Alkuun

Propellipäät

Tulevaisuus on keksittävä. Ratkaisemme asioita joka päivä, mutta harvoin tulemme ajatelleeksi, että keksiminen, pulmien ratkominen yksin tai yhdessä on taito, jota voi oppia ja kehittää. Kaikki tekeminen on luovaa. Toisten luovuus näkyy musiikissa toisten traktorin korjaamisessa. Arkinen elämä on paras opettaja ja paras tavoite. Miten pystyn juuri nyt elämään omaa tavallista elämääni?

 

Tänä keväänä Euroviisut jäävät historiaan Suomea edustavan Pertti Kurikan Nimipäivät -yhtyeen kappaleesta ”Aina mun pitää”. Yhtye muistetaan muutenkin. Ehkä sen takia, että he esittävät punk-musiikkia. Tai sitten on jokin toinen syy. Se on yhtyeen meissä aiheuttama muutos. Maailma on muuttunut, koska me olemme muuttuneet. Näemme uusia mahdollisuuksia ja uuden tulevaisuuden. Uudet asiat saattavat tulla epätavallisilla tavoilla epätavallisista suunnista.

 

Muutos syntyy tekemisestä. Ihminen joko tekee tai sitten ei tee. Elämä tapahtuu juuri nyt. Jokainen tekomme jättää meihin jälkiä, rakentaa meissä edellytyksiä seuraaville. Jos haluaisin, että maailma olisi parempi, mikä on minun seuraava tekoni?  Propellipäät ovat aina kanssamme, ne, joilla on aporia, poluton olo. Propellipäät keksivät maailman uudelleen. Propellipäiden mielen valtaavat yhtä aikaa ahdistavat ja innostavat kysymykset. Kysymykset, jotka eivät jätä rauhaan yölläkään. Kysymykset, jotka herättävät toimintaa, pistävät pyörät pyörimään. Ne ajavat meitä eteenpäin mahdottomassa tilanteessa. Kun Kalevi Helvetti kysyy meiltä: Miten kuuma helvetissä on juuri nyt? Mitä vastaamme?

 

Muutos on toukokuun teema ja haastan kaikki pohtimaan, voisiko useampi ihminen toimia yhteiskuntamme propellipäänä, taitoineen ja päämäärineen. Yhteistyössä muiden kanssa ja muiden tukemana, samassa maailmassa. Mahdummeko samaan kuvaan vaikka emme katsoisi samaan suuntaan? 

 

Nyt toukokuussa olemme toiveikkaita ja juhlimme ainutlaatuisuutta, erilaisuutta. Juomme kahvilassa kuusi kuppia kahvia ja ryhdymme toimeen. Matkustamme Wieniin Euroviisuihin. Kuuntelemme sinfoniaorkesteria. Luemme lakia ja tutustumme pingviiniin. Väännämme uuden ajatuksen rautalangasta. Omasta elämästään kertovat meille muun muassa Kalevi Helvetti eli Pertti Kurikka, Sami Helle, Matti Rauhaniemi ja Juha Ruoho.

 

Muutos tulee mahdolliseksi kun muodostamme uusia tapoja toimia. Tämä on mahdollista joka päivä. Muutos nousee havaitsemastamme ongelmasta tai konfliktista, joka tuo tietoisuuteemme epämukavan, jopa kipeän asian. Pulman ratkaiseminen tuo vain hetken ilon, taitavuus selvitä arjessa pysyvän mielenrauhan. Luottamuksen siitä, että kyllä minä pärjään, kyllä me pärjäämme, tuli mitä tuli! Keitä ovat ne propellipäät, maailman uudistajat, jotka voisivat toiminnallaan rakentaa omaa ja yhteistä hyvää.

 

Voisimmeko me kaikki olla sellaisia?

 

 

Kuva: Pekka Elomaa