Alkuun
7.8.2014
Pirjo Ilves

Suvilahden Valvomo talkoilla käyttökuntoon

 

Oranssi ry on kunnostanut Helsingin Suvilahdessa sijaitsevaa Valvomo-rakennusta vuodesta 2010. Siitä tulee nuorten kulttuurikeskus, jonka ensimmäinen vaihe valmistui elokuun alussa.

 

Valvomo edustaa uudenlaista nuorisotyötä, jossa Oranssin kokemuksella kunnostetaan erilaisia purku-uhan alaisia rakennuksia omaan käyttöön.

 

- Kutsumme nuoret talkoisiin Facebookissa, joka onkin meidän tärkein viestintäkanavamme. Suvilahdessa talkoita on järjestetty jo kymmeniä. Ensin siivosimme huonossa kunnossa olevan rakennuksen ja sen jälkeen pääsimme vasta korjaamaan sitä, toiminnanjohtaja Aino Toiviainen-Koskinen kertoo.

 

Oranssi ei maksa talkoista palkkaa, mutta ruokaa on tarjolla talkooporukalle. Toiminnalla ei ole myöskään taloudellisia tavoitteita. Kulttuurikeskus on yhteinen tila kaikille ilman ikärajaa.

 

- Mahdollistamme matalan kynnyksen osallistumisen. Tarjoamme tilan, jossa nuori voi toteuttaa omia tarpeitaan. Emme puutu tekemisen sisältöön, mutta kannustamme suvaitsevaisuuteen, Aino lisää.

 

Oranssi tekee yhteistyötä myös koulujen ja ammattiopistojen kanssa.

 

- Otamme työharjoitteluun nuoria, joiden työllistyminen syystä tai toisesta kaupalliselle yrittäjälle voi olla hankalaa. Uskomme nuoriin ja haluamme tarjota heille mahdollisuuden päästä elämisen arjesta kiinni, Aino jatkaa.

 

 

Oranssi ry:llä on työpajaohjaaja, joka vastaa siitä, että harjoittelijat saavat riittävästi tukea, apua ja ohjausta. Tuki voi olla kuuntelemista, työn yksityiskohtaista ohjaamista, rajojen asettamista tai vaikkapa luottamusta nuoreen.

 

- Emme aseta työlle tiukkoja laatuvaatimuksia, sillä työharjoittelija on vasta oppimassa uusia asioita. Sen lisäksi työpäivä alkaa vasta kello 9, mikä saattaa joillekin nuorille olla suopeampi aloitusaika kuin normaali kello 7, työpajaohjaaja Riku Kuukka kertoo.

 

Oranssi ry oli mukana myös RAY:n Inhimillisiä uutisia pop-up -toimituksessa kesäkuussa.

Oranssi ry on helsinkiläinen nuorten kansalaisjärjestö. Yhdistys ylläpitää nuorisoasuntoja sekä nuorten kulttuuritoimintaa. Tukijoita ovat RAY, Nuorisoasiainkeskus ja opetus- ja kulttuuriministeriö.

Inhimillisiä uutisia on mukana Flow-festivaaleilla 8.-10.8.2014 Suvilahdessa