Alkuun
16.4.2015
teksti: Sanna Kontkanen kuvat: Maria Lindqvist

Sairaalaklovnit ovat odotettuja ja rakastettuja vieraita

Riemunkiljahduksia, naurua, iloa. Sairaalaklovnit ovat ilahduttaneet lapsipotilaita Suomessa jo 13 vuoden ajan.


– Sairaalaklovnin vierailu ei ole jännittävä hetki ainoastaan lapselle vaan koko perheelle. On tärkeää saada välillä muuta ajateltavaa, ja nauraa ja huokaista hetki, kertoo toiminnanjohtaja Aino Viertola.


Toiminta on laajentunut valtakunnalliseksi kaikkiin yliopistollisiin sairaaloihin. Jokaisessa viidessä kaupungissa on oma klovnitiiminsä, yhteensä koulutettuja Klovnitohtoreita on jo 40!

 

Hienovaraista työtä ja huumorilääkettäSairaalaklovnit auttavat huumorin keinoin lasta käsittelemään sairaalassaoloon liittyviä pelkoja. Lapselle voi olla myös tärkeää nähdä läheistensä nauravan murehtimisen sijaan. Iloiset hetket pysyvät mielessä pitkään.Klovnit kiertävät eri osastoilla ja tapaavat jokaisen lapsen henkilökohtaisesti.
 

– Meillä on hygienia- ja vaitiolovelvollisuus niin kuin muillakin sairaalan työntekijöillä. Saamme lapsista perustietoja kansliasta, jotta osaamme toimia oikein ja tarvittaessa myös hienotunteisesti. Kaikki laulut eivät esimerkiksi sovi kaikkiin tilanteisiin. Tämä työ vaatii samaan aikaan herkkyyttä ja rohkeutta, Viertola kertoo.

 


Peruskivenä säännöllisyysJotkut lapsista ovat viettäneet vuosia sairaalassa. Säännöllisyys onkin sairaalaklovnien toiminnan peruskivi. Se on osa osaston toimintaa. Toimintapäiviä kertyy Suomessa 11 per viikko ja kohtaamisia 45 000 vuodessa.


– Työskentelemme ammattimaisesti, aina lapsen ja sairaalaympäristön ehdoilla. Toiminta on kasvanut kansainväliseksi aatteeksi. Olemme nyt hakeutumassa Euroopan kattojärjestön EFHCO:n jäseneksi.


RAY tukee Sairaalaklovnit ry:n toimintaa tänä vuonna 168 000 eurolla ja on suurin toiminnan tukija.


Lue lisää toiminnasta täältä:
http://www.sairaalaklovnit.fi
http://www.facebook.com/sairaalaklovnit