Alkuun
5.11.2015
Teksti: Jörn Donner, Kuvat: Annukka Pakarinen

Tässä olen

 

Jotkut lääkärit väittävät, että ihminen saavuttaa fyysisen kuntonsa lakipisteen jo 25-vuotiaana. Sen jälkeen kaikki on pelkkää alamäkeä.

 

 

Tämä ei onneksi päde kaikkiin. Kuntoa voidaan ylläpitää usean vuosikymmenen ajan, mutta jossain urheilulajeissa tapahtuu luonnollista ”eläköitymistä” verrattain varhaisessa iässä. 40-45-vuotiaat jääkiekkoilijat ovat aika harvinaisia, ainakin huipputasolla.

 

Tuo sana eläköityminen on aina kiehtonut minua, koska yhteiskunnallinen keskustelu on vellonut eri vaihtoehtomallien mukaan. Siitä ei ole pitkä aika, kun valtionhallinnossa suunniteltiin eläkeiän aikaistamista sillä hieman omituisella väitteellä, että nuoremmille piti antaa nopeammin tilaa.

 

Sittemmin on kuitenkin havahduttu käsittämään, että eri ihmisten työuraa voidaan pidentää, ottaen huomioon se tosiasia, että väestömme valtava enemmistö elää kauemmin kuin koskaan aikaisemmin. Siihen ovat myötävaikuttaneet lapsikuolleisuuden vähentyminen, paremmat elintavat ja lääketieteen edistys.

 

Olen tästä elävä esimerkki. 40 vuotta sitten olisin jo kuollut, monestakin syystä. Eturauhassyöpää voidaan nykyään hoitaa, ja minun hoidettiin. Keuhkosyöpää voidaan myöskin hoitaa, mutta kuolleisuus viiden vuoden sisällä diagnoosin todentumisesta ylittää 80 prosenttia. Minut leikattiin vuonna 2006 ja sain sädehoitoa viime vuoden lopulla. Tässä olen.

 

Mitä sitten eläkkeelle jäämiseen tulee, olen ollut – ja olen edelleenkin, etuoikeutettu henkilö, koska kirjoittava ja vapaata ammattia harrastava ei koskaan huomaa saavuttaneensa eläkeikää. Emme tanssi balettia, emme ohjaa lentokoneita, emme tee fyysisesti raskasta työtä.

 

Sitten tullaankin siihen keskeiseen teemaan, jonka pitäisi olla kaikkien vanhojen ihmisten mielessä: hyvä ja sisältörikas elämä.

 

Se voi merkitä montaa asiaa ulkoilusta ja lukemisesta matkusteluun (mikäli fyysisesti mahdollista). Itse olen yrittänyt korostaa jatkuvan uteliaisuuden merkitystä. Koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa uutta harrastusta.

 

Itse en tiedä lopetanko kirjoittamisen. Siinä tapauksessa teen jotain muuta. Maailma on avoin ja houkutteleva.