Alkuun

Päähäntaputtelijat, pois tieltä

 

 

Sami Helle haluaa tehdä Helsingistä paremman paikan kehitysvammaisille. Noin alkajaisiksi.

 

 

 

Pertti Kurikan Nimipäivien basisti Sami Helle, 42, puhkuu intoa.

 

”Tämä päivä on ollut ihan täydellinen!”

 

Helle on juuri saanut oikeusministeriöstä varmistuksen sille, että lain mukaan hän voi asettua ehdolle vaaleissa, vaikka hänellä on edunvalvoja.

 

Nyt suunnitelmat ovat selvät: jos keskusta ottaa hänet listoilleen, Helle on ehdokkaana Helsingin kaupunginvaltuustoon ensi kuntavaaleissa 2017.

 

 

”Kehitysvammaisten vaikuttaminen on ollut tosi heikkoa. Jos kaupunginvaltuustoon pääsisi yksi kehitysvammainen, se muuttuisi, olisi oikeaa tietoa. Päättäjät luulevat tietävänsä, mikä olisi vammaisten hyväksi, mutta eivät he tule ruohonjuuritasolle katsomaan, millaista meillä on.”

 

Helle luettelee napakasti listan asioista, jotka olisivat ensimmäisenä muutoksen tarpeessa.

 

Ensinnäkin työ- ja toimintakeskukset maksavat kehitysvammaisille hänen mukaansa liian vähän, jopa vain kolme euroa päivältä. Monella raha ei kata edes viiden­–kuuden euron ruokamaksua.

 

”5–12 euroa per päivä olisi minusta sopivasti.”

 

 

Kehitysvammaisten tukiliiton lakimies Tanja Salisma kertoo, että päiväpalkkion keskiarvo pyörii noin viidessä eurossa, ja joukkoon mahtuu myös täysin palkkiotta työskenteleviä.

 

Lisäksi Helteen mielestä kehitysvammaisten pitäisi saada itse valita asuinpaikkansa siinä kuin muidenkin.

 

”Kysyttäisiin, haluaako asua asuntolassa, tukiasunnossa vai missä asumismuodossa.”

 

 

Kolmanneksi kehitysvammaisten koulujen ja työpaikkojen yhteistyötä pitäisi tiivistää, jotta kehitysvammaisilla olisi aito mahdollisuus tehdä koulutustaan vastaavaa työtä.

 

”Eikä niin, että joutuu toimintakeskukseen ruuveja pussittamaan.”

 

Helle on itse koulutukseltaan kylmäkkö ja lastentarhanohjaaja, mutta käytännössä hän on ollut eläkkeellä 16-vuotiaasta.

 

”Minut on koulutettu kahteen ammattiin, mutta kumpaakaan työtä en ole saanut tehdä.”

 

 

Keskustapuolueen Helle löysi vuonna 2003 kierrellessään Kampissa puolueiden teltoilla.

 

”Menin keskustan teltalle ja rupesin puhumaan. Minulle tuli heti sellainen olo, että kuulun tähän ryhmään, tämä on minun henkinen kotini.”

 

Keskustan menestys huhtikuun eduskuntavaaleissa hymyilyttää vieläkin Hellettä, joka on ollut vaalityössä vapaaehtoisena nyt kolmissa vaaleissa: ”Se tuntui lottovoitolta.”

 

Helteen kiinnostus yhteiskunnan parantamiseen ei rajoitu politiikkaan. Hän on ollut mukana perustamassa kehitysvammaisten asiaa ajavaa Me Itse -yhdistystä ja Radio Valoa, jossa hän oli yksi ensimmäisistä toimittajista.

 

 

Helle teki bändikaverinsa Kari Aallon kanssa myös kansalaisaloitteen Ei kilpailutukselle – kyllä ihmisoikeuksille, joka vastusti kehitysvammaisten palvelujen kilpailuttamista. Aloite keräsi runsaat 5000 kannattajaa, ja kampanjan työtä jatkamaan perustettiin sittemmin Syn Erga -yhdistys.

 

Monista yhdistyksistä Helteelle rakkain on Me Itse.

 

”Se tunne oli niin mahtava, se henki, virta, positiivinen lataus. Olimme Tampereen yliopiston yhdessä salissa ja tuntui siltä, että nyt aletaan Suomea kääntää kehitysvammaisten kannalta positiiviseen suuntaan”, Helle muistelee yhdistyksen perustamista vuonna 1999.

 

Helle kehuu vuolaasti ihmisiä, joilta hän on saanut tukea, mutta päähäntaputtelua ja voivottelua hän ei siedä.

 

”Voi voi sinua pientä, kyllä minä tiedän, mitä sinä tarvitset”, Helle kuvailee viranomaisten suhtautumista kehitysvammaisiin.

 

 

”Yhteistyö on auttanut minua osallistumaan. Mutta tuen ja kehitysvammaisen pitää aidosti kohdata ja avun pitää lähteä siitä, mitä vammainen tarvitsee.”

 

Helle sanoo, että hän kokee olevansa Suomessa tasa-arvoinen, koska hänellä on tilaisuus kertoa mielipiteensä ja ne otetaan huomioon.

 

”Kun ensimmäisen kerran heitin, että haluan lähteä ehdolle, kaikki olivat, että hyvä jos lähdet. Pitää uskaltaa sanoa, että haluan tätä. Minua yllätti paljon, että moni toimiston työntekijöistä, kansanedustajista ja puolueen johdosta on suhtautunut niin positiivisesti.”

 

Hän toivoo, että kehitysvammaiset saisivat enemmän tilaisuuksia tuoda esiin haaveitaan ja apua niiden toteuttamiseen.

 

”Haaveet menevät porras kerrallaan. Seuraava haave itselle on kaupungintalo, sitten seuraava Arkadianmäki, sitten kaikista suurimpana EU.”  

 

 

 

SAMI HELLE 

 

Basisti Pertti Kurikan Nimipäivissä. ”Bändissä ei puhuta politiikkaa.”

Mukana Lyhty ry:n kulttuuripaja Valossa vuodesta 2004. ”Ihana duuni.”

Harras körttiläinen. ”Käyn seuroissa laulamassa virsiä.”

Rakastaa 1980-luvun rockia. ”Ei tarvitse edes kysyä, menenkö Whitesnaken keikalle syksyllä!”

Asuu Helsingissä kaupungin sosiaalitoimen asuntolassa.

Perheeseen kuuluvat isä ja äiti sekä heidän uudet puolisonsa.

 

 

KEHITYSVAMMAISTEN VAALIKELPOISUUS

 

Edunvalvonnassa oleva kehitysvammainen voi asettua ehdolle kuntavaaleissa, jos hän on äänioikeutettu eikä häntä ole julistettu vajaavaltaiseksi.

Eduskunta- ja europarlamenttivaaleissa ehdokkaan on oltava lisäksi Suomen kansalainen.

Vajaavaltaiseksi julistaminen on äärimmäinen ja harvinainen toimenpide, jonka suorittaa käräjäoikeus.

Suomessa kaikki kehitysvammaiset ovat äänioikeutettuja, mikä on kansainvälisessä vertailussa epätyypillistä, sanoo ylitarkastaja Heini Huotarinen oikeusministeriöstä.

 

Lisää uutisesta: radiovalo.fi

 

Tutustu myös:

www.synerga.fi

www.meitse.fi