Alkuun
29.10.2015
Teksti: Tuija Sorjanen, Kuvat: Annukka Pakarinen

Pidä huolta syntyi raivosta


 

Pave Maijanen sanoitti ja sävelsi ensimmäisen suomenkielisen laulunsa 35 vuotta sitten. Pidä huolta on muuttunut punk-biisistä paljon varioiduksi klassikoksi.Vuosi oli 1980 ja Mosambikin sisällissota oli ehtinyt riehua jo muutaman vuoden. Muusikko Pave Maijanen, silloin 30, nyt 65, istui kotonaan Helsingin Roihuvuoressa Yleisradion iltauutisten ääressä.

 

”Kädettömiä ja jalattomia ihmisiä. Näin silloin varmaan ensimmäistä kertaa tosi-tv:tä”, Maijanen sanoo ja muistelee olleensa raivoissaan.

 

”Olin tukka pystyssä. Otin skitan, menin sängyn laidalle ja aloin rämpyttää.” Valmista tuli noin puolessa tunnissa.

 

Englanninkielistä musiikkia esittäneissä rock-bändeissä soittanut Maijanen oli vuonna 1980 muuttunut mies. Hän oli juuri saanut esikoisensa, ja toinen lapsi oli tulossa. 1970-luvun ”rokkikukkoilukin” oli mennyt muodista.

 

”Ennen ensimmäistä lasta meininki on enemmän tai vähemmän rillumarei. Mutta kun esikoinen syntyy, rillumarei loppuu siihen, jos on loppuakseen.”

 

 

Yleisön tekemä hitti


 

Heti ei tullut oloa, että nyt tuli tehtyä klassikoksi sukeutuva hitti.

 

”Se on ajatus, jota ei pidä jahdata. Itsehän sitä ei tee hittejä. Hitit tekee yleisö.”

 

Mutta kun tuottaja Jori Sivonen käveli Finnlevyn käytävillä vastaan ja totesi sävellyksen haiskahtavan hitiltä, tai kun Levyraati-tv-ohjelmassa saavutetun menestyksen jälkeen keikoille tuli sankoin joukoin innokkaita ihmisiä, totuus kävi selväksi.

 

Pidä huolta oli Maijasen ensimmäinen suomenkielinen lyriikka, ja taiteellisesta näkökulmasta ajatellen sen innoittaja oli suomalaisen rockin uusi aalto. Samaan virtaukseen kuuluivat muun muassa Eppu Normaali ja Hassisen Kone.

 

”Uusi aalto pyyhki meidät englanninkieliset rokkarit mereen. Aloin itsekin tuumia, että miksen tekisi omia biisejä suomeksi. Vaikutuin siitä, että asioita alettiin sanoa niin kuin ne ovat.”

 

 

Syntyessään Pidä huolta oli punkia. Nykyään se on oikeastaan hymni, jopa kuin rukous. Aika on suorastaan kaunistanut sitä.

 

 

Ajankohtainen vuodesta 1980


 

”Muista, vanhukset ei kuulu vanhainkotiin."

 

Vuonna 1980 Maijasesta tuntui, että vanhukset halutaan pois jaloista laitoksiin.

 

”Nykyään tilanne on ihan samanlainen, paitsi että laitosten taso on ehkä hiukan kohentunut ja palvelutalot ovat jopa miellyttäviä. Mutta tänäkin päivänä on yksinäisiä ja unohdettuja vanhuksia.”

 

Vanhainkoteja koskeva säe on romanttinen toive siitä, että ihmiset voisivat asua kolmessa sukupolvessa saman katon alla. Kasvatuksella on valtaisa merkitys, Maijanen sanoo. Kaikkien pitäisi osata kasvattaa lapsensa ajatukseen siitä, miten mieletöntä sota on.

 

”Kasvatuksessa ja kodeissahan tämä kaikki viljellään.”

 

”Jokainen, joka apua saa, sitä joskus tajuu myös antaa”

 

 

 

Välinpitämättömyyttä vastaan


 

Maijanen näkee edelleen maailmassa välinpitämättömyyttä.

 

”Nuorten tai vanhojen asiat eivät ole mallillaan”, hän sanoo. ”Paljon nastempaa on katsoa Vain elämää kuin miettiä, miten vaikka mielenterveysongelmiin voisi puuttua.”

 

Samasta välinpitämättömyyden teemasta on syntynyt hiljattain toinenkin laulu, Yksinäinen ruusu. Sitä aletaan esittää 4.11. alkavalla kiertueella jousikvartetin kanssa.

 

Maijanen ei ole koskaan kuullut Pidä huolta -lyriikasta kielteistä kommenttia. Ainoastaan Jukka Virtasen hän muistaa sanoneen Levyraadissa vuonna 1981, että onko kaikkea pakko yrittää sanoa samassa kappaleessa.

 

Laulua on ollut aina hauska esittää. ”Ehkä jossain vaiheessa yritin olla vähän välinpitämätön, että en jaksa esittää aina vanhoja juttuja. Ajattelin alkavani vetää vain uusia. Palasin nopeasti takaisin ruotuun. Totesin olevan suuri onni, että on saanut syntymään lauluja, joita ihmiset haluavat kuunnella illasta iltaan.”

 

Päällimmäinen tunnetila Maijasen mielestä laulussa on lohduttomasta alkusysäyksestä huolimatta toivo.

 

”En halunnut sanoa, että haistakaa kaikki paska. Vaan, että yritetään ajatella ja jeesata.”

 

 

 

RAY:n klassisessa mainosvideossa avunsaajat esittivät Maijasen kappaleen