Alkuun

Oletko diginatiivi vai diginaiivi?Milloin olet viimeksi lukenut jonkun netissä ilmestyneen jutun, skrollannut kommentteihin ja tullut siihen lopputulokseen, että vielä on toivoa? Usein viimeistään neljännen kommentin jälkeen on mahdotonta jäljittää, mistä alkuperäisessä jutussa oli kyse. Jos netissä ilmestyneet kommenttiketjut herätettäisiin eloon, eläisimme keskellä tragikoomista näytelmää, jossa ei ole voittajia.

 

Tämä johtuu osittain siitä, ettei meille ole vielä muodostunut selkeää normia, joka punnitsisi käyttäytymistämme sosiaalisessa mediassa. Oma osansa on sivistyksen ulottumattomissa viihtyvissä trolleissa, joiden ainoa tehtävä on provosoida ja suistaa keskustelu raiteiltaan. Puhumattakaan netissä sikiävästä tiedosta, jonka alkuperää on vaikeaa jäljittää ja totuuden mukaisuutta vielä hankalampi tarkistaa. Lisäksi, hallituksen tekemät päätökset ja lisääntynyt maahanmuutto ovat kuumentaneet tunteita siihen pisteeseen, että moni purkaa vihaansa sosiaalisessa mediassa. Kun tähän yhtälöön lisätään vielä lapset ja nuoret, jotka omaksuvat uudet sosiaalisen median alustat nopeammin kuin vanhempansa, some-soppa on valmis.
 


Onko ratkaisu se, että rajoitetaan ihmisten mahdollisuutta kommentoida eri sosiaalisissa medioissa? Loppuuko huono käytös esimerkiksi profiilin sulkemiseen? Itse uskon, että elämme nyt uuden kulttuurin murrosvaihetta. Käyttäydymme tällä hetkellä kuin diginaiivit, mutta erehdyksen ja opin kautta luomme somesivistyksen kulttuurin, jossa olemme lopulta kaikki diginatiiveja. Ikään, sukupolveen, -puoleen tai kansallisuuteen katsomatta.

 

Miten tunnistat somesivistyneen diginatiivin?
 

  1. Diginatiivi on läsnä erilaisilla alustoilla omalla nimellään, seuraa haluamiaan sisällöntuottajia, tuottaa itse kenties sisältöä sekä toisinaan kommentoi ja jakaa itseään kiinnostavia aihioita.
  2. Diginatiivi käyttää sanavapauttaan ja oikeuttaan ilmaista itseään. Ei ole olemassa oikeaa tai väärää tapaa käyttää sananvapauttaan. Diginatiivi kuitenkin ymmärtää, ettei erimielisyys ole sanavapauden rajoittamista vaan keskustelua.
  3. Diginatiivi ei trollaa. Trollin tunnistaa usein siitä, että hän tahallaan pyrkii provosoimaan keskustelua väärillä tiedoilla ja asiattomilla kommenteilla.
  4. Diginatiivi on medialukutaitoinen. Netissä ilmestyy paljon oikeaa, mutta vielä enemmän väärää tietoa. Diginatiivi osaa hyödyntää lähteitä ja vähitellen löytää itselleen luotettavia tietolähteitä.
  5. Diginatiivi opettaa lapsilleen some-käytöstapoja.
     

Meillä on kuitenkin pitkä matka ennen kuin tapaamme ensimmäiset todelliset somesivistyneet diginatiivit. Jostain on kuitenkin aloitettava, joten julistan tästä hetkestä trollittoman tammikuun alkaneeksi.

 

Mitä #trollitontammikuu on ja miten voin olla mukana?
 

Aina kun kohtaat netissä somesivistymättömän keskustelijan, joka täyttää trollin tunnusmerkit, purkaa vihaansa tai hölmöilee muuten, vastaa hänelle kyseisellä häshtägillä ja jatka eteenpäin. Näin voimme jokainen ottaa konkreettisen askeleen kohti diginatiivisuutta. Jos itse kohtaat kyseisen häshtägin, sisäinen dialogi itsesi kanssa on paikallaan.

 Ystävällisesti,
Ali Jahangiri
Tammikuun Päätoimittaja


Liity mukaan Trollittomaan tammikuuhun Facebookissa!