvin stressaava. Vain neljännes miehistä kokee saaneensa riittävää henkistä tukea eron aikana.


Miehelle ero voi olla joko kriisi tai helpotus. Riidat ajankäytöstä, puolison kielteinen palaute ja seksuaalinen haluttomuus ovat yleisiä eron syitä. Yleensä eroa mietitään noin kaksi vuotta.


Miehet eivät viihdy kauaa sinkkuina eron jälkeen. Uusi suhde voikin parantaa tilannetta.


Erokoulu auttaa eteenpäin


Miesten erokoulu on matalan kynnyksen palvelu. Kurssin voi suorittaa vaikkapa kotisohvalta käsin ja anonyymisti.  Kurssi voi saada ymmärtämään, että tarvitseekin face to face -apua.


Kurssi koostuu yhdeksästä jaksosta ja loppuarvioinnista. Yhden osuuden suorittaminen vie noin 10 minuuttia.
Kurssi voi myös ehkäistä eron. Myös naiset voivat tehdä kurssin ymmärtääkseen miehensä tilannetta paremmin. Kontulan mukaan erityisesti ruuhkavuosiaan elävät 30–40 -vuotiaat pikkulasten vanhemmat tarvitsevat apua.


Lue lisää Väestöliiton Miesten erokoulusta täältä:
http://www.vaestoliitto.fi/parisuhde/nettikurssit/miesten-erokoulu/


RAY tuki Väestöliiton toimintaa vuonna 2014 lähes kolmella miljoonalla eurolla.

Erokoulun jaksot (kuva: Miesten erokoulu -nettikurssi):