Alkuun
22.9.2016
teksti ja kuvat: Sanna Kontkanen

Pennoset kuriin Pennon avulla

Penno-ohjelma kertoo, mihin omat rahat valuvat. Esimerkiksi mobiilimaksaminen on tehnyt pienten ostosten tekemisen helpoksi.

 

Kehittämispäällikkö Minna Markkanen ja projektisuunnittelija Maija Isaksson tietävät, että Penno voi pelastaa oman talouden.

 

"Taas rahat loppu ennen palkkapäivää. Minnehän ne taas oikein katosivat? Pari laskuakin on vielä maksamatta." Tunnistatko näistä mietteistä itsesi? Jos tunnistat, niin kannattaa tutustua Pennoon. Penno on Takuu-Säätiön yhdessä Ehyt ry:n, Marttaliiton, Nuorisoasuntoliiton ja Nuorisosäätiön kanssa kehittämä maksuton, käyttäjäystävällinen ja simppeli sovellus.

 

Suunnittelematon rahankäyttö voi pahimmillaan johtaa talousongelmiin ja maksuhäiriöihin. Kehittämispäällikkö Minna Markkanen Takuu-Säätiöstä toivoo, että Penno madaltaisi ihmisten kynnystä talousasioiden haltuun ottamiseksi.

 

Pennon avulla voit seurata omaa rahankäyttöäsi. Esimerkiksi jokapäiväinen take away -kahvin ostaminen voi paljastua aikamoiseksi kulueräksi.

 

 

Budjetointi on kaiken a ja o

 

Budjetointia tekevät niin valtiot, kunnat, kaupungit, yritykset kuin yhdistyksetkin. Kaikki budjetoivat. Miksi et siis sinäkin?

 

Pennoon syötetään ensin pakolliset toistuvat menot: vuokra tai asuntolainan lyhennys, sähkö ja vesi, ruoka ja muut säännölliset ostokset ja menot. Sitten katsotaan, mitä jää viivan alle käytettäväksi. Yksittäiset ostokset lisätään Pennoon erikseen jälkikäteen tai vaikka saman tien, sillä sovellus toimii myös mobiilisti tietokoneella, puhelimella tai tabletilla.

 

Jo ensimmäisen kuukauden jälkeen käyttäjä alkaa hahmottaa omaa rahankäyttöään ja kulutustottumuksiaan. Pennossa kulutusta voi seurata esimerkiksi erilaisten graafien muodossa. Budjetoinnin avulla tietää, minkä verran on varaa kuluttaa päivässä, viikossa ja kuukaudessa. Muistikirjaan voi merkitä tulevia tuloja ja menoja. Kun ne ovat toteutuneet, voi ne siirtää kuluvan kuukauden tapahtumiin.

 

Nyt käyttäjiä on jo noin 5000. Sovellus on herättänyt kiinnostusta ja yhteistyötä tehdään eri järjestöjen kuten Marttojen kanssa. Sovellusta myös kehitetään ja järjestöiltä kaivataankin nyt ideoita toiseen versioon, joka on tarkoitus julkaista ensi vuoden alussa. Markkanen ja projektisuunnittelija Maija Isaksson kannustavat järjestöjä ottamaan yhteyttä.

 

”Haluamme kehittää Pennoa siten, että se palvelee myös ammattilaisia työvälineenä. Pennon avulla raha-asiat on helppo ottaa puheeksi asiakkaan kanssa. Tavoitteena on kehittää Pennoa järjestölähtöisesti eri elämäntilanteissa olevien ihmisten tarpeisiin. Kaikki uudet ideat ovat nyt erittäin tervetulleita.”

 

Pennon käyttäjä alkaa nopeasti hahmottaa omaa rahankäyttöään ja kulutustottumuksiaan. Pennossa kulutusta voi seurata erilaisten graafien muodossa.

 

 

Apua, ei enää kosmetiikkaa!

 

Päätin itse kokeilla tulojen ja menojen kirjaamista ensimmäistä kertaa elämässäni. Yllätyksiä ei tullut, paitsi yhden asian kohdalla: kosmetiikan. Niin mukavaa kuin uuden huulipunan ostaminen onkin, niin ei se ihan ilmaista ole. Niitä myös kertyy laatikon pohjalle. Tuleeko edes käytettyä? Muutenkin erilaisiin purtiloihin on mennyt luvattoman paljon rahaa. Miten se nyt sillä lailla?

 

Markkasen mukaan esimerkiksi uusilla maksutavoilla voi olla osuutta asiaan. Etämaksaminen ja mobiilimaksaminen tekevät pienten ostosten tekemisen todella helpoksi. Myös netissä korttia on aika helppo vinguttaa.

 

Pennoon voi tehdä oman säästösuunnitelman. Jo huulipunista ja take away -kahveista kertyy ennen pitkää mukava matkakassa. Moni muukin turhakeostos paljastuu "pennoillessa", ja seuraavalla kerralla kaupassa turhake voi jäädä ostamatta.

 

Vanha kansan viisaus pitää paikkansa tänäkin päivänä: pienistä puroista kasvaa suuri joki.

 

Tutustu Pennoon: www.penno.fi. Raha-automaattiyhdistys on tukenut Pennon kehittämistä.