Alkuun
2.12.2015
Teksti ja kuva: Erja Salmela

Mummon kokoinen aukko elämässä

Anu Varila kannustaa mukaan ystävätoimintaan, se antaa paljon myös vapaaehtoiselle

 

Jyväskyläläisellä Anu Varilalla oli elämässään mummon mentävä aukko. Anun omat isovanhemmat ovat kuolleet. Nuori nainen kaipasi ystävää, jolla olisi elämänkokemusta ja joka voisi kertoa tarinoita vanhoista ajoista. Lisäksi Anu huomasi jo opiskeluaikaisessa työpaikassaan pankin kassalla, että vanhoilla ihmisillä on kova tarve puhua. Anu kiinnostui Suomen Punaisen Ristin ystävätoiminnasta ja tämän vuoden alussa hän kävi ystävätoiminnan peruskurssin. Huhtikuussa löytyi ystävä ja nyt Anu käy kerran viikossa tapaamassa 85-vuotiasta vanhaa rouvaa.

 

- Ystävän luona käyminen piristää aina omaakin mieltä, työasiat ja muut huolet unohtuvat ja elämään tulee uutta perspektiiviä, Anu kertoo hymyillen.


Kaupallisella alalla tällä hetkellä työskentelevän Anun mielestä vapaaehtoisena ystävänä oleminen tuo omaan elämään pehmeitä arvoja. Anun ystävä on erittäin sosiaalinen ja puhelias rouva, jonka lapset halusivat äidilleen oman lähipiirin lisäksi muutakin seuraa. Ensimmäisessä tapaamisessa olivat mukana myös Suomen Punaisen Ristin Jyväskylän osaston ystävävälittäjä sekä vanhan rouvan tytär.

 

- Minä en yleensä jännitä uusia tilanteita, mutta ensimmäinen tapaaminen jännitti todella paljon. Kun aurinkoinen mummo sitten avasi oven, tuntui, että meillä synkkasi heti, Anu muistelee.

 

Ystävykset käyvät ulkoilemassa lähes jokaisella tapaamiskerralla, katselevat valokuvia, puhuvat kirjoista ja lukevat ystävän kirjoittamia runoja. Anun ystävä kertoo myös paljon tarinoita lapsuudestaan.

 

- Eilen ystäväni opetti minulle kontinkieltä. Kahvit keitämme aina, joskus kahdetkin, ennen ulkoilua ja sen jälkeen, Anu nauraa heleästi.

 

Anulla ja hänen ystävällään on paljon yhteistä 56 vuoden ikäerosta huolimatta, esimerkiksi rakkaus luontoon ja samanlainen huumorintaju.

 

- Nauramme paljon tapaamisissa. Ihailemme luontoa ja syksyn värejä. Enää en jännitä, kun soitan ovikelloa. Kaverini ovatkin sanoneet, että voisitko käydä katsomassa minunkin mummoani, nuori nainen kertoo nauraen.

 

Anu on kannustanut myös muita samanikäisiä ystäviään mukaan Punaisen Ristin ystävätoimintaan.

 

- Kun ystäväni hymyilee ja sanoo, että kylläpä nyt on mukavaa, tulee itsellekin hyvä olo, Anu sanoo.INHIMILLISIÄ UUTISIA ON MUKANA VAPAAEHTOISTOIMINNAN MESSUILLA TORSTAINA 3.12. KLO 14-18 VANHALLA YLIOPPILASTALOLLA. TULE TAPAAMAAN MEITÄ JA LÖYTÄMÄÄN OMA TAPASI AUTTAA!

LUE LISÄÄ TAPAHTUMASTA WWW.KANSALAISAREENA.FI/MESSUT