Alkuun
30.5.2016
teksti: Sanna Kontkanen, kuvat: Maria Gallen-Kallela

Työnä luottamus

 

Väkivaltaa kokeneita maahanmuuttajanaisia auttava Neleah Nwaeze tietää, miten luottamus synnytetään.

 

”Kun tulin Suomeen, en luottanut keneenkään”, sanoo Neleah Nwazea, Nairobista 18 vuotta sitten Suomeen saapunut nainen.

 

”En osannut kieltä. Alussa joku kertoi minulle jotain, mikä ei sitten ollutkaan totta.”

 

Nyt, lähes 20 vuotta myöhemmin, tilanne on toinen. Nwaeze on henkilö, joka rakentaa luottamusta maahan tulleisiin naisiin. Hän toimii sosiaaliohjaajana Monika-Naisten liitto ry:n MoniNaisten Tilassa. MoniNaisten Tila tukee kotoutumista vahvistamalla suomalaisessa yhteiskunnassa tarvittavia tietoja ja taitoja.
 

Neleah itse saapui vuonna 1998 Nairobista Keniasta. Hän on valmistunut sosionomiksi Tampereelta. Tätä ennen hän kävi Suomessa myös kokkikoulun, työskenteli hotellin kerroshoitajana ja vanhuksen henkilökohtaisena avustajana. Kolme vuotta sitten vanha työkaveri kannusti hakemaan Monika-Naisille.

 

”Hän sanoi, että ’tää on sun paikka’”, Nwaeze sanoo hymyillen.

 

Kolmen haastattelun jälkeen hän sai paikan. Työnkuvaan kuuluu yksilöohjausta, asiakastyötä ja tukihenkilönä toimimista eri paikoissa. Neleah kohtaa ihmisiä, joiden tilanteet ovat hyvinkin vaikeita ja raskaita. He ovat esimerkiksi saattaneet kokea pari- ja lähisuhdeväkivaltaa. Miten luottamus rakennetaan?

 

”Luottamus ansaitaan. Persoona kannattaa laittaa peliin. Olen ennakkoluuloton. Näen vain ihmisen, en mieti hänen taustojaan tai mistä hän tulee. Asiakkaat vaistoavat sen. Maahanmuuttajat ajattelevat, että itsekin maahanmuuttajana ymmärrän heitä paremmin.”

 

”Luottamus ansaitaan. Olen ennakkoluuloton. Näen vain ihmisen, en mieti hänen taustojaan tai mistä hän tulee", Neleah Nwaeze sanoo.

 

 

Tehokas puskaradio

 

Uuden asiakkaan kanssa Neleah kokee joskus yhä luottamuksen puutetta.

 

"Jos kerron jotain vaikkapa Suomen sosiaalitukijärjestelmästä, kantasuomalaisen täytyy sanoa sama, ennen kuin uskotaan. Luottamus syntyy pienin askelin. Kun nainen saapuu Monika-Naisiin, hän tietää, että vaikkemme pystyisi auttamaan, niin ainakin ohjaamme oikeaan paikkaan. Ketään ei jätetä tyhjän päälle.”

 

Puskaradio on tehokas markkinointiväline. Apua saaneet kertovat asiasta eteenpäin ja rohkaisevat ottamaan yhteyttä. Matalan kynnyksen paikkaa ei tarvitse pelätä. Tukea ja neuvoja saa monenlaisissa asioissa, kuten oleskelulupa-asioissa, viranomaisongelmissa, sosiaalieduissa, naisen oikeuksista ja kulttuurikysymyksissä.

 

”Joskus ihan vain keskustelemme arkisista asioista”, Nwaeze sanoo.

 

"Kun nainen saapuu Monika-Naisiin, hän tietää, että vaikkemme pystyisi auttamaan, niin ainakin ohjaamme oikeaan paikkaan. Ketään ei jätetä tyhjän päälle.”

 

 

Yksi lause paljastaa epäluottamuksen

 

Nwaeze toivoisi aikuisten ottavan lapsista esimerkkiä. "Äiti, mut sä lupasit." On tärkeää tehdä se, mitä on luvannut.

 

”Alussa minun oli vaikea luottaa suomalaisiin. Mutta kun luottamus on ansaittu, heihin voi todellakin luottaa. Mutta senkin huomaa heti, jos luottamusta ei vielä ole."

 

Sen huomaa yhdestä lauseesta.

 

”Jos suomalainen vastaa johonkin, että ’pitää miettiä’, niin tiedän heti, ettei luottamusta välttämättä vielä ole.”