Alkuun
26.9.2016
teksti: Juha A. Pantzar, kuva ja videot: Aapo Huhta

Kenen sinä annat puhua talouspuhetta?

Talouspuheesta näkyy, kuka sitä puhuu. Tämä kävi ilmi vuosi sitten, kun professori Juho Saaren ja kumppaneiden tutkimustulokset esiteltiin. Tutkimuksen mukaan talouspuhujan tulot näyttivät olevan suhteessa muun muassa siihen, mitä hän ajattelee köyhistä.

 

Samaa tutkimusaineistoa on sittemmin pyöritellyt IT-alan huippuosaaja Lauri Viitanen, joka kertoi blogissaan syyskuussa 2016 mainioita uutisia. Kertomalla ihmisille, mitä erilaisissa taloudellisissa elämäntilanteissa eläminen on, saadaan heidät ymmärtämään toisten todellisuutta ja tekemään meidän kaikkien kannalta parempia päätöksiä.

 

Tilanne ei ole Suomessa katastrofaalinen, mutta selkeästi tarvitaan enemmän ja etenkin toisenlaista talouspuhetta. Aivan erityisesti tarvitaan päätöksentekijöiden kanssa käytävää talouspuhetta sen vanhan heille jo tutun rinnalle. Tarvitaan sellaista puhetta, jota tuottavat ne, jotka eivät ole ennen pahemmin asiasta puhuneet.

 

Luulen, että Inhimillisissä Uutisissa syyskuussa julkaistuille säästö- ja selviytymisvinkeille olisi tarjolla fiksumpia vaihtoehtoja, jos puhujat olisivat Inhimillisten Uutisten lukijat. Luulen myös, että moni asia olisi paljon selkeämpää ja suunnitelmallisempaa, jos arjessa käytäisiin enemmän meidän tavallisten ihmisten talouspuhetta. Luulen myös, että sinulla ja läheisilläsi on paljon puhumatta – toisillenne, lapsillenne, aikuisille lähellänne, sukulaisillenne, työkavereillenne, yhteiskunnan päättäjille, rikkaille, köyhille, kaikille.

 

#talouspuhe ei lakkaa koskaan. Mutta kenen sinä annat sitä puhua?

 

 

Säästövinkkejä rikkailta köyhille, osa 1

 

 

 

Säästövinkkejä rikkailta köyhille, osa 2

 

 

 

Säästövinkkejä rikkailta köyhille, osa 3