Alkuun
23.11.2015
Teksti: Sanna Kontkanen, Kuvat: Marja Haapio/VTKL

SeniorSurf opastaa iäkkäämpääkin nettiin

 

Suomessa on noin puoli miljoonaa yli 65-vuotiasta, jotka eivät käytä lainkaan tietokoneita tai internetiä.


- Meillä on kuilu, sillä palvelut ovat siirtyneet verkkoon. Ihminen voi kokea olevansa merkityksetön, jos hän ei pysty itse hoitamaan asioitaan, kertoo Vanhustyön keskusliiton projektisuunnittelija Tiina Etelämäki.


On siis todella tärkeää saada ikääntyneetkin internetin käyttäjiksi. Ja juuri tähän tähtää Seniorit surffaa – nettiopastaja auttaa –hanke. Kolmevuotista (2014–2016) hanketta rahoittaa Raha-automaattiyhdistys.


 

Vertaisohjaaja puhuu samaa kieltä 

SeniorSurfin tavoitteena on laajentaa ja vakiinnuttaa toiminta.

 

- Ikääntyvien määrä kasvaa, joten tarve uusille toimijoille on valtava. Etsimme vertaisohjaajia paikallislehtien ja paikallisradion kautta, Etelämäki sanoo.

 

VTKL kouluttaa ohjaajat vielä toistaiseksi itse. Jatkossa paikallinen ohjaaja voi perehdyttää uusia ohjaajia, sillä helmikuusta 2016 alkaen perehdytysmateriaalit ovat saatavissa verkossa. Perehdytys kestää noin kaksi tuntia.

 

- Emme perehdy tietotekniikkaan, vaan ihmisen kohtaamiseen. Ohjaajamme ovat tavallisia ihmisiä, iäkkäämpiä hekin. Heihin voi samaistua. Asioista puhutaan kansankielellä, opitaan yhdessä ja tyhmiä kysymyksiä ei olekaan. Opetuksessa edetään rauhallisesti.

 

Kurssipaikkoina toimivat esimerkiksi kirjastot ja nyt toimintaa pilotoidaan palvelutaloissa. 


 

 

Pitkät välimatkat motivoivat

 

Suomi on iso maa ja välimatkat ovat pitkiä. Perhettä ja sukulaisia saattaa asua kaukanakin, myös ulkomailla.

 

- Esimerkiksi lastenlapset ja Skype ovat hyvä motivaattori internetin käytön opetteluun, suunnittelija Liisa Tiainen toteaa.

 

Tiaisen mukaan SeniorSurf-hanke haluaa tuoda esiin ikääntymisen näkökulmaa digitalisaatioon. Uudistuksissa ei saa unohtaa kasvavaa ikääntyvien joukkoa ja heidät pitäisi ottaa huomioon jo suunnitteluvaiheessa.


 

Nettiopastajan antoisa työ

 

Loimaalla Tuulensuun palvelukeskuksessa käynnistyi nettiopastus viime keväänä. Pertti Leppänen toimii siellä nettiopastajana.

 

- Jäin eläkkeelle ja innostuin entisestään tietokoneista ja internetistä. Lähdin opastajaksi. On antoisaa, kun saa ongelman ratkaistua ja siitä saa kiitosta.

 

Leppänen kertoo, että opastajan on joskus laitettava itsensä peliin, ja takki voi olla välillä aika tyhjä.


 

- Toiset ovat hyvinkin pitkällä, toisten kanssa lähdetään liikkeelle aivan perusasioista, kuten hiiren ja katseen yhteistyöstä. Vähän niin kuin aikoinaan kansakoulussa, kun kynä laitettiin käteen.

 

Pasianssi toimii Leppäsen mukaan hyvänä hiiritreeninä. Pikkuhiljaa siirrytään vaikkapa verkkopankin käytön opetteluun.

 

Mikä on ollut haastavinta nettiopastajan työssä?

 

- Kyllä se on tuo englanninkieli. Käsitteistöä on vaikea ymmärtää, sillä monet sanat ovat englannin kielen johdannaisia. Lainasanat eivät välttämättä ole aina loogisia, jos ei puhu kieltä.

 

Lue lisää SeniorSurfista täältä:

www.vtkl.fi/seniorsurf