Alkuun
12.8.2015
Teksti: Helmiina Suhonen, kuvat: Sabrina Bqain ja Nina Karlsson

Minäkin tahdon pyöräillä ja meloa

 

Pyörätuoli rajoittaa elämää vain sen verran kuin sen antaa rajoittaa. Oikeilla apuvälineillä vaikeavammainenkin pääsee ulos luontoon hiihtämään, patikoimaan tai ratsastamaan.

 

 

Naks! naks!

 

Valtteri Vuori naksuttelee jo malttamattomana pyörän vaihteita. Tampereen Pyynikillä joukko päivätoimintayksikkö Sinikellon väkeä on lähdössä ulkoilemaan metsään. Osa pääsee istumaan pyörän kyytiin ja osa retkikärryihin, jotka on tehty maastossa liikkumiseen. Kärryllä pääsee kävelylle metsäpolulle, uimaan järveen tai vaikka hiihtämään.

 

”Laitteiden avulla vaikeavammaiset pääsevät tekemään niitä asioita, mitä muutkin tekevät. Saattaa olla joskus jopa viisikymppisiä ihmisiä, jotka ovat ensimmäistä kertaa metsässä. Ennen ei vain ole päässyt”, Malike-toiminnan esimies Susanna Tero sanoo.

 

Aina sanoja ei ole, mutta luonnossa liikkumisen riemu välittyy elein, äännähdyksin ja ilmein. Uusien asioiden kokeminen hymyilyttää ja naurattaa. Joku saattaa heittää kädet ilmaan.

 

Otto, Juha, Tommi ja Valtteri esittelevät, minkälaisten välineiden avulla he pystyvät ulkoilemaan luonnossa.

 

 

Juha Arrasvuori, 31

 

 

Otto Saarelainen, 24

 

 

Tommi Korhonen, 30

 

 

Valtteri Vuori, 29

 

 

FAKTA: Kehitysvammaisten tukiliiton Malike-toiminta

 

- Toiminta kannustaa vaikeavammaisia ihmisiä ja heidän läheisiään lähtemään rohkeasti ulos liikkumaan.

 

- Malike vuokraa erilaisia välineitä sekä järjestää tapahtumia ja koulutuksia sellaisille, jotka tarvitsevat apua ja välineitä liikkumiseen. Välinevuokraamoja on Tampereella, Helsingissä ja Rovaniemellä.

 

- Käytettäviä erikoispyöriä, istuimia ja välineitä on tällä hetkellä noin 250 kappaletta. Erilaisia tapahtumia on noin 35 vuodessa.