Alkuun
2.1.2017
teksti: Marko Keränen, kuva: Touko Hujanen

Nähdyksi ja kuulluksi tuleminen on jokaisen perusoikeus

 

Kun Inhimillisten Uutisten tammikuun päätoimittaja Marko Keränen varttui ja löysi itsestään tanssijan, hän muuttui entistä sosiaalisemmaksi ja itsevarmemmaksi. Siksi on tärkeää, että nuori saa kokea olevansa arvostettu, kirjoittaa Marko Keränen pääkirjoituksessaan.


Kun katson taidekaareni alkuun, näen pojan, joka menestyy koulussa kohtalaisesti ja on tunnollinen. Hieman pidättyväinen hymypoika. Poika haaveilee rocktähden elämästä tai ainakin urasta, jossa pääsisi esiintymään.

 

Ala-asteen viimeisellä luokalla discon jälkeen tyttö samalta luokalta pyytää tanssikurssille parikseen. Pojasta ajatus tuntuu houkuttelevalta, ja hän suostuu. Jo heti ensimmäisen tanssikerran jälkeen hän on myyty. Kilpatanssi vie pojan mukanaan.

 

Aluksi treenejä on harvakseltaan, kerran viikossa, mutta kun kuvioon tulevat kisat ja menestystä, treenaamisesta tulee jokapäiväistä. Hän alkaa harjoitella tavoitteellisesti. Samalla tapahtuu myös jotain muuta: pojan kohtalainen koulumenestys muuttuu kiitettäväksi.

 

Treenikaverit ja kisamatkat avaavat aivan uuden sosiaalisen ympäristön. Hän kokee olevansa osa isompaa ryhmää, jossa hän on kuin kotonaan. Nuoren pojan vartalosta alkaa muodostua tanssijan keho. Nuorukainen seisoo ryhdikkäämpänä, sosiaalisempana ja itsevarmempana kuin koskaan.

 

Mitä oikein tapahtui?

 

Minut nähtiin ja kuultiin.

 

 

Tunteva ja aistiva nuori näkee mahdollisuuksia ympärillään

 

Nähdyksi ja kuulluksi tulemisen mahdollisuus on jokaisen ihmisen perusoikeus. Niihin pohjaa myös positiivinen muutos. Tanssin ammattilaisena ja Nuori Kulttuuri -säätiön tanssin taiteellisena johtajana haluan olla mukana mahdollistamassa tämänkaltaista muutosta.

 

Art Moves – taide liikuttaa -ajatuksen takana on nähdä ihminen kokonaisena; fyysisenä, ajattelevana ja tuntevana. Tanssissa tämä konkretisoituu esimerkillisesti. Tanssi liikuttaa sen kaikissa merkityksissä. Oman kokemukseni pohjalta uskallan väittää, että taideaineiden harrastaminen tukee monimuotoista oppimista. Tunteva ja aistiva nuori uskaltaa janota oppimista eikä pelkää muutosta. Hän näkee ympärillään mahdollisuuksia.

 

 

Kohdataan nuoret ihmisinä ja taiteilijoina

 

Taide liikuttaa tänä keväänä noin kaksi tuhatta nuorta tanssitaiteilijaa Rovaniemelle Nuoren Kulttuurin valtakunnalliseen Moves-tapahtumaan. Tapahtuman taiteellisena johtajana haluan, että nuoret kohdataan taiteilijoina ja ennen kaikkea ihmisinä. Aiomme luoda puitteet, joissa nuori saa kokea, että häntä arvostetaan – että hänet kuullaan ja nähdään.

 

Omasta kokemuksestani tiedän, kuinka tärkeää on, että nuorella on mahdollisuus olla samanhenkisten keskuudessa, esiintyä ja nähdä muiden esiintyvän – sekä saada palautetta. Paikalla Rovaniemellä on joukko alan huippuammattilaisia, jotka antavat nuorten teoksista ja tekemisestä palautteen. Lisäksi tärkeää on eri tyylilajien esiintyminen samassa tapahtumassa; nuoret oppivat laajentamaan omaa näkemystä tanssista.

 

Kun löysin itsestäni tanssijan 1990-luvulla, aloin nähdä omassa elämässäni uusia mahdollisuuksia. Tanssi vei minut niin pitkälle, että aloitin ammatillisen tanssin opettajakoulutuksen Oulun konservatoriossa. Valmistuin vuonna 2000 ja olen siitä asti toiminut tanssin opettajana, tanssijana ja koreografina.

 

Vaikka tanssi vei minut mukanaan aina ammattiin asti, omalla esimerkilläni haluan kannustaa nuoria taideharrastusten pariin juuri niiden positivisten vaikutusten vuoksi. Harrastaminen riittää.

 

Tammikuun päätoimittaja,

Marko Keränen