Alkuun
20.8.2015
Teksti: Helmiina Suhonen, kuvat: Annukka Pakarinen

Räppäri Signmark: ”Viittomalla voi tehdä teknoa ja oopperaa”

 

Mitä musiikki on, jos sitä ei kuule? Räppäri Signmark vieraili Lorenz Backmanin kanssa Musaa päälle! -työpajassa, jossa Taiteiden yönä saa kokeilla, miten musiikista voi nauttia kaikilla aisteilla.

 

 

Sormet liikkuvat ilmassa ensin hitaasti ja sitten nopeasti.

 

”Tunnistatko tämän?”

 

Räppäri Signmark, eli Marko Vuoriheimo näyttää, miten Daruden Sandstorm soi viittoen. Sormien rytmin näkeminen saa kappaleen soimaan päässä. Näinkö se toimii? Miten musiikkia voi kuunnella, jos ei kuule?

 

”Musiikki on paljon enemmän kuin ääni. Se tuntuu ja näkyy.”

 

Signmarkin mielestä kuulevat ihmiset aistivat musiikkia itse asiassa kovin rajallisesti. Biiseissä keskitytään usein vain kuuntelemaan melodiaa ja laulua. Oikeasti kaikki lähtee rytmistä, ja rytmin voi aistia koko kehollaan.

 

 

Rytmin pystyy tuntemaan esimerkiksi basson tärinästä lattiassa. Rytmiä ja äänen voimakkuutta voi myös visualisoida liikkeillä tai valoilla: Luja ääni on isoa liikettä tai kirkasta valoa. Teknossa viittomaliikkeet ovat teräviä, mutta oopperassa liikkeet ovat mahtipontisia ja maalailevia. Musiikkia voi opetella myös värein. Tummat värit ovat matalia ääniä ja kirkkaat korkeita.

 

”Esimerkiksi Jenkeissä visuaalisen musiikin käyttö on jo pitkällä. Biisin rakentamisen voi oppia myös ilman kuuloa, sillä musiikki on pitkälti kuin kielioppia”, Signmark sanoo.

 

Signmarkin mielestä musiikkia pitäisi opettaa kuuroille lapsille yhä enemmän. Hän on varma siitä, että musiikki auttaa myös muiden taitojen oppimisessa. Suomessa tässä ollaan vielä jäljessä. Samaa mieltä on Helsingin yliopiston tutkija Ritva Torppa.

 

”Suomessa on ollut pitkään sellainen asenne, että kuurot eivät tarvitse musiikkia. Kuitenkin kaikki lapset nauttivat musiikista. Musiikilla on iso merkitys aivojen toiminnalle: Se vaikuttaa positiivisesti kuulemiseen, puheentuottamiseen ja toimintakykyyn”, Torppa sanoo.

 

 

 

Kengät pois ja sivellin käteen

 

Maalisuti menee käsivartta pitkin ylös ja alas. Kaija Koo soi, mutta nyt musiikista yritetään saada sävyjä irti tuntoaistilla. Musaa päälle! -työpajassa saa kokeilla, miten musiikista voi nauttia, vaikka ei kuulisi tai näkisi. Apuvälineinä käytetään esimerkiksi köyttä, värikkäitä huiveja ja pensseleitä. Kaija Koon voi tuntea myös, kun ottaa kengät pois. Lattia värisee.

 

 

”Vein kerran tuottajani yökerhoon, ja näytin hänelle, miten minä koen musiikin. Näytin, että näetkö, tuo ääni tulee tuolta ja tämä ääni tuntuu tässä. Hän oli aivan ihmeissään”, Signmark sanoo.

 

Muut aistit ovat paljon herkempiä, kun yksi on poissa pelistä. Kun kuulevilla menee keskittyminen hälinään, kuuro näkee asioita, jotka muilla menevät helposti ohi.

 

”Kuuroilla on joku ylimääräinen vaisto. Esimerkiksi pystyn ennakoimaan baaritappelun aistimalla negatiivisen energian ennen tilannetta. Tai herään aina ennen, kun tyttäreni tulee herättämään minut. Jotenkin vain tiedän sen, että hän on kohta siinä.”

 

Signmark kuulee korkeita ääniä, ja hän myös kuuntelee musiikkia. Whitney Houstonin laulusta hän pystyy esimerkiksi jopa kuulemaan sanoja. Oma innostus musiikkiin lähti lapsena, kun hän ihmetteli isovanhempiensa musisointia. Signmark alkoi kääntää tuttuja lauluja omalle kielelleen. Yläasteella hän käänsi viittomakielelle muun muassa Bon Jovia, Raptoria ja Michael Jacksonia.

 

 

”Parikymppisenä kääntäminen sai riittää. Sain paljon paskaa niskaani, ja halusin saada ääneni kuuluville.”

 

Entä jos kuulevana ihmisenä haluaisi opetella aistimaan musiikkia toisin? Mitä tehdä?

 

”Laita tulpat korviin ja lähde luontoon. Kuvittele, miltä hiekkatiellä kävely tai puiden huojunta tuulessa kuulostavat. Puut voivat olla vaikka viulut ja jalat rummut. Mieti, miltä maisema kuulostaa musiikkina.”

 

 

 

Musaa päälle! – Aistillinen matka aivoihin -musiikkityöpaja Helsingissä Taiteiden yössä torstaina 20. elokuuta kello 18–20. Järjestäjinä Aivoliitto, Eläkeliitto, Helsingin Alzheimer-yhdistys ja Kuuloliitto. Topeliuksenkatu 17.

 

 

 

SIGNMARKIN KOLME SUOSIKKIA

 

1. Coolio

 

”Olen edelleen uskollinen Cooliolle. Ihan sama, vaikka muut eivät sitä ymmärrä. Aikoinaan Gangsta’s Paradise sulatti sydämeni, ja tajusin, että hiphop on minun juttuni.”

 

2. Adam Tensta

 

”Hän on ihan käsittämättömän hyvä. Kuuntelen edelleen hänen vanhoja biisejään.”

 

3. Paperi T

 

”Pidän Paperi T:n lyriikoista. Hän ei mieti, voivatko ihmiset samaistua näihin tarinoihin tai laulaa sanoja keikoilla mukana. Olen sellaisen musiikin ystävä, missä oikeasti sanotaan asioita.”