Alkuun
21.11.2014
Maria Nordin

Tragediasta työksi

Olen oman elämäni kautta kokeillut, kuinka onnistuukaan surkean tapauksen kääntäminen intohimon avulla voitoksi. Tai asiantuntemukseksi, työksi ja elämäntavaksi, josta saa kohtalaisen elannon ja suurta tyydytystä muiden auttamisesta.

 

Harvalla, mutta silti liian monella, on kokemusta kodin menetyksestä homehelvetin takia. Lääkäri Tuula Putus vertasi Suomen rakennuskannan tilannetta sotienjälkeiseen aikaan, jolloin talot olivat tohjona pommien jäljiltä. Nyt tilanne on sama, pommit ovat vaan miljoona kertaa pienempiä: Ne leijuvat sisäilmassa ja niiden tykistö on rakenteiden sisällä.

 

En varmasti ole ainoa, jonka ääni kähenee ja silmät kutiavat kun astun huonoon tilaan. Päivittäin 800 000 suomalaista altistuu kosteus- ja homevaurioille. 600 000 suomalaista on saanut enemmän tai vähemmän vakavia oireita sisäilman sisältämien epäpuhtauksien tähden.

 

Kun henkilökohtainen hometalohelvettini pikku hiljaa valkeni, ensimmäisenä tuli järkytys. Miten tällaista voi tapahtua ja miksei kukaan auta? Järkyttävintä oli kokea vähättelyä tai huomata, että jotkut pitivät suorastaan hulluna.

 

Alkujärkytyksen jälkeen saapui intohimo kuin prinssi valkealla ratsullaan. Halusin saada selville kaiken mahdollisen sisäilman kemikaaleista, mikrobeista ja muista ihmisten terveyteen vaikuttavista tekijöistä.

 

Kun omat kimpsut ja kampsut oli saatu tehopuhdistuksen kautta puhtaaseen kotiin ja arki rullaamaan, tiesin mitä tehdä. Aloitin rakennusterveysasiantuntijan opinnot. Opiskelu on ollut antoisaa ja työlästä: kuinka paljon onkaan opittavaa. Tavoitteenani on saada sertifikaatti. Ja olla se rakennusterveysasiantuntija, joka tietää, miltä tuntuu avata ovi hometutkijalle.

Uskon, että kokemukseni voi päteä moneen muuhunkin ammattiin. Omakohtainen kokemus tekee eron asiantuntijan ja asiantuntijan välillä.

Maria Nordin

Arkkitehti, rakennusterveysasiantuntija