Alkuun
11.3.2015
Sanna Kontkainen

Seksuaaliopetus vahvistaa nuorten itsetuntoa

 

Opetushallitus on julkaissut seksuaalikasvatuksen opetusmateriaaliksi Erja Korteniemi-Poikelan ja Raisa Cacciatoren Seksuaalisuuden portaat -käsikirjan. Kirja pohjautuu Opetushallituksen ja Väestöliitto ry:n yhteistyössä vuonna 2000 julkaisemaan opetuspakettiin Seksuaalisuuden portaat, jonka mallia on käytetty opetusmateriaalina jo 15 vuoden ajan. Sen ovat kehittäneet Väestöliiton seksuaaliterveysklinikan asiantuntijat.

 

 

 

 

– Seksuaalisuuden portaat tarjoaa helppokäyttöisen, arkeen sopivan työkalun. Sen avulla sujuu portaittainen, lapsen ja nuoren kehitysvaiheeseen tehty seksuaalisuuden tuki ja riskien ennaltaehkäisyyn. Se perustuu itsetuntemukseen ja oman sekä toisten yksilöllisen kokemuksen arvostamiseen. Tätä täytyy opetella sillä mediasta ja kavereilta voi joskus tulla ulkoisia suoritepaineita, kertoo Raisa Cacciatore.

 

Raisan mukaan tärkeintä on olla sinut itsensä kanssa ja kunnioittaa jokaisen tunteita ja toiveita sekä yksilöllistä seksuaalisuuden porrasta. Seksuaalisuus kehittyy vaiheittain ja käsikirja onkin jaettu osiin, jolloin se etenee suunnitelmallisesti luokka-asteelta toiselle. Seksuaalista kehitystä tapahtuu monella tasolla niin biologisesti, tunne-elämässä kuin järjessäkin. Kehitys jatkuu koko elämän.


Käsikirja on suunnattu opettajille ja terveydenhoitajille, jotka työssään toimivat myös seksuaalikasvattajina ala- ja yläkoulussa, sekä nyt myös varhaiskasvattajille, sillä malliin on lisätty kaksi uutta varhaista porrasta päivähoitoa ja esiopetusta ajatellen.

 

Kirjassa on mukana myös kertomuksia ja toiminnallisia harjoituksia. Kuvituksen kirjaan on laatinut sarjakuvapiirtäjä Hannu Konttinen.

 

Kirjan 11 vaihetta ovat:

 

Olen ihana

 

Tykkäyskaveri

 

Vanhempien ihailu

 

Idoli ihastuttaa

 

Tuttu mutta salattu

 

Tuttu ja kaverille kerrottu

 

Tykkään sinusta

 

Käsi kädessä

 

Suudellen

 

Mikä tuntuu hyvältä

 

Rakastella