Alkuun
27.2.2016
teksti: Sanna Kontkanen kuva: Nina Kaverinen

Sijoita ja vaikuta! Vaikuttavuusinvestointi rantautui Suomeen

Vaikuttavuusinvestointi ei ole mikään uusi juttu, mutta Suomessa se on vielä melko tuntematon käsite. Sitran tavoitteena on tuoda toimintamalli Suomeen, sillä julkinen ja yksityinen sektori toimivat maassamme liian erillään toisistaan. Mitä sanahirviö tarkoittaa?


"Impact investing" (englanninkielinen termi, mistä sana tulee) tarkoittaa yksityisen pääoman sijoittamista hankkeisiin, joilla tavoitellaan positiivisia ja mitattavia yhteiskunnallisia vaikutuksia. Parhaimmillaan sillä voi saada aikaiseksi merkittäviä muutoksia ihmisten elämään.


– Tälle on huutava tarve. Tarvitsemme lisää osaamista ja uusia rahoitusmalleja. Vaikuttavuusinvestointi tuo toimijat yhteen ja luo uusia kumppanuuksia, kertoo partneri Jonna Heliskoski Nordic 4sight Communities Oy:stä.


Heliskoski tekee yhteistyötä Varkauden kaupungin ja SOS-Lapsikylän kanssa lapsiperheiden hyvinvoinnin edistämiseksi. Hän tekee samalla projektista väitöskirjaa Hankenille. Hanke (2014-2016) käynnistyi Tekesin rahoituksella.


– Keräsimme tietoa 325 lapsiperheen tilanteesta ja palvelujen käytöstä. Halusimme selvittää, miltä asiakkuus näyttää tukipalveluiden näkökulmasta. Huomasimme, että asiakkuus jakautuu selkeisiin vaiheisiin. Tieto auttaa kohdentamaan tukea mm. perhecoachin avulla. Jos tapahtuu jotain, ollaan läsnä ja valmiina auttamaan etukenossa.

 

 

Terävöitystä kohderyhmiin ja tavoitteisiin
 

Heliskoski peräänkuuluttaa järjestöiltä systemaattisuutta ja analytiikkaa. Suomesta kulttuuri vielä puuttuu. Teot ja tulokset on saatava kohtaamaan.

– Tulosten täytyy olla mitattavissa ja seurattavissa. Jos voimme pelastaa muutamankin perheen, sen hyöty voidaan osoittaa euroissa.

Esimerkiksi lapsen sijoittaminen laitokseen maksaa noin sata kertaa enemmän kuin avohuolto.

 

 

Varkauden opit
 

– Toiminnanjohtajamme oli jo käynyt keskusteluja Nordic 4sight Communities Oy:n kanssa. Haimme tietoisesti uudenlaista partneria, teimme sitten yhteisen Tekes-hakemuksen, sanoo SOS-Lapsikylän kehittämispäällikkö Kati Palsanen.

Varkaus tuli mukaan kuntakumppaniksi ja on Palsasen mielestä ollut rohkea, uudistusmielinen ja aloitteellinen kumppani.

Palsasen mielestä kunnat ja järjestöt toimivat liian erillään omissa poteroissaan. Toisen sektorille ei haluta mennä. Mitä vinkkejä Palsanen antaisi järjestöille?

– Kannattaa olla avarakatseinen. Pieniäkin asioita kannattaa kokeilla rohkeasti toisin. Ei kannata myöskään pelätä turhaan alalla toimivia yrityksiä. On myös eettisesti ja korkealla moraalilla toimivia yrityksiä.

Varkaudessa kaikkia tuloksia ei ole vielä mitattu. Asenteissa on kuitenkin tapahtunut jo suuri muutos ja resursseja jaetaan järkevämmin.

– Alussa ilmassa oli alakuloa ja epätoivoa, kaupunkia pidettiin synkkänä tapauksena. Varkaus-spirit on havaittavissa. Projektista ollaan ylpeitä ja on huomattu, että muutos on mahdollinen. Tarvitaan vain ripaus luovuutta ja rohkeutta. Kaupunkilaiset ajattelevat nyt jo toisin.