Alkuun
7.8.2014
Inhimillisiä uutisia

Porkkanoita Flow-kansalle

 

Yhdysvaltalainen talousjulkaisu Forbes nimesi Flow Festivaalin ruokatarjonnan festariruuan pioneeriksi. Myös entisestään kasvanut kasvisruokavalikoima sai erityismaininnan arvostetulta julkaisulta. Tiedostava festarikansakin osaa arvostaa ja vaatia eettisiä, ekologisia ja terveellisiä vaihtoehtoja. Jännittäviä ja uusia makuelämyksiä unohtamatta, mutta entä edullisuus ja nopeus? Flow Festivaalin menuuta on helppo syyttää hipstereiden hifistelyksi. Onko näillä herkuilla mitään asiaa niiden pöytään, joiden pitäisi löytää terveellisemmät ruokatottumukset pienellä rahalla ja vaivalla?

 

Erityisesti syrjäytymisvaarassa olevien nuorien ja pienituloisten perheiden ruokatottumuksissa on riittänyt työsarkaa. RAY palkitsi Vaikuttavaa!-tunnuksella Kuluttajaliiton toteuttaman terveellisiä ja taloudellisia arjen ruokavalintoja edistävän TETA-projektin.

 

 

Mitä mieltä olet Flow’n menusta, Kuluttajaliiton elintarvikeasiantuntija Annikka Marniemi?

 

”Tämä yllätti minut täysin. Flow’han on ruokakulttuuritapahtuma. Todella ilahduttavaa, hieno valikoima – ja mikä parasta, hinnat ovat kohtuullisia.”

 

Ruokavallankumouksen yksi suurimmista esteistä onkin hinta. Pikaruualla on halpa leima, vaikka juuri järkevä ja laadukas perusruoka pitää taloudenkin kurissa. 

 

”Jos tällaisia annoksia saa samalla hinnalla tai jopa hieman halvemmalla kuin makkaraperunoita, en näe mitään estettä kokeilulle. Hienoa, että valikoimasta löytyy myös tuttua Suomi-ruokaa, kuten lihapullia. Tutun ja turvallisen kautta on yleensä helpointa oppia parempaan ruokavalioon.”

 

 

Mitkä terveiset haluaisit lähettää Flow’n ravintolayrittäjille?

 

”Maakunnissa eletään erilaista elämää. Suurimmassa osassa Suomea makkaraperunat ovat ainoa vaihtoehto. On helppo kritisoida tietämättömäksi, mutta mahdollisuudet ovat erilaiset.”

 

Annikka Marniemi haastaakin yrittäjiä innostamaan ihmisiä kiinnostumaan ruuasta myös maakunnissa.

 

”Kaikki lähtee arvostuksesta ruokaan. Jos haluaa innostaa, on mentävä ruohonjuuritasolle. Ihmiset on kohdattava henkilökohtaisesti, koska kaiken tämän informaatiosaasteen keskellä vain toisen kohtaaminen ja tarinan huomioon ottaminen saavat aikaan muutoksen.”

 

Kasvisruuan korostamista Marniemi pitää erityisen tärkeänä.

 

”Kasvisruokavalioon opettelu on meille kaikille välttämätöntä jo pelkästään ekologisistakin syistä, mutta siitäkin voi puhua rennosti ja äijämäisesti, jolloin kuulijakuntaa voisi löytyä maakunnistakin.”