Alkuun

Tarjoa työtä nuorille

Näkövammaisten Keskusliitto palkkasi kaksi nuorta työtöntä RAY:n Paikka auki -tuella. Hakemuksia saapui vajaat kaksikymmentä.

 

Yhdistyksellä on jo pitkät perinteet nuorten näkövammaisten palkkaamisesta yhdistykseen, koska meillä oli aiemmin kohdennettu avustus nuorten kesätöihin. Kun RAY:n rahoitus loppui, ei työtä voinut enää tarjota, vaikka tarvetta oli molemmin puolin.

 

- Kun Paikka auki -avustusohjelma tuli hakuun viime vuonna, näimme siinä tilaisuutemme jatkaa jo hyväksi havaittua toimintaa, järjestöjohtaja Merja Heikkonen kertoo.


 
Työtä haluttiin tarjota kahdelle erilaisessa elämäntilanteessa olevalle näkövammaiselle nuorelle. Toiveena oli löytää juuri valmistunut sekä nuori, joka ei vielä tiedä miksi haluaisi isona tulla.


 
- Halusimme tarjota oikeita töitä, sillä emme kaivanneet hengailijoita käytäville.  Olemme yleensä palkanneet henkilön, josta yhdistys on hyötynyt eniten. Tällä kertaa olimme herkullisessa tilanteessa, sillä voimme tarjota työtä henkilöille, jotka sitä eniten tarvitsevat.


 
Tehtäviin valittiin 25-vuotias Elisa Montonen, joka on juuri valmistumassa sosionomiksi ja 20-vuotias ylioppilas Markus Tihumäki. Vuoden pituinen työ jatkuu 30.4.2015 saakka.


 
- Elisa ja Markus ovat antaneet minulle henkilökohtaisesti uskoa tulevaan. Molemmat ovat innostuneita työstään ja solahtaneet hyvin tehtäviinsä. Valinnat osuivat naulan kantaan. On hienoa, että voimme tarjota näkövammaisille nuorille ensimmäisen työpaikan, jonka saaminen on kaikkein vaikeinta, Merja lisää.


 
- Aiomme hakea myös ensi vuodeksi Paikka auki -tukea uusien nuorten palkkaamiseen. Nuoret työntekijät haastavat myös meitä vanhempia kollegoja tuoreilla kysymyksillään.


 
Elisa sai koulutusta vastaavan työpaikan


 
Työskentelen oikeuksienvalvontayksikössä assistenttina. Avustan pääasiassa aluesihteereitä asiakastyössä. Teen myös pienimuotoisia kirjallisia selvitystöitä ja kerron näkövammaisuudesta. Toivoin, että pääsen työssäni tekemään asiakastyötä. Toiveeni toteutui täysin.


 
Parasta on, että työelämän ovet avautuivat ja saan tehdä haasteellisia töitä. Opin uusia asioita, neuvoja on helppo kysyä ja niitä saa varmasti. Työyhteisö on mahtava.

 


 
Sain työn juuri oikeaan aikaan ja uskon siitä olevan hyötyä tulevaisuuden tavoitteessani päästä asiakasneuvontatyöhön. Saan samalla rautaisannoksen sosionomin perustyöstä, jota näkevät toverini saavat esimerkiksi sijaisuuskeikoilla päiväkodeissa.


 
Markus haaveilee toimittajan työstä


 
Työskentelen jäsenpalveluyksikössä assistenttina. Teen äänijuttuja radioon ja kirjoitan artikkeleita näkövammaisten Airut-lehteen.  Kokemukseni ovat tähän saakka olleet hyviä. Saan työkokemuksen lisäksi erinomaiset eväät tulevaisuutta varten.


 
Toiveeni päästä audiopuolelle tekemään äänijuttuja ja kehittämään audiotuotantoa toteutuivat. Lehtijuttujen kirjoittaminen tuo lisäksi ylimääräistä plussaa, sillä en osannut odottaa sitä. Parasta on kuitenkin se, että olen työssä ja koen onnistuvani siinä. Meillä on myös loistava työyhteisö.

 


 
Tulevaisuudessa haluan työskennellä toimittajana joko radiossa tai lehdessä. Ensi keväänä pyrin opiskelemaan ainakin yliopistoon suomen kieltä.

 

RAY:n Paikka auki -avustusohjelman kohderyhmänä ovat alle 29-vuotiaat, vaikeasti työllistyvät tai työkokemusta vailla olevat nuoret.  Palkattavien nuorten tehtävien tulee liittyä järjestöjen hyvinvointia edistävään yleishyödylliseen toimintaan ja tavoitteisiin. Ohjelmaan on mahdollista hakea seuraavan kerran uusien projektiavustusten hakuaikana, joka päättyy 1.6.2015.