Alkuun
29.11.2017
teksti: Toni Wirtanen, kuvat: Aleksi Poutanen

Myrkylliset unelmat

 

Iso osa ihmisten paineista johtuu unelmarummuttajista, kirjoittaa Apulanta-yhtyeen Toni Wirtanen. Hän on yhdessä bänditoverinsa Sipe Santapukin kanssa Inhimillisten Uutisten vieraileva päätoimittaja joulukuussa.

 

Me elämme unelmien aikaa. Vielä tarkemmin: me elämme toteutettujen unelmien aikaa. Jatkuvassa toteutuvan unelman tilassa kelluminen täyttää informaatiokanavamme tukahduttavalla kuohallaan. Kaiken pitää olla aivan hel-ve-tin hyvin koko ajan ja sen pitää näkyä! Mihinkään tavalliseen ei voi sekaantua, koska elämän pääasia on se, että se näyttää hyvältä somessa. Ainakin tavallisuudelle on naureskeltava. Ja pitää ehdottomasti muistaa kertoa, että se on vain välivaihe matkalla unelmaan!

 

Tubettaja, instagram-julkkis, bloggaaja, artisti, fashionista, mikätahansajulkkis... Siitä valitaan joku siisti “ammatti” ja päälle buli elämäntyyli, sellainen, joka kuvaan sopii.

 

Ei mene päivää – ei edes tuntia – ettei törmää unelmarummuttajaan. Sellaiseen, joka julistaa, että kunhan uskomme itseemme ja unelmiimme ja teemme kovasti töitä niiden eteen, niin ihan varmasti voimme saavuttaa ihan mitä vaan. Ja sitten seuraavaksi pläjähtää jostain joku, jonka elämä näyttää just siltä, miltä unelman kuuluukin näyttää ja jolla on miljardi likeä ja kaksi miljardia follaajaa. Sellaisten edessä on helppo alkaa ajatella omaa epäonnistumistaan, jos oma elämä ei näytä kiiltokuvalta. Tai ainakaan en ole tehnyt tarpeeksi töitä.

 

Havaintoni mukaan surullisen suuri osa paineista, joita ihmiset kokevat, johtuu epärealistisista haaveista. Jatkuvan unelmarummutuksen seurauksena haaveet muuttuvat hiljalleen odotuksiksi, jotka toteutuvat aivan kohta, kunhan vain jaksaa uskoa ja panostaa. Kun todellisuus viimein lataa avokämmenellä poskelle, on pudotus tyly.

 

 

Mitkä unelmat ovat tärkeitä?

 

Väitän tuntevani musiikkialaa melko hyvin. Olen vuosien mittaan tavannut lukemattoman määrän nuoria ja innokkaita tyyppejä, joilla on rajaton usko itseensä, ja jotka ovat valmiit panostamaan kaikkensa saavuttaakseen tähteyden unelman. Kuitenkaan 99 prosenttia näistä itseensäuskojista ei koskaan saavuta sitä unelmaa, mitä alunperin lähtivät tavoittelemaan, vaikka panostaisivat uraansa täysillä.

 

Unelmajahdissa unohtuu se kylmä ja karu fakta, että loputtoman uskon ja kaikkensa antamisen lisäksi tarvitaan vielä oikea ajoitus, olosuhteet, ihmiset ja etenkin helkkarin hyvää tuuria. Tyly totuus on, että ajoitukseen tai olosuhteisiin – tuurista nyt puhumattakaan – ei voi rajattomasti vaikuttaa! Useimmiten sellaisetkin tyypit, jotka ansaitsisivat onnistua, putoavat rähmälleen mutaan. Kerta toisensa jälkeen.

 

”Miksi unelmana pitäisi olla maailmantähteys, kun hyvän elämän voi massiivisesti todennäköisemmin saavuttaa putkiasentajana tai toimihenkilönä?”

 

Unelmat ovat todella tärkeitä ihmiselle. Tavallaan ne ovat jopa elinehto. Epärealistisetkin unelmat voivat olla mielekkäitä, mutta viisaus asuu siinä, mitä unelmia ihminen lähtee tavoittelemaan ja mitkä unelmat saavat jäädä mielikuvituksen illuusioiksi. Miksi unelmana pitäisi olla maailmantähteys, kun hyvän elämän voi massiivisesti todennäköisemmin saavuttaa putkiasentajana tai toimihenkilönä?

 

Buddhalaisessa filosofiassa uskotaan, että ihmisen kärsimys johtuu elämänjanosta. Meidän hullussa länsimaisessa kyberhelvetissämme kärsimys johtuu unelmista rakennettujen illuusioiden jahtaamisesta. Siitä, kun mikään ei riitä. Kun ymmärrämme onnellisuuden asuvan jossain aivan muualla kuin pilvilinnoissa, olemme oikealla tiellä. Tiellä onnelliseen ja hyvään elämään. Se on tärkeintä.

 

Joulukuun päätoimittaja

Toni Wirtanen

 

Lue Sipe Santapukin pääkirjoitus Aikaa unelmille täältä.