Alkuun

Miten vapaaehtoistyö luo illuusion merkityksellisyydestä, Syksy Räsänen?

 

Tervehdys, tiedegootti.

”En tiedä, liittyykö tiedeidentiteettini varsinaisesti gootti-identiteettiin. En ehkä pitäisi sitä yhdyssanana, mutta kyllähän ne molemmat kuvaavat minua.”

 

 

Mikä hautausmaaestetiikassa vetoaa?

”Pyörin 1990-luvun alussa aktiivisesti scifi-piireissä, jossa myös goottikulttuuri oli voimakkaasti läsnä. Sieltä omaksuin tämän tyylin. Goottikulttuurissa kiehtoo elämän lohduttomuuden ja surullisuuden tuntu. Se on kaunista melankolisuutensa takia. Tosin nyt tuntuu, että minulla on tämä tyyli siksi, että olen liian laiska miettimään, mitä muuttaisin.”

 

 

Olet sanonut, ettei elämää ole valmistettu mitään tarkoitusta varten. Miten niin ei ole?

”Kysymys on siitä, onko maailmankaikkeus inhimillinen vai ei. Uskonnoissa esiintyy ajatus, että maailmankaikkeus on luotu ihmistä varten ja että ihmisellä olisi jokin erityinen merkitys. Luonnontieteellisen maailmankuvan mukaan tämä ei ole totta. Maailmassa itsessään ei ole mitään merkitystä, vaan merkitykset ovat ihmisten itsensä luomia. Miljoona vuotta sitten ei ollut ihmisiä, eikä heitä ole miljoonan vuoden kuluttuakaan.”

 

 

Kuulostaa masentavalta.

”Ajatus elämän merkityksettömyydestä on tavallaan vapauttava ajatus, koska silloin teoistaan on vastuussa vain itselleen ja kanssaihmisille, ei jollekin ’Suurelle kirjanpitäjälle’. Samalla se on tietysti ahdistavaa, koska elämän pitäisi olla mielekästä. Muuten masentuu ja on vaikea toimia.”

 

 

Oletko pessimisti?

”Monet aktivistit sanovat näin, ja minäkin sanon: ”Olen älyllisesti pessimisti mutta tahdon puolesta optimisti’. Pitää keskittyä siihen, että tekee sen, mitä pystyy.”

 

 

Olet sanonut, että merkityksellisyyden illuusion luomisessa auttaa se, että voit toimia muiden ihmisten kanssa toisten ihmisten hyväksi. Kerro lisää.

”Valtaosa suomalaisista elää maailmanlaajuisesti ajatellen ylellisyydessä. Esimerkiksi puhdas vesi, henkilökohtainen turvallisuus, ruoka ja asunto ovat meille itsestäänselvyyksiä. Siksi koen, että etuoikeutetun asemani vuoksi minun velvollisuuteni on toimia kanssaihmisten hyväksi. Se on solidaarisuutta. Tunnen myös inhimillistä yhteenkuuluvuutta, kun työskentelen osana maailmanlaajuista yhteisöä, joka toimii yhteisen asian puolesta.”

 

 

Millaista vapaaehtoistyötä olet tehnyt?

”Epäpoliittisen vapaaehtoistoiminnan aloitin 1990-luvulla, jolloin olin mukana scifi-toiminnassa. Kirjoitin esimerkiksi lehtiin ja järjestin tapahtumia. Se oli älyllisesti hyvin aktivoivaa. Asuessani Britanniassa lähdin mukaan poliittiseen aktivismiin ja osallistuin esimerkiksi Irakin sodan vastaisiin mielenosoituksiin. Nyt toimin järjestöissä, jotka vastustavat Israelin apartheid-hallintoa. Teemme asiaa tunnetuksi, ja käymme esimerkiksi uudelleenrakentamassa miehityshallinnon tuhoamia koteja. Tavoite on, että Israelin ja Palestiinan alueella kaikkien yhtäläiset oikeudet toteutuisivat riippumatta ihmisten etnisestä taustasta tai uskonnosta. Poliittiseen aktivismiin kuuluu vastuunkannon idea.”

 

 

Millaisen vastuunkannon?

