Alkuun
28.5.2015
Fanni-Laura Patanen / Mieletöntä Valoa

Maailma mahtuu Kaisaniemeen

 

Iloinen eri kielten sekamelska täytti Kaisaniemen puiston ja Rautatientorin taas 23.–24. toukokuuta. Maailma Kylässä -festivaali on jo vakiinnuttanut paikkansa yhtenä suurimmista kaupunkitapahtumista ja Helsingin kesän avaajana. Inhimillisiä Uutisia oli mukana menossa ja kysyimme festarikansalta, mitä he muuttaisivat maailmassa. Vastauksista paistaa hyvä tahto ja muutoksen voima kilpaa toukokuun auringon kanssa. Katso lisää kuvia Inhimillisten Uutisten Instagramista. 

 

Alexandra Lochore

 

Vaan mistä on Maailma Kylässä -festivaali vuonna 2015 tehty? Ainakin 60 eri kansallisuuksien katukeittiöistä, 150 puhujasta ja artistiesiintyjästä, yhteensä 450 näytteilleasettajasta. Vuonna 1995 ensimmäisen kerran järjestetyssä Maailma Kylässä -festarissa käy vuosittain jopa 80 000 festarikävijää!

Vaikka lauantaiaamu valkenikin pilvisenä Kaisaniemen yllä, päivästä saatiin suurin piirtein aurinkoinen. Lavoilla kaikui folkmusiikki ja etnosävelet, ja ruokakojuista tuoksui eri maiden herkut. Värikkäät paidat, mekot ja muut hurtungit värittivät Mahdollisuuksien Torin jättitelttaa sisältä ja ulkopuolelta, ja Rautatientorin Maailman Kirjat -teltta täyttyi lukutoukista. Korut ja laukut löysivät uusia omistajia, ja Pinjapuun pehmeät rokkikitarat ovat varmasti monen lastenhuoneen suurin must nyt kesällä.

 

 

Heikki Kiiski

 

 

Rama Bhandan Gautam ja Ganga Bhandar

 

 

Maailma Kylässä 2015 eli #MK2015 -teemoja olivat kehitys ja Afrikka ja Lähi-Itä. Teema näkyi esiintyjäkaartissa niin soittolavoilla kuin paneelikeskusteluissa. Raha-automaattiyhdistyksen Inhimillisten Uutisten teemana oli muun muassa vapaaehtoisuus. Vapaaehtoisia olikin festivaaleilla hillitön määrä. Festivaalin järjestäjä, Kepa ry. oli alueella noin 200 vapaaehtoisen voimin. Koko festareilla vapaaehtoisia oli noin pari tuhatta.

 

 

Johannes Murto

 

 

Maailma Kylässä -festivaali on jo useamman vuoden ollut yhtä iso. Kasvu pelkän itseisarvon vuoksi olisikin hölmöä, joten festivaali panostaa enemmän laatuun kuin kokoon. Mainonta on tehokkaampaa ja laajempaa, bannerit ja screenit ovat isompia, alueen infrastruktuuri on toimivampaa kuin aiemmilla festivaaleilla. Tänä vuonna ainakin maallikon silmään kaikki näyttää toimivan hyvin. Alueella mahtuu liikkumaan siedettävästi, vesipisteet ja vessat ovat siistejä ja roskiksia on tarpeeksi. Alueella on tehty myös työtä esteettömyyden eteen ja mm. soittolavojen edessä on korokkeet pyörätuoleille.

 

 

Joonas Karjalainen 

 

 

Sunnuntaina sää oli vaihtelevampi, kuuma aurinko muuttui nopeasti isojen pisaroiden sadekuuroksi, ja kylmä tuuli havisutti monia. Kuitenkin, sadekuurot olivat lyhyitä, ja niiden jälkeen aurinko taas lämmitti ihanasti ja kuivasi lätäköt. Lauantai-iltana festarikansa suunnisti Virgin Oiliin mm. Palefacen keikalle ja sunnuntaina festivaalin päätösjuhlia vietettiin Tavastialla Ba Cissokon ja Aiyekooto & Afrobeat International tahtiin. Tsuumi Sound Systemin vielä kaikuessa korvissa jätän heipat festareille ja sanon: ”Maailma Kylässä, ensi vuonna nähdään!”

 

 

Tia Sallinen 

 

Pääkuvassa: Unna-Maria Hakala ja Hilma Toivonen

Kuvat: Sabrina Bqain ja Annukka Pakarinen

 

 

Kirjoittaja Fanni-Laura Patanen toimii vertaistuottajana Sosped-säätiön Mieletöntä Valoa -hankkeessa, jonka rahoittaa RAY:n Paikka Auki -avustusohjelma. Mieletöntä Valoa -hankkeessa koulutetaan mielenterveyskuntoutujia tuottamaan yhdessä kehitysvammaisten kanssa mediasisältöä, kuten radiota, podcasteja ja artikkeleita.

 

Fanni kertoo omasta taustastaan: "Itselläni on vaikea masennustausta. Kuitenkin, nyt toipumisen tässä vaiheessa, en näe sairastumista pelkästään negatiivisena. Olen kasvanut sairauden myötä paljon, ja olen myös löytänyt uuden, rohkeamman ja itsevarmemman itseni jostain niiden masennusrippeiden alta. Mieletöntä Valoa on minulle keino tuoda toivoa myös toipumisen alkuvaiheessa oleville ja toivon, että se kantautuu myös niille, jotka eivät vielä ole osanneet apua hakea. Apua on saatavilla, toivon teille voimaa hakea sitä!"