Alkuun
5.4.2016
Teksti: Sanna Kontkanen

Nykynuoret ovat patalaiskoja – ja yhdeksän muuta virhekäsitystä

"Me elämme rappion aikoja. Nuoret eivät enää kunnioita vanhempiaan. He ovat röyhkeitä ja kärsimättömiä. He luuhaavat jatkuvasti kapakoissa, eikä heillä ole itsehillintää." Näin lukee noin 6000 vuotta vanhassa haudassa brittilehti Guardianin mukaan. Nuorisoa on aina pidetty turmeltuneena. Mutta ovatko nykynuoret oikeasti aiempia sukupolvia hirveämpiä? Kysyimme asiaa Nuorisotutkimusverkoston tilastotutkijalta Sami Myllyniemeltä.

 

Väite 1: Nuoret juovat aina vain enemmän alkoholia

”Nuorten juominen on viime aikoina ollut laskusuunnassa. Ikärajat ja määritelmät eri tutkimuksissa vaihtelevat, mutta trendi on 2000-luvulla niin humalajuomisen kuin tupakoinninkin suhteen ollut enimmäkseen laskeva.”

 

Väite 2: Nuoret käyttävät hirveästi huumeita

”2000-luvulla havaittu huumeidenkäytön lievästi kasvanut trendi näyttää tasaantuneen. Huumeita säännöllisesti käyttävien nuorten osuus on alle prosentin. Vaikka huumeiden säännöllinen käyttö on edelleen harvinaista, kokeilut ovat suhteellisen yleisiä. Varsinkin kannabiksen kokeilu on yleistymässä. Huolestuttava trendi on alle 15-vuotiaiden kasvava käyttö. Vastaavasti asenteissa on tapahtunut muutoksia niin sanottuja miedompia huumeita hyväksyvämpään suuntaan.”

 

Väite 3: Nuoret ovat köyhiä

”Globaalisti ajateltuna suomalaisnuoret ovat erittäin hyvin toimeentulevia. Mutta sukupolvien välillä voi nähdä eriarvoistumista, heikot taloussuhdanteet koettelevat eniten nuoria, joiden asema työmarkkinoilla ei vielä ole vakaa.”

 

Väite 4: Nuoret ovat patalaiskoja

”Mikään ei viittaa siihen, että nuoret olisivat sen laiskempia kuin aiemminkaan. Työn arvostus on pysynyt hyvin korkealla, samoin huoli omasta työnsaannista.”

 

Väite 5: Nuoret ovat rapakunnossa

”Tässä eri mittarit osoittavat eri suuntiin. Nuorten vapaa-aikatutkimuksen seurantatietojen mukaan entistä useampi nuori harrastaa liikuntaa. Samansuuntaisia signaaleja liikkumisen lisääntymisestä on havaittu myös WHO:n koululaistutkimuksissa joissa liikuntasuositukset täyttävien 11-, 13- ja 15-vuotiaiden määrä on kasvanut vuosituhannen taitteesta lähtien.”

 

Väite 6: Nuorilla ei ole kavereita ja he vain roikkuvat netissä

”Ystävien määriä ja tapaamistahtia on seurattu 1980-luvulta alkaen. Kokonaisuutena muutokset eivät ole dramaattisia ja viimeisin suunta on kohti entistä tiiviimpää yhteydenpitoa. Yli puolet 15–29-vuotiaista tapaa ystäviään päivittäin, lähes kaikki vähintään viikoittain. Yhteydenpito netissä on tiivistynyt hurjasti viime vuosina. Nettiyhteydenpito ei näytä rapauttavan varsinaista kasvotusten kohtaamista, vaan on pikemminkin niin, että säännöllinen netti- tai puhelinyhteys ystävien kanssa tukee kavereiden säännöllistä tapaamista kasvotusten.”

 

Väite 7: Nuoria ei kiinnosta ruoanlaitto, he syövät vain eineksiä

”Syöminen ja ruoanlaitto näyttävät Nuorisobarometrin kyselyn valossa olevan nuorille tärkeitä. Kolme neljästä ilmaisee olevansa kiinnostuneita eri maiden ruokakulttuureista ja enemmistö pitää ruoan laittamista itselleen tärkeänä harrastuksena. Kolme nuorta neljästä arvioi suoriutuvansa hyvin ruoanlaitosta ja yhtä moni sanoo valmistavansa itse usein ruokaa kotona.”

 

Väite 8: Nuoret ovat väkivaltaisia

”Nykynuoret ovat lainkuuliaisempia kuin aiemmat sukupolvet. Nuorten tekemät rikokset ovat vähentyneet selvästi viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana, ja tämä koskee niin omaisuusrikoksia kuin väkivaltaakin.”

 

Väite 9. Nuoret eivät jaksa uskoa parempaan tulevaisuuteen

”Valtaosa nuorista suhtautuu omaan tulevaisuuteensa valoisasti. Maailman tulevaisuus sen sijaan nähdään synkempänä.”

 

Väite 10: Nuoret ovat itsekeskeisiä eikä perheen perustaminen enää kiinnostaa

”Vuoden 2015 Nuorisobarometrin mukaan 75 prosenttia alle kolmekymppisistä uskoo perheellistyvänsä kymmenen vuoden sisällä. Nuoret pitävät perhettä arvossa ja tuntevat voimakasta yhteenkuuluvuuden tunnetta omaan perheeseensä.”

 

Eli millaisia nykynuoret oikein ovat, tutkija Sami Myllyniemi?

”Nuoriso on moninaista, ja nykynuorista kokonaisuutena puhuminen on yhtä hassua kuin nykyaikuisista puhuminen. Jos yleistäminen kuitenkin sallitaan, vaikuttaa nuoriso hyvin kunnolliselta, fiksulta ja luovalta. Nuoruuteen kuuluu vanhempien haastaminen ja suuret unelmat. Niin pitääkin, nuorethan tulevaisuuden rakentavat, ja joskus mahdottomatkin haaveet voivat toteutua.”