Alkuun
29.4.2015
Kasper Strömman

Myytinmurtaja ja sokea tryffelimetsällä

 

 

 

Mitkä myytit näkövammaisuudesta pitävät paikkansa, Riikka Hänninen?

 

Ensinnäkin, onko sokea ihan korrekti termi vai pitääkö sanoa näkövammainen?

Mielestäni saa sanoa sokea. On totta, että näkövammaisuus ei aina ole absoluuttista ja monet näkevät esimerkiksi valon ja varjon eroja, mutta minä en ole vielä tavannut ketään joka olisi loukkaantunut termistä. Sen sijaan minusta saattaa olla hassua miten jotkut saattavat kierrellä asian kysymistä. Olen sokea, ja sillä siisti.

 

Onko pistekirjoitus häviämässä kun tietokoneet pystyvät esimerkiksi lukemaan meilit ääneen?

Pistekirjoitus ei ole häviämässä, vaan sekin kehittyy muun tekniikan rinnalla. Nykyään on esimerkiksi olemassa pistekirjoitusnäyttöjä. Minullakin on sellainen.

 

Minulle on väitetty, että näkövammaiset olisivat erityisen tarkkoja vaatteidensa ulkonäöstä. Pitääkö tämä paikkansa?

Itselleni tärkeintä on se miltä vaatteet tuntuvat päällä, mutta asia vaihtelee samalla tavalla kuin näkevien ihmisten keskuudessa.

 

Saako opaskoiraa taputtaa vai ei?

Ei. Asia on yksiselitteinen. Kun opaskoiralla on valjaat päällä, se on töissä eikä sitä saa taputtaa tai puhua sille. Kun sillä ei ole valjaita, sitä voi silittää – käyttäjän luvalla tietysti.

 

Pysytytkö seuraamaan elokuvia vain kuuntelemalla ääntä?

Riippuu elokuvasta, mutta yleensä se vaatii ihmisen viereen kuvailemaan tapahtumia. Mutta nyt on itse asiassa tullut uusi puhelimeen ladattava MovieReading-appi, joka toimii fantastisen hyvin. Katsoin juuri Klaus Härön uuden elokuvan sen avulla.

 

No entä saattavatko jotkut ylikompensoida suhtautumistaan sokeuteen käyttäytymällä ”liioitellun normaalisti” seurassasi?

Ei, kyllä se on lähinnä toisinpäin. Kerrankin yksi nainen meinasi puhjeta kyyneliin baarissa, koska hän oli niin liikuttunut siitä, että otin lasillisen kuin kuka tahansa näkevä.

 

No tuntuuko sinusta että muut aistisi ovat loppujen lopuksi parempia sokeutesi ansiosta?

Enpä tiedä, mutta osaan kyllä varmasti hahmottaa tiloja akustiikan avulla paremmin kuin keskivertoihminen. Nyt voin esimerkiksi kuulla että seisomme kallioseinän edessä, ja pystyn myös kuulemaan bussipysäkit kävellessäni kaupungilla.

 

Riikan blogi: http://riikkahanninen.blogspot.fi/

 

Kuvaus ja editointi: Sabrina Bqain

Käsikirjoitus: Kasper Strömman

Musiikki: Henrik Iivari