Alkuun
23.12.2015
Teksti: Tuija Sorjanen, Kuvat: Nina Karlsson

Turvakotiin tehdään mahdollisimman kotoisa joulu

Joulua ei tarvitse yrittää viettää väkisin kotona. Turvakotien päivystyspuhelimiin voi soittaa koska tahansa.

 

Kotona ei kuulu pelätä, ei arkena eikä pyhänä. Joulua ei tarvitse yrittää selvitä kotona, jos kotona on väkivaltaista tai olo on uhattu.

 

Joulu on tunnettu ajankohtana, jona tilanteet joissakin perheissä saattavat kärjistyä väkivaltaisiksi. Ristiriidat voivat kasaantua, kun ollaan paljon yhdessä. Perheenjäsenillä voi olla erilaisia odotuksia, ja stressissä pinna kiristyy, sanoo Ensi- ja turvakotien liiton perhe- ja lähisuhdeväkivallan ehkäisytyön kehittämispäällikkö Tiina Muukkonen.

 

Helsingin Etelä-Haagassa sijaitsevassa turvakodissa joulu ei eroa ruuhkaisuudeltaan tavallisesta viikonlopusta, sanoo Pääkaupungin turvakoti ry:n vastaava sosiaalityöntekijä Minna Remes-Sievänen. Tulijoita saattaa olla jopa tavallista vähemmän. ”Ihmiset yrittävät sinnitellä pyhien yli, varsinkin, jos on lapsia”, Remes-Sievänen sanoo.

 

Tätä ei hänen mielestään kannata tehdä. Apua on saatavilla.

 

Pääkaupungin turvakoti ry:n turvakoti saattaa olla jouluna täynnä. Turvakodin joulusta yritetään tehdä mahdollisimman kodinomainen: syödään yhdessä, joulupukki vierailee, ulkoillaan säästä riippuen. Hengellisyyttä turvakodin joulussa ei ole, koska asiakkaita tulee eri uskontokunnista.

 

Sukulaisia voi nähdä, hautausmaalla ja kotonakin voi käydä. Vieraat voivat myös käydä turvakodissa. Asiakas arvioi itse, onko ulkona liikkuminen turvallista.

 

 

Päivystyspuhelin vastaa aina

 

Turvakotien päivystyspuhelimiin voi soittaa koska tahansa. Jos turvakodissa on täyttä, katsotaan sosiaalipäivystyksen kanssa, löytyykö jostakin muualta tilaa, kertoo Muukkonen. Tarvittaessa majoitusta yritetään järjestää toisiin turvakoteihin ja jos paikka ei löydy, niin apua majoitukseen pyydetään kunnan sosiaalipäivystyksestä. Jos mahdollista, jouluksi voi yrittää hakeutua jo valmiiksi esimerkiksi turvallisten sukulaisten luo.

Keskusteluapua kannattaa yrittää etsiä jo ennen joulua, Muukkonen sanoo. Omista peloistaan voi kertoa ammattilaisten lisäksi esimerkiksi sukulaisille tai läheisille ystäville. ”Silloin on helpompi ottaa asioita puheeksi myös, jos jotakin todella tapahtuu”, sanoo Muukkonen.

 

Turvakotiin tai avopalveluihin voi soittaa jo ennen joulua ja kertoa tilanteestaan tai peloistaan ja kysyä neuvoja. Myös perheen sisällä voi ottaa puheeksi jouluun liittyvät odotukset ja toiveet turvallisuudesta.

 

Väkivaltaa pelkäävän kannattaa tehdä itselleen turvasuunnitelma, sanoo Muukkonen. ”Kannattaa miettiä valmiiksi, mikä on raja ja mitä teen eri tilanteissa. Kannattaa luvata pitää itsestään ja mahdollisista lapsistaan huolta. Turvallinen joulu on hyvä joulu.”

 

 

Väkivallan tekijällekin on apua

 

Koska ylenpalttinen dokaaminen ja siitä seuraava ja jälkeenpäin ylettömästi harmittava perheväkivalta kuuluu olennaisena osana perheemme juhlapäiviin, olen päättänyt tarjota perheelleni kerrankin väkivallattoman ja alkoholittoman joulun ja viedä vaimoni sekä 3 lastamme turvakotiin jo aattoaamuna”, kirjoittaa ilmeisesti perheenisä Suomi24-palstalla.

 

Jos tietää tai pelkää olevansa itse väkivaltainen, voi ottaa yheyttä avopalveluiden väkivaltatyöntekijöihin, jotka auttavat kaikkia lähsuhdeväkivallan osapuolia. Heille saa ajan arkena nopeallakin varoitusajalla, sanoo Muukkonen.

 

Turvakotien yhteystietoja saa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivuilta. Osoitteesta www.turvakoti.net löytyy paljon tietoa sekä perheväkivallasta että avun hakemisesta.