Alkuun
29.2.2016
teksti: Annina Vainio kuvat: Nina Karlsson

Presidentti läksytti, feministi heräsi – ”Näin vaikutetaan lempeydellä”

Se oli kuumottava tilanne. Paulina Ahokas sai kuulla tasavallan presidentiltä, että hän oli tehnyt ison virheen.


Elettiin vuotta 2010, ja meneillään oli Shanghain maailmannäyttelyn Suomi-gaala. Ahokas, Tampere-talon nykyinen toimitusjohtaja, työskenteli tuohon aikaan musiikin ja muiden luovien alojen vientiä edistäneen Music Export Finlandin toiminnanjohtajana.


Ahokkaan organisaatio koordinoi maailmannäyttelyn Suomen päivän päätapahtuman yhteistyössä useiden kumppaneiden kanssa ja järjesti kolmen vuoden ajan Kiinaan kulttuurialan vientimatkoja. Käytännössä he olivat rakentamassa suomalaisen designin, arkkitehtuurin, esittävän taiteen, musiikin ja kirjallisuuden vientisuhteita ja kontakteja.


Tuhannet ihmiset seurasivat maailmannäyttelyn Suomi-gaalaa, heidän joukossaan silloinen tasavallan presidentti Tarja Halonen. Show’n jälkeen presidentti vaati saada tavata Ahokkaan.


– Olin tyytyväinen kokonaisuuteen ja ajattelin, että vau, nyt varmaan tulee kiitoksia. Mutta hän sanoikin, että nyt on sellainen tilanne Paulina, että sinä mokasit.


Gaalassa ei ollut esiintynyt kahden tunnin aikana yhtään suomalaista naista.


 

 

MYÖHÄISHERÄNNÄINEN FEMINISTI
 

Presidentin palaute ja keskustelu venyi puolen tunnin mittaiseksi. Halonen kertasi Ahokkaalle suomalaisen yhteiskunnan historiaa ja naisten roolia sen menestyksessä.


– Suomessa oli silloin naispresidentti ja eduskunnan puhemiehenä nainen. Halonen painotti, ettei se ole itsestään selvä asia, vaan tilanne voi milloin tahansa muuttua kuin kolikon heitosta, Ahokas kertoo.


Läksytyksen jälkeinen yö kului kansainvälisten vieraiden ympäröimänä eri esityksissä, asiaa tiiviisti miettien.
– Tajusin, että jos presidentti käyttää minuun näin paljon aikaa, minun pitää todella ottaa onkeeni. Silloin koin feministisen herätyksen. Olen myöhäisherännäinen.


Ahokas pitää tapausta oivana osoituksena lempeydellä vaikuttamisesta. Se tarkoittaa aitoa halua paneutua ihmisen persoonaan, kuunnella muita ja tulla vastaan syyttelyn ja tahallisen väärinymmärryksen tai kärjistämisen sijaan.
”NAISET OVAT RATKAISU MAAILMAN ONGELMIIN”
 

Nyt Ahokas ja feministisen Ajatushautomon Hatun perustajajäsen, kirjailija Rosa Meriläinen järjestävät Suomeen WOW Finland 2017 -tapahtumaa, jonka ajatus on vahvistaa ihmisten valinnanvapautta ja juhlistaa suomalaisia naisia ja tyttöjä.


– Meille feminismi tarkoittaa ihmisten vapautta ja oikeuksia valita. Miksi Suomessa pitää yhä perustella sitä, että on johtaja ja pienten lasten vanhempi? Miksi tyttöjä saa sanoa pissiksiksi, mutta poikia ei samalla tavalla arvoteta ulkonäön perusteella? Miksi miehen pitää lähtökohtaisesti olla se, joka hoitaa tien poskeen jääneen auton ajokuntoon? Ahokas kysyy.


Hän sanoo, että sosiaaliluokka, kasvatus ja sukupuoli määrittävät yhä, millaisia valintoja ihmiset voivat tehdä.
Ahokas kertoo uskovansa vakaasti, että naiset ovat ratkaisu moniin maailman ongelmiin. Tilastollisesti yhteiskuntia stabiloidaan tehokkaimmin panostamalla naisten koulutukseen, hän sanoo. Naiset voivat esimerkiksi vaikuttaa syntyvyyteen, lasten koulutukseen ja siihen, etteivät nämä lähde mukaan ääriliikkeiden toimintaan.


– Suomi on globaalissa mittakaavassa mieletön menestys, koska naiset ovat alusta lähtien saaneet olla mukana päätöksenteossa ja työelämässä poikkeuksellisen laajasti.


 


 

LEMPEYS ON UUSI MUSTA

 

Maailmaa voi muuttaa myös lempeydellä, joka on Rosa Meriläisen mielestä ”uusi musta”.


– Lempeys on tapa katsoa ihmistä uudelle tavalla: siten, että on utelias kuulemaan, mitä toisella on sanottavanaan ja millaista elämäntarinaa hän kantaa.


Hänen mielestään mediaa ja sosiaalista mediaa seuraamalla omaksuu helposti kriittisen ja arvioivan katseen. Lempeän, inhimillisen katseen opettelu tekisi maailmalle hyvää.


– Silloin kaikki saisivat olla omanlaisiaan. Yksilö otettaisiin enemmän huomioon ja pohdittaisiin, mitä juuri tämä ihminen ajattelee ja mistä hän on kiinnostunut.


WOW Finland 2017 huipentuu Tampere-talon pääjuhlaan maaliskuussa 2017.

 

WOW Finland 2017

 

 • WOW on lyhenne sanoista Women of The World. Kyseessä on Lontoon kulttuurikeskus Southbank Centressä kehitetty kansainvälinen tapahtumakonsepti ja -prosessi, joka toteutetaan ensimmäistä kertaa Pohjoismaassa.
   
 • WOW toimii verkostomaisesti ja ammentaa ideoita yhteisöistä. Suomessa ajatuksia haetaan ainakin Tampereelta, Helsingistä, Imatralta, Vaasasta, Turusta ja Jyväskylästä.
   
 • Tavoite on vahvistaa ihmisten valinnanvapautta, juhlistaa suomalaisia naisia ja tyttöjä sekä vahvistaa erilaisten naisten yhteenkuuluvuutta ja siten löytää ratkaisuja erilaisiin ongelmiin ja haasteisiin yksilötasolla ja maailmanlaajuisesti.
   
 • WOW Finland 2017 huipentuu pääjuhlaan Tampere-talossa Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuonna maaliskuussa 2017.
   
 • Pääjuhlassa järjestetään erilaisia työpajoja, joissa voi opetella tanssimaan kuin r&b- ja poplaulaja Beyoncé tai harjoitella komiikkaa ja kehtaamista.
   
 • WOW-verkostossa on mukana kansainvälisiä tähtiä, kuten poplaulaja Annie Lennox ja rauhanaktivisti, Nobel-voittaja Malala Yousafzai.
   
 • WOW Finlandin järjestävät Tampere-talo, feministinen Ajatushautomo Hattu ja Suomen Lontoon instituutti.