Alkuun
22.7.2015
teksti: Sanna Kontkanen kuvat: Wilma Hurskainen

Monen elämä muuttuu Vartiosaaressa

 

– Täällä saa hengähtää ja pohtia elämäänsä. Voi saada jonkinlaisen ahaa-elämyksen, ja ajatus jää muhimaan päähän. Elämä voi muuttua.

 

Jarkka tietää, mistä puhuu. Vuosikymmenien päihde- ja vankilakierre on mennyttä elämää. Nykyisin hän toimii KRIS'n vankilatyöntekijänä ja auttaa muita selviytymään.

 

– Minulla on perhe, asunto, auto ja asiat kunnossa. Tämä on hyvä paikka, kun ei ole tullut niitä mökkirahoja kerättyä.

 

Jarkka puhuu Helsingin Vartiosaaressa sijaitsevasta Vailla vakinaista asuntoa ry:n toiminta- ja virkistyspaikasta. Luonnonkaunis paikka on monelle päihteettömän elämän tärkeä tuki.

 

– Toiminta, yhteishenki ja yhteenkuuluvuus ovat parasta terapiaa. Täällä sielu lepää ja täällä pääsee eroon juoppoporukoista.

 

Moni onnistuu saamaan asunnon, kun on raitistunut ja pystyy hoitamaan asioitaan.

 

 

Toiminta perustuu luottamukseen

 

Kauniina kesäpäivänä merivesi kimmeltää, rantasauna lämpiää ja päärakennuksen keittiössä laitetaan ruokaa. Jostain kuuluu moottorisahan ääni. Siellä rakennetaan metallipajaa.

 

– Tämän pitäisi valmistua elokuussa. Haluan jakaa ammattitaitoani. Uusien taitojen oppiminen on voimaannuttavaa, kertoo sepän töitä työkseen tekevä mies.

 

 

Rannassa on meneillään uuden grillin rakennus. Rantasaunalla halkojen hakkuu on suoritettu. Kauniit kukkaistuvat kertovat puutarhanhoitotaidoista.

 

– Kukin saa osallistua tekemiseen omien halujensa mukaan. Mikään työleiri tämä ei ole. Täällä saa myös vain olla ja levätä, kertoo VVA ry:n järjestösihteeri Hanna Vuorinen.

 

 

Valvontaa ei saaressa ole ja toiminta perustuukin luottamukseen ja yhdessä sovittuihin pelisääntöihin ja keskusteluihin. Ehtona saareen pääsemiseen on päihteettömyys.

 

Osallisuuden periaatteella

 

Kaupunki vuokrasi purkukunnossa olevan päärakennuksen yhdistykselle vuonna 1987. Pikkuhiljaa tiloja on kunnostettu ja uusia rakennettu. Pihasta löytyvät esimerkiksi grillikota, verstas ja majoitustiloja. Varsinainen majapaikka saari ei ole. Sinne mahtuu yöpymään 10 henkilöä. Kerrallaan saarella voi olla enintään kaksi viikkoa.

 

Lomaa viettävä Marita ja kesähommissa oleva Heli kokkaavat lounasta keittiössä. Tarjolla on perunoita, possua ja salaattia.

 

– Saamme jonkin verran lahjoitusruokia. Ruokarahaa maksamme 20 euroa viikossa. Joka päivä tehdään yksi lämmin ateria, he kertovat.

 

 

Tunnelma saaressa on kiireetön ja leppoisa. Jälkiruokakahvit nautitaan laiturinnokassa. Pian sauna on lämmin.

 

 

 

 

 

Vuonna 2015 RAY tukee VVA ry:n matalan kynnyksen toimipisteiden toimintaa (Vepa, Asumisneuvonta, Kalkkers, Yökiitäjä, Vartiosaari ja Soldis) yhteensä 512 000 eurolla.

 

Lue lisää VVA ry:n toiminnasta täältä:

 

http://vvary.fi/

 

Vva ry toimii kolmannella sektorilla asunnottomien edunvalvojana vaikuttaen yksilötasolla kunkin asunnottoman tilanteeseen sekä yhteiskunnallisella tasolla lainsäädäntöön.