Alkuun
28.1.2016
teksti: Sanna Kontkanen kuva: Pakolaisapu ry

Tilastojen takana on aina ihminen

Pakolaisapu ry:n kouluvierailijat kertovat oman tarinansa– Olemme saaneet kouluista todella hyvää palautetta. Kuulemma koskaan oppilaat eivät ole kuunnelleet niin hiljaa, kertoo Escocia Nsuku. Hän työskentelee Globaalikasvatustoiminnan suunnittelijana Pakolaisapu ry:ssä.


Pakolaisapu ry:n Globaalikasvatustoiminta alkoi vuonna 2009.


Kouluvierailijaksi voi pyytää pakolaistaustaisen kertomaan oman tarinansa. Monille kuuntelijalle se on silmiä avartava kokemus. Tilastojen ja uutisten takana on oikea henkilö. Kouluvierailija saattaa olla myös ensimmäinen pakolaistaustainen ihminen, jonka kohtaa.


– He ovat kokemusasiantuntijoita, eli kertovat omasta elämästään. Aiheet vierailulla määräytyvätkin vierailijan mukaan. Jotkut kertovat omasta koulutuksestaan tai siitä, että pääsivät kouluun vasta Suomessa. Moni kertoo myös perheestään. Joillakin perhe on kaukana, ja ikävä on suuri, Nsuku kertoo.


Nuoret maailmalle -hankkeessa kymmenen nuorta valitaan vuosittain kilpailun avulla tutustumaan pakolaisleirin ihmisiin ja toimintaan Ugandassa. Nuorten matka on kymmenen päivän pituinen, mutta leirillä he ovat neljä päivää. Nuoret kirjoittavat kokemuksistaan ja heitä voi pyytää jälkikäteen kouluihin kertomaan matkastaan.Toimintaa ympäri Suomen


Kouluvierailijoita löytyy ympäri Suomen. Heitä voi tiedustella Pakolaisapu ry:n sivustolla olevan sähköisen lomakkeen kautta.


Kouluille vierailijan käynti on maksutonta.
 

Oppituntien näkökulmia ovat:

  • Väitettä ja faktaa siirtolaisuudesta.
  • Puretaan usein toistuvia virheellisiä väitteitä ja käsityksiä pakolaisista.
  • Samastuminen turvapaikanhakijaan/pakolaisen asemaan.
  • Asetutaan eri tehtävien kautta pakolaisen asemaan.
  • Pakolaisuus kehitysmaissa ja kehitysyhteistyön mahdollisuudet pakolaisuuden vähentämisessä.
     

Lue lisää toiminnasta: www.pakolaisapu.fi