Alkuun
20.9.2016
teksti: Sanna Kontkanen, kuvat: Touko Hujanen

Pienlaina on oikeudenmukainen pikavippi

 

Pienlainalla voi olla merkittävä vaikutus ihmisen elämänlaatuun. Ronja Kainulainen osti uuden auton ja sai mielenrauhan. Olli-Pekka Pöntinen pääsi vihdoinkin unelmiensa asuntoon.

 

Kun 33-vuotiaan lohjalaisen Ronja Kainulaisen 20 vuotta vanha Renault ei heinäkuun lopussa enää läpäissyt katsastusta, hänen oli mietittävä kiireellisesti eri vaihtoehtoja. Uusi auto oli välttämätön, sillä hän on kolmen lapsen yksinhuoltaja. Kiirettä pitää, sillä kotihoidon töiden ohessa hän myös opiskelee lähihoitajaksi. Vanhassa autossa oli niin monta pikkuasiaa vialla, että niiden kaikkien korjauttaminen olisi käynyt kohtuuttoman kalliiksi.

 

"Elämä ilman autoa on todella vaikeaa, kun työpaikka sijaitsee paikassa, minne ei pääse bussilla. Myös lasten kuskaaminen ja harrastukset vaativat auton."

 

Kainulainen ryhtyi googlailemaan eri rahoitusvaihtoehtoja uuden auton hankkimiseksi. Netissä surffatessa selvisi, että saatavissa olevat lainat olivat korkoineen ja käsittelymaksuineen todella kalliita. Sitten vastaan tuli Takuu-Säätiön pienlaina.

 

 

Vaihtoehto pikavipeille

 

Takuu-Säätiön pienlainan lainaehdot ovat kohtuulliset ja siksi se on oiva rahoitusvaihtoehto pienituloisille. Valtaosa pienlaina-asiakkaista on työmarkkinoiden ulkopuolella olevia työttömiä, työkyvyttömiä tai vanhuuseläkeläisiä tai osa-aika- ja pätkätöissä olevia.

 

Takuu-Säätiön Pienlaina-projektin (2013–2017) kehittämispäällikkö Minna Markkanen ja projektisuunnittelija Maija Isaksson luettelevat pienlainan hyötyjä: korko on vain 4,5 prosenttia eikä muita kuluja ole. Pienin haettava summa on 200 euroa, suurin 2000 euroa.

 

"Pienlaina sopii tähän aikaan. Pienituloisuus Suomessa lisääntyy, asumiskustannukset kasvavat ja ihmiset ylivelkaantuvat. Meillä tämä on uusi ilmiö. Tavoitteenamme on tukea pienituloisten itsenäistä selviytymistä ja ehkäistä velkaongelmia. Ulkomailla vastaavia pienlainoja on ollut jo pitkään", kertoo Markkanen.

 

Takaisinmaksuaika on pisimmillään kaksi vuotta. Pienlainaa haetaan sähköisellä lomakkeella. Mukaan liitetään selvitys kolmen kuukauden tuloista ja menoista, sekä todistukset mahdollisten muiden velkojen hoitamisesta.

 

Ronja Kainulainen soitti Takuu-Säätiöön ja sai ohjeita pienlainan hakemiseksi.

 

"Hakemukseen vaadittavia papereita ei onneksi tarvinnut skannailla. Otin niistä kuvat kännykkäkameralla ja lähetin ne Takuu-Säätiöön. Vajaan kahden viikon kuluttua sain postitse laskelman, velkakirjan ja palautuskuoren. Autorahat maksettiin sitten tililleni."

 

 

Olli-Pekka pääsi unelmiensa rivitaloon

 

Mikkelissä asuva 66-vuotias Olli-Pekka Pöntinen sai kesäkuussa tiedon, että hän pääsisi uuteen asuntoon. Rahaa 450 euron vuokratakuuseen hänellä ei kuitenkaan ollut.

 

"Kyselin joka paikasta ja etsin netistä tietoa lainoista. Ne olivat kuitenkin perustamis- ja muine kuluineen liian kalliita. Totesin, ettei sellaisen lainan ottamisessa ollut mitään järkeä."

 

Sattumalta Pöntinen bongasi netistä Takuu-Säätiön pienlainan. "Älyttömän ystävällistä ja inhimillistä palvelua, he ymmärsivät ihmisen tilanteen. Pankissa on erilaista."

 

Pöntinen oli aina haaveillut rivitalossa asumisesta, omasta pihasta ja saunasta.

 

"Vuokratakuun lisäksi sain 200 euron muuttolisän. Pienlainan avulla pääsin unelma-asuntooni. Lainani takaisinmaksuaika on 16 kuukautta. Lyhennän lainaani 40 eurolla kuukaudessa. Korkoa siitä on vain 1,93 euroa.”

 

Markkanen kertoo, että tähän mennessä pienlainoja on myönnetty reilut sata. Lainaa myönnetään noin kolmannekselle hakijoista. Käyttökohteita on monenlaisia.

 

"Lainaa haetaan esimerkiksi pyykkikoneeseen, huonekaluihin ja työvälineisiin, kuten tietokoneeseen. Myös tuetun loman omavastuuseen ja terveydenhuollon kustannuksiin voi hakea lainaa. Katsomme aina ihmisen tilanteen ja käyttökohteen tapauskohtaisesti. Pienlainalla voi olla merkittävä vaikutus ihmisen elämänlaatuun."

 

"Auto tuo minulle mielenrauhaa. Jos jotain esimerkiksi tapahtuisi lapsilleni, niin tiedän, että pääsisin nopeasti autolla vaikkapa sairaalaan", lohjalainen Ronja Kainulainen sanoo.

 

 

Asioilla on tapana järjestyä

 

Saatuaan päätöksen 2000 euron pienlainasta Ronja Kainulaisella alkoi kova auton etsintä.

 

"Koeajoin useita autoja. Ja arvatkaa mitä – päädyin ostamaan samanlaisen mutta uudemman Renault-farmarin. Tiesin heti, että se oli oikea auto minulle. Lähetin sitten vielä kuitin ostoksesta Takuu-Säätiöön."

 

Ronja kertoo asioiden olevan nyt hyvässä tasapainossa. "Rankkaakin on välillä ollut, mutta asioilla on tapana järjestyä. Nyt toivon, että valmistun mahdollisimman pian ja että jaksan töissä ja elämässä. Auto tuo minulle mielenrauhaa. Jos jotain esimerkiksi tapahtuisi lapsilleni, niin tiedän, että pääsisin nopeasti autolla vaikkapa sairaalaan."

 

RAY tukee Takuu-Säätiön Pienlaina-projektia tänä vuonna 298 000 eurolla. Lue lisää: www.takuu-saatio.fi