Alkuun
27.4.2015
teksti: Sanna Kontkanen kuva: Pertti Nieminen

Sotaveteraani Onni toivoo viisautta ja yhteishenkeä

Vuonna 1923 syntynyt kouvolalainen sotaveteraani Onni Sarilampi muistaa sota-ajat vielä hyvin.  Niinpä hän iloitseekin siitä, että maailma on muuttunut ja nykyisin tehdään enemmän töitä rauhan eteen. Onnin mielestä myös veteraaneja arvostetaan nyt enemmän.
 

– Se on ihmeellistä! Arvostuksen huomaa, joskus on ollut huonomminkin, hän sanoo.
 

Pian 19-vuotias Mauricio on kiireinen helsinkiläinen opiskelijanuori. Armeija kutsuu sitten, kun opinnot antavat siihen parhaiten myöten.
 

– Kunnioitan sotaveteraaneja. He ovat tehneet kaikkensa Suomen tulevaisuuden eteen. Minulle armeijaan meneminen on aika itsestään selvää. Kaverit ovat kertoneet sen olevan ihan mukava vaihtoehto.
 

Onnin mielestä armeija on nuorelle hyvä koulu, koska siellä oppii kaverihenkeä. Yhdessä pärjää aina paremmin kuin yksin.

 

Onni neuvoo pitämään pään kylmänä

 

Sekä Onni että Mauricio kokevat maailman muuttuneen hieman pelottavammaksi paikaksi elää.
 

– Pieni pelko on. Tuntuu, että naapurimme on voimiensa tunnossa. Voi olla, että se esittää vahvempaa kuin onkaan, Onni miettii.
 

Mauricion mielestä maailman meno on mennyt jopa hulluksi, koska terrori-iskuja ja konflikteja on niin paljon. Hän ei kuitenkaan pelkää.
 

– Olen tosin sen verran nuori, etten ole seurannut Suomen tilannetta kovin tarkkaan.
 

Onnin neuvoo nuoria pitämään pään kylmänä ja harkitsemaan tarkkaan esimerkiksi jos terrorijärjestö yrittää värvätä mukaan.
 

Onni ei usko pysyvään rauhaan. Mikä hänen mielestään aiheuttaa sotia?
 

– Sotia on aina ollut. En muista yhtään rauhan vuotta. Aina jossakin soditaan. Ihmiset on helppo ylipuhua mukaan kaikenlaiseen. Toivon, että ainakin Suomi saisi olla jonkun aikaa rauhassa.

 

Lentopalloa, kuorolaulua ja jalkapalloa
 

Onni ja Mauricio ovat urheilijoita. Onnin rakkaat harrastukset ovat olleet lentopallo ja kuorolaulaminen. Lentopallon hän lopetti viisi vuotta sitten. Presidentti Mauno Koivisto oli yksi pelikavereista. Mauricio puolestaan pelaa jalkapalloa. Tähtäimessä on ammattiura.
 

Lento- ja jalkapallo ovat joukkuelajeja.
 

– Elämäni merkittävin läksy on yhdessä tekemisen ja yhteishengen tärkeys. Kaveria ei jätetä, sanoo Onni.
 

Hän toivookin maailmaan viisautta ja yhteen maaliin pelaamista. Mauricio toivoo maailmaan suvaitsevaisuutta ja rauhaa.
 

Raha-automaattiyhdistys tukee Suomen Sotaveteraaniliittoa tänä vuonna 308 000 eurolla. RAY:n avustuksista 117 miljoonaa euroa ohjataan valtiokonttorin kautta sotiemme veteraanien hoitoon ja kuntoutukseen.
 

Hyvää kansallista veteraanipäivää kaikille!