Alkuun
23.1.2015
teksti ja kuvat: Sanna Kontkanen

Rohkeutta voi opetella

Valokuvaaja Veikko Kähkösen työtilat sijaitsevat Bulevardilla Helsingissä. 26-vuotias Veikko on toiminut yrittäjänä pian neljä vuotta. Matka tähän pisteeseen on ollut välillä kuoppainen.


– Minulla oli hinku tulla heti hyväksi. Alku oli kuitenkin hyvin epävarma. Kärsin paniikkikohtauksista ja masennusjaksoista. Pohdin, pitäisikö lopettaa koko homma.


Parin vuoden kuluttua homma lähti kuitenkin rullaamaan ja työtilauksia tuli koko ajan enemmän. Veikko sanookin, että yrittäjän täytyy olla sitkeä. Tarvitaan motivaatiota, hommaa ei voi tehdä vain rahan takia. Ihminen ei välttämättä synny menestyjäksi, mutta menestyksen voi saavuttaa.


– Suomessa on hyvät lähtökohdat ponnistaa. Ole rohkea ja päättäväinen, opettele järjestelmälliseksi ja älä vain odota, että asiat tapahtuvat. Kerro muillekin unelmistasi ja suunnitelmistasi, älä mieti asiaa liikaa yksin. Asiat lähtevät kyllä liikkeelle, hän opastaa.


Muiden auttaminen ei ole itseltä pois


Veikko syntyi Ranskassa ja vietti lapsuutensa Oulussa. Hän aloitti valokuvaamisen harrastusmielessä 16-vuotiaana ja on itseoppinut ammattilainen. Hän opiskeli ensin Oulussa taloustieteitä, mutta lopetti opinnot kesken. Haaga-Helian toimittajakoulutuksessa hän valokuvasi jonkin verran.


– En pitänyt nuorempana valokuvaajan ammattia realistisena ajatuksena tai "oikeana työnä". Se oli kuitenkin unelmani.


Ennen yrittäjäksi ryhtymistään Veikko oli töissä sekä valokuvaajien assistenttina kuvausten järjestämisessä että valokuvausfirmassa. Tuolloin hän oivalsi, että ura valokuvaajana olisi sittenkin mahdollista.


Nyt hän käy puhumassa nuorille yrittäjyydestä ja rohkaisee heitä unelmien tavoittelemisessa. Muita täytyy jeesata ja neuvoa, se ei ole keneltäkään pois. Veikko on opettanut mm. Lahden Muotoiluinstituutissa ja Aalto-yliopistossa.


Miehellä on vielä monia haaveita.


– Unelmani on olla muotikuvaaja Pariisissa. Toivottavasti saan pysyä terveenä ja kuvata vielä vanhanakin. Haluan tulla superhyväksi valokuvaajaksi. Minulla on vielä paljon opittavaa.  Nuorena pelkäsin uusia tilanteita ja olin epävarma. Nyt uskallan mennä uusiin tilanteisiin. Opettelin rohkeaksi.

var n_pbt = ""; var nuggrid = encodeURIComponent(top.location.href); var nuggn = 1163590940; var nuggsid = 1195049505; var nuggsub = "bei"; var nuggscr = document.createElement('script'); nuggscr.type = 'text/javascript'; nuggscr.src = '//' + nuggsub + '.nuggad.net/rc?nuggn=' + nuggn + '&nuggsid=' + nuggsid + '&nuggrid=' + nuggrid; var n = document.getElementsByTagName('script')[0]; n.parentNode.insertBefore(nuggscr, n);