Alkuun

MLL tukee nettikiusattuja ja heidän vanhempiaan

Mannerheimin Lastensuojeluliiton Vanhempainpuhelimeen tulee vuodessa noin 1100 yhteydenottoa. MLL:n kouluttamat vertaisvanhemmat tukevat ja auttavat esimerkiksi huoltajuuskiistoissa ja eroon liittyvissä asioissa.
 Yhä kasvamassa määrin vanhempia huolestuttaa myös nettikiusaaminen. Lapsesta on saatettu levittää ikäviä kommentteja tai epämiellyttäviä kuvia. Yhteisöpalveluun on saattanut tulla vihjailevia seksuaalisia viestejä aikuiselta, tai lapsi on poistettu tai liitetty johonkin WhatsApp-ryhmään hänen tietämättään.
 

– Kerro lapselle jo etukäteen, että netissä saattaa tulla vastaan ikäviä juttuja. Anna konkreettisia vinkkejä ja opasta lasta yksityisyysasetuksien kanssa. Valokuvia, mitä ei toivoisi koulun seinälle, ei kannata laittaa nettiinkään, opastaa päivystysohjaaja Hanna Iso-Metsälä.
 

On tärkeää, että lapsi uskaltaa kertoa asiasta vanhemmille ilman pelkoa siitä, että he suuttuisivat. Vanhempien täytyy myös suhtautua asiaan tosissaan. Nettikiusaaminen on aivan yhtä vahingollista kuin muukin kiusaaminen ja liittyy usein myös muualla lapsen ympäristössä tapahtuvaan kiusaamiseen.
 

Iso-Metsälä kannustaa kysymään, mitä on tapahtunut, keitä on mukana ja onko kiusaaminen jatkuvaa ja tahallista. Kiusaaja on mahdollista ilmiantaa. Myös yhteisöpalvelun ylläpidolle voi ilmoittaa kiusaamistapauksista, kuten myös opettajalle, koulukuraattorille tai harrastustoiminnan vetäjille.
 

– Lapset vasta harjoittelevat netin käyttöä, ylilyöntejä tapahtuu. Tärkeää on luoda luottamuksellinen suhde lapseen, olla läsnä ja tietää, missä lapsi viettää aikaa. Myös lapsen myönteisen minäkuvan kehittyminen tarvitsee tukea. Kannattaa myös seurata lapsen oloa ja selvittää onko kiusaaminen vielä jatkunut.


 

Lapsille ja nuorille oma numero


Lapset ja nuoret voivat kertoa kiusaamisesta Lasten ja nuorten puhelimessa ja nettipalveluissa, joka on avoinna vuoden jokaisena päivänä. Palvelu on maksuton eivätkä yhteydenotot näy puhelinlaskussa. Puheluihin, kirjeisiin ja chat-keskusteluihin vastaavat MLL:n kouluttamat yli 25-vuotiaat aikuiset. Heillä on vaitiolovelvollisuus.

 


Vanhempainpuhelin
p. 0800 922 77 (ma 17–20, ti 10–13 ja 17–20, ke 10–13, to 14–20)
http://www.mll.fi/vanhempainnetti/

Maksuton Lasten ja nuorten puhelin
p. 161 111 (ma-pe 14–20, la-su 17–20)
http://www.mll.fi/nuortennetti/


Lasten ja nuorten chat
ma-ke 17–20