”Meidän etuoikeutettu asemamme ja ylellinen elämämme ovat kytköksissä siihen, että muut ihmiset elävät sorron alla. Sen ei tarvitse olla niin, mutta tällä hetkellä se on. Kaupassa on ehkä muutama prosentti Reilun kaupan tuotteita. Silloin nämä loput yli 90 prosenttia ovat epäreilun kaupan tuotteita. Järjestelmämme tuottaa valtaosan tuotteista moraalittomasti, joten on selvää, miten kapea moraalinen valintamme tällöin on. Yritän toimia koko ajan vähemmän moraalittomasti. Se on aktivismin lähtökohta.”

 

 

Lahjoitat paljon rahaa hyväntekeväisyyteen. Tekeekö se sinusta vähemmän moraalittoman?

”En pidä sanasta hyväntekeväisyys. Se luo vaikutelman, että etuoikeutetut ihmiset elävät irrallaan maailman ikävistä tapahtumista. Sitten he ovat hyväntekijöitä, kun antavat murto-osan varallisuudestaan siihen, että olosuhteet jossain muualla maailmassa olisivat vähemmän huonot. Emme ole moraalisesti neutraaleja, vaan ylläpidämme epäoikeudenmukaisuutta. Lahjoittamalla rahaa hyviin tarkoituksiin voimme yrittää ylläpitää sitä vähemmän.”

 

 

Minkä verran lahjoitat hyviin tekoihin?

”Palkkatuloistani vähintään kolmanneksen ja luento- ja kirjoituspalkkiot kokonaan. Viime vuonna osuus taisi olla 45 prosenttia kaikista tuloistani. Prosenttiosuus sinänsä on merkityksetön, koska ihmisen tulotaso ja tilanne vaikuttavat. Yritän antaa rahaa sellaisille järjestöille, jotka panostavat syihin eivätkä pelkästään seurauksiin. Lahjoitan esimerkiksi verkkojulkaisu Electronic Indifadalle ja uutisohjelma Democracy Now!:lle.”

 

 

Kiteytä, mikä tekee vapaaehtoistyöstä mielekästä.

”Tässä Palestiina-kysymyksessä palkitsee se, kun näkee, että työmme ei ole turhaa. Kansainvälinen ilmapiiri muuttuu jatkuvasti parempaan päin.”

 

 

Kirjoitit gradusi ristimänimelläsi Jukka. Miksi Syksy on parempi kuin Jukka?

”Jukkahan on varsin tavallinen nimi. Koulussa luokallani oli neljä Jukka-nimistä poikaa. Tämän kokemuksen takia nimi ei tuntunut identifioivan minua. Ajattelin, että voisin ottaa nimen, joka kuvastaa itseäni. 1990-luvun lopulla katselin ulos ikkunasta, ja mietin, mikä olisi hyvä nimi. Silloin lehdet taisivat putoilla puusta ja ajattelin, että Syksy on sopivan tunnelmallinen.”

 

 

Sinua on sanottu Saksikäsi Edwardin näköiseksi. Tunnistatko teissä samaa, vai onko se vain ulkopuolisten näkemys?

”Ohjaaja Tim Burtonille on kunniaksi, että hänen luomansa hahmo tunnetaan niin hyvin ympäri Eurooppaa. Minua ja Saksikäsi Edwardin luojaa yhdistää se, että molemmat ammentavat goottikulttuurista. Siksi emme muistuta toisiamme sattumalta. Siinä on korrelaatio, mutta ei kausaliteettia.”

 

 

Kuka?

 

 

Syksy Räsänen

 

  • 41-vuotias helsinkiläinen kosmologi ja kansalaisaktivisti.
  • Työskentelee teoreettisen fysiikan yliopistotutkijana (1.1.2015 alkaen) Helsingin yliopistossa.
  • Toiminut tutkijana muun muassa Oxfordin yliopistossa, Euroopan hiukkasfysiikan tutkimuskeskuksessa CERN:ssä ja Geneven yliopistossa.
  • Palestiinalaisen oikeuksia ajavan ICAHD-järjestön Suomen-haaran hallituksen varapuheenjohtaja.
  • Kirjoittaa vuonna 2015 ilmestyvää kirjaa, jonka työnimi on ”Israelin apartheid”.
  • Pitää 1980-luvun goottimusiikista, kuten Bauhausista, Curesta, Sisters of Mercystä ja Joy Divisionista.

 

Teksti: Annina Vainio

Kuva: Sabrina Bqain