Alkuun
21.3.2016
teskti: Sanna Kontkanen kuvat: Pro-tukipiste

Pro-tukipiste auttaa nimiä kyselemättä

Suomessa arvioidaan olevan noin 8 000 - 10 000 seksityöntekijää. Tarkempia arvioita on mahdotonta tehdä, sillä osalle seksi on osa-aikatyötä ja satunnaista, harvemmille pääasiallinen tulonlähde. Myös liikkuvuus Euroopassa vaikeuttaa määrien arviointia.

 

Pro-tukipiste on Helsingissä ja Tampereella toimiva matalan kynnyksen palveluyksikkö seksi- tai erotiikka-alalla työskenteleville tai alalla aikaisemmin toimineille, sekä seksuaalisen hyväksikäytön tarkoituksessa ihmiskaupparikoksen uhriksi joutuneille henkilöille. Syksyllä myös Turkuun avataan palveluyksikkö. Pro-tukipisteen tavoittamista henkilöistä noin 80 % on ulkomaalaistaustaisia.

 

– Meille voi tulla anonyymisti. Emme kysele henkilöpapereita ja nimiä. Tarjoamme tukea ja infoa yhteiskunnasta ja palveluista, kertovat kaksi itsekin anonyyminä pysyttelevää työntekijää.

 

He eivät halua kertoa nimiään, koska tekevät myös etsivää työtä.

 

– Pro-tukipiste tekee etsivää työtä baareissa, kaduilla, Thai-hierontapaikoissa ja erotiikka-alan yrityksissä, joissa on tarjolla esimerkiksi striptease-esityksiä. Otamme kontaktia ihmisiin myös internetin seuranhakusivustoilla ja -chateissa. Baareissa kerromme esimerkiksi turvallisuusasioista ja annamme kondomeja ja liukuvoiteita. Sosiaalityötä kentällä.

 

Seksityöhön liittyvä negatiivinen leima estää usein ihmisiä hakemasta apua. Siksi luottamuksellisen suhteen luominen on ensiarvoisen tärkeää, jotta seksi- ja erotiikka-alalla toimivat ihmiset uskaltaisivat hakea apua sitä tarvitessaan. Toisaalta etsivä työn tarkoitus on tavoittaa kaikkein haavoittuvimmassa asemassa olevat, ja viedä tuki ja apu sinne missä ihmiset ovat. Seksityöntekijät halutaan tehdä tietoisiksi palveluista, oikeuksista ja velvollisuuksista.

 

Kun luottamus on ansaittu, on puskaradio tehokas väline. Kaveri komppaa ja kannustaa ottamaan yhteyttä.

 

 

 

 

 

Myös arkiset asiat huolestuttavat
 

Palveluyksikön asiakkaita huolettavat myös terveysasiat. Pro-tukipisteessä voikin testauttaa seksiteitse tarttuvia tauteja ja saada hepatiitti-rokotteen. Mutta myös aivan tavalliset arkiset asiat painavat mieltä. Perhe, parisuhde, vanhemmuus, lapset, opiskelu.

 

- Annamme apua oleskelulupa-asioissa ja Kela-papereiden kanssa. Kerromme suomen kielen kursseista. Olemme monikulttuurinen työyhteisö, joten kielimuurikaan ei ole este.

 

Ajanvarauksettomaan palveluun eli päivystykseen voi tulla missä tahansa mieltä huolettavassa asiassa. Nettipäivystystä tarjotaan tiistai-iltapäivisin. Tiistaisin kokoontuu myös vertaisryhmä. Erilaisissa ryhmätoiminnoissa opetellaan yhdessä käyttämään suomen kieltä tai pyritään lisäämään hyvinvointia. Varattavissa on myös yksilöaikoja.

 

 

 

 

 

Vaikuttamistyö tärkeässä roolissa
 

Yhteiskunnallinen vaikuttamistyö on iso osa Pro-tukipisteen toimintaa. Tavoitteena on kohderyhmän aseman parantaminen ja äänen esille tuominen. Esimerkiksi ihmiskaupasta käytyihin keskusteluihin Pro-tukipiste on osallistunut jo pitkään. Tärkeää on ilmiön tunnistaminen. Työtä on saatava tehdä ilman pakottamista ja itsenäisesti.

 

Nykyisin ihmiskaupan vastaista työtä eli Iris-työtä tehdään osana järjestön perustoimintaa. Iris tulee sanoista ihmisoikeudet, reilu kohtelu, inhimillisyys ja suojelu. Ihmiskaupan uhreja ohjataan auttamisjärjestelmään, jota hallinnoi Joutsenon vastaanottokeskus. Kaiken kaikkiaan Pro-tukipisteellä on ollut asiakkuudessa 58 ihmiskaupan uhriksi tunnistettua henkilöä.

 

Valtion ylläpitämään ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmään otetaan Suomessa vuosittain n. 50-60 uhria. Pro-tukipiste tarjosi tukea viime vuonna 19 ihmiskaupan uhriksi joutuneelle ihmiselle. Toiminta täytti viime vuonna 25 vuotta.

Lue lisää: Pro-tukipiste