Alkuun
16.11.2015
Sanna Kontkanen

Martat tuovat eri sukupolvet yhteen

Pimeänä marraskuisena iltana Marttaliiton keittiössä Helsingissä käy kirjaimellisesti huiske.

 

 

"Veitsen täytyy olla terävä, muistakaa teroittaa se. Ja veistä vedetään aina poispäin", opastaa kotitalousneuvoja Tuula Kivialho ja näyttää esimerkkiä.

 

Veitsi huiskahtaa teroitinta vasten. Marttojen kalankäsittelykurssille on saapunut 12 opiskelijaa. Menussa on kaikkea mahdollista nieriäwokista ahvenkeittoon ja hauki- ja silakkapihveihin.

 

Ensin opetellaan kalankäsittelyä, sitten kokataan pareittain, siistitään työpisteet ja lopuksi nautitaan yhdessä illallista. "Kursseillamme käy ihan kaikenikäisiä, ikähaitari on laaja, kaikkea 30 ja 90 väliltä", kertovat Elina ja Raili, Marttoja hekin.

 

Heidän mielestään Martat yhdistävätkin eri sukupolvia. Ikä unohtuu, kun tehdään yhdessä. Samalla tieto Marttojen toiminnasta ja historiasta välittyy nuoremmille. "On hienoa siirtää taitoja eteenpäin. Ja tämä on niin hauskaa! Porukka on innostunutta ja keksimme aina jotain uutta", Raili sanoo.

 

 

Kotoilun comeback

 

Elinan ja Railin mielestä kotoilu ja yhteisöllisyys ovat tehneet comebackin. Kursseja järjestetään tarpeen mukaan aina allergiaruokakursseista erilaisiin käsityökursseihin. Kursseille on osallistumismaksu, joka vaihtelee kursseittain sisällön ja keston mukaan. Osallistuminen ei edellytä Marttojen jäsenyyttä. "Kala kannattaa suomustaa muovipussissa, muuten suomut leviävät joka paikkaan. Muistakaa, että kalan kaikki ylimääräiset roippeet ja päät käytetään, heittäkää ne liemeen makua antamaan. Ja käyttäkää talouspaperia kalan pyyhkimiseen", Kivialho neuvoo.

 

Kalankäsittelykurssi marraskuun pimenevässä illassa Lapinlahdenkadulla jatkuu. Keittiöstä kuuluu naurua ja iloista puheensorinaa. Täällä on hyvä meininki!

 

Lue lisää Marttojen toiminnasta täältä.

 

Kiinnostuitko? Katso lähin Marttaliiton piirisi.