Alkuun
15.10.2014
teksti: Sanna Kontkanen kuvat: Pirjo Ilves

SINUIKSI itsensä kanssa

SINUIKSI –palvelusta saa tukea seksuaaliseen suuntautumiseen ja sukupuolen moninaisuuteen liittyvissä asioissa.


Pirkanmaan Seta sai tänä vuonna Raha-automaattiyhdistykseltä kolmivuotisen hankeavustuksen tuki- ja neuvontapalvelun jatkokehittämiseen.


-    Erilaisuus on rikkautta, mutta ensin pitää hyväksyä itsensä, toteaa pian vertaisneuvojakoulutuksen aloittava Samuel Susilinna.


Samuel on toiminut aiemmin kokemuskouluttajana esimerkiksi kouluissa, nuoriso- ja aikuisopiskelijoille ja lähihoitajille.


-    Palaute on ollut hyvää. Kuulijat ovat onnellisia, että joku laittaa itsensä likoon ja kertoo avoimesti  kokemuksistaan. Kun avautuu itse, muidenkin on helpompi kysellä.  Suhtautuminen on muuttunut, mutta töitä vielä riittää. Raja on edelleen olemassa, Samuel sanoo.


Palvelu on löydetty hyvin


Sateenkaari-ihmisiä eli seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä kuvaavia sanoja on satoja. Kukin saa määritellä itsensä niin kuin itse haluaa – tai olla määrittelemättä. Joukkoon lukeutuu mm. homoja, lesboja, bi-, pan- ja aseksuaalisia sekä inter-, trans-, muunsukupuolisia, transvestiitteja, transgendereitä kuin myös ahtaat lokerot haastavia ihmisiä.


Avoimuus seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä kohtaan lisääntyy koko ajan. Silti kiusaamista ja kaltoinkohtelua ilmenee liikaa. 

Tuki- ja neuvontapalvelun ammattilaisiin voi olla yhteydessä jos miettii esimerkiksi ulostuloa, tarvitsee tukea identiteettinsä tai seksuaalisuutensa määrittelyyn, tai haluaa keskustella vertaisneuvojan kanssa. Palvelu on löydetty hyvin eri-ikäisten joukossa.


Who is Who – Who are You –näyttely muistuttaa moninaisuuden rikkaudesta


Pirkanmaan Pride-viikon avasi kesäkuussa valokuvaaja Jyrki Kallion Who is Who – Who are You –valokuvanäyttely. Näyttely toteutettiin ja ideoitiin Pirkanmaan Setan ja SINUIKSI tuki- ja neuvontapalvelun kanssa.


Näyttely oli esillä kesäkuussa Werstaalla ja jatkoi Telakalla syyskuun loppuun. Toiveena olisi viedä näyttelyä myös muualle Suomeen ja sopivia paikkoja etsitään parhaillaan. Näyttelyn esillepanosta kiinnostuneet voivat olla yhteydessä Pirkanmaan Setan toiminnanjohtajaan Mikko Väisäseen.


Näyttelyssä on 20 mustavalkoista muotokuvaa. Osa malleista kuuluu niin kutsuttuun enemmistöön, osa vähemmistöön. Muotokuvien joukossa on peili. Se haastaa jokaisen miettimään omaa identiteettiään.


-    Idea näyttelyyn sai alkunsa kaksi vuotta sitten. Heräsin otsikko päässäni. Me kaikki olemme erilaisia ja kuulumme johonkin vähemmistöön, Jyrki kertoo.


Jyrki sanoo, että oli yllättävän helppo saada kuvattavia mukaan. Myös Samuel on yksi malleista.


-    Tykkäsin aiheesta ja halusin heti lähteä mukaan. Olen tutustunut näyttelyn ansiosta uusiin ihmisiin. Joku saattaa tulla vaikkapa sanomaan, että ”hei, sähän olit siinä näyttelyssä”. Toivottavasti näyttely saa jatkoa.


Vuonna 2014 RAY tukee SINUIKSI tuki- ja neuvontapalvelun toimintaa 119 000 eurolla.


Lue lisää täältä:
https://www.facebook.com/Sinuiksi
http://www.sinuiksi.fi/