Alkuun
19.8.2015
Teksti: Helmiina Suhonen, kuvat ja video: Sabrina Bqain ja Annukka Pakarinen

Älä stressaa, silitä lehmää!

 

Majvikin maatilalla kiire ja ahdistus unohtuvat, kun kaupunkilainen pääsee keräämään kukkia ja syöttämään lehmiä.

 

 

Kärpäset pörräävät ja pikkuiset kissanpennut telmivät Majvikin maatilan pihanurmella. Ensimmäiseksi juodaan aamukahvit ulkona ja suunnitellaan päivän työt.

 

”Tänään voitaisiin kerätä punaisia viinimarjoja ja kukkia. Voidaan myös käydä syöttämässä lehmiä”, tilan isäntä Atte Hermansson sanoo.

 

Paikalla on Sininauha-yhdistyksen kokoama joukko, joka on tullut nauttimaan kesäpäivästä maatilan töihin tutustuen. Yhdistyksen Vihreä veräjä -hankkeen ideana on tuoda luonnon terveysvaikutukset osaksi kuntoutusta ja vaikeita elämäntilanteita. Tutkimusten mukaan jo pienikin luonnossa oleskelu vähentää stressiä ja kohentaa mielialaa. Verenpaine laskee, tarkkaavaisuus paranee jo muutamassa minuutissa ja vastustuskyky kasvaa.

 

”Tuolla pellolla joku sellainen paino putoaa hartioilta pois. Pääsee pois ajatusradoista. Täällä vietetyn päivän jälkeen unikin on erilaista”,helsinkiläinen Lasse kertoo.

 

Lasse on käynyt Majvikissa kolmen vuoden ajan, ja hän pitää erityisesti valokuvaamisesta. Kamera kaulassa luonnossa käyskentely rauhoittaa mielen.

 

Samaa mieltä on Inhimillisten uutisten päätoimittaja Lorenz Backman.

 

”Sieluni näivettyy, ellen pääse välillä luontoon. Kaupungissa kaipaan tuulen ääntä sekä sinisen ja vihreän värejä. Kaikki harvat viisaat ajatukseni olen aina saanut luonnon ääressä.”

 

 

Majvikin niityllä makaavat lehmät tuovat Khadija Aadanille paljon muistoja mieleen. Kotona Somaliassa oli myös lehmiä, lampaita, kanoja ja peltoa. Suomalainen maalaisidylli ei ole pelkkää eksotiikkaa, vaan maatilan askareet ovat samanlaisia myös toisella puolen maapalloa.

 

”Paitsi sienestys. Somaliassa me emme syö sieniä. Täällä olen käynyt keräämässä sieniä Nuuksiossa”, Aadan sanoo.

 

Lehmien syöttämisen jälkeen väki siirtyy viereiselle pellolle poimimaan kukkia. Sami Salminen napsii saksilla kehäkukkia ja ruiskukkia pieneksi kimpuksi. Petri Mäkiharju ei kukista juuri innostu. Kuumasti niitylle porottava aurinko puskee hien otsalle.

 

”Ei tämä kukkahomma oikein... Josko siellä marjapensaassa sitten intoutuisi poimimaan.”

 

 

 

 

Vihreä veräjä -hanke tutustuttaa luontoon

 

  • Sininauhaliiton Vihreä veräjä -hanke auttaa eri järjestöjä ja tahoja käyttämään erilaisia luontoympäristöjä kuntouttamisessa ja oppimisessa.

 

  • Kuntoutuksessa voidaan esimerkiksi työskennellä maatilalla, tehdä puutarhatöitä, hoitaa eläimiä, retkeillä luonnossa tai harrastaa kalastamista.

 

  • Hankkeessa on ollut mukana muun muassa maahanmuuttajia, lastensuojelun asiakkaita, päihdekuntoutujia, mielenterveyskuntoutujia ja eläkeläisiä.