Alkuun

Maailma muuttuu tekemällä

 

Ensin pitää möyhentää multa. Sen jälkeen kaivetaan kuoppa, johon istutetaan 1­-3 mieleistä kukkaa. Niistä syntyy asetelma ruukkuun.

 

Jussi Ratia viimeistelee oman istutuksensa tasoittamalla mullan. Käynnissä on ulkotyöpaja Ladon puutarhahetki.

 

 

 

 

Ulkotyöpaja Lato on kehitysvammaisten lyhytaikakoti ja työpaja Lyhty ry:n asiakkailleen järjestämää toimintaa. Työpajojen tarkoituksena on rohkaista käsillä tekemiseen.

 

Ratia on ollut mukana pajassa jo vuosia. Ennen puutarhahommia hän leikkasi 11 vuotta matonkuteita sisätiloissa. Se oli kehitysvammaisille tarkoitettua työ- ja päivätoimintaa.

 

- Siellä työ ei maistunut, ei ollenkaan. Se ei ollut minulle sopivaa työtä.

 

 

 

 

Ratia otti yhteyttä Lyhtyyn ja kysyi, löytyisikö hänelle mitään mielekkäämpää hommaa. Hänelle aukesi paikka ulkotyöpajasta. Ratialla kävi tuuri, sillä monelle kehitysvammaiselle jo ulkoilmaan pääseminen voi olla harvinainen elämys. Tätä ilmiötä Lyhty ry yrittää murtaa.

 

 

Lyhty järjestää muun muassa bändi- ja kahvilatoimintaa sekä ulkotyöpajoja. Kaiken takana on ajatus siitä, että ihminen on toimiva olento, joka kaipaa tekemistä.

 

 

Ajatus toiminnallisuudesta on lähtenyt kehitysvammaisilta itseltään. Esimerkiksi ulkotyöpaja perustettiin, koska Lyhdyn asiakkaat toivoivat sitä.

 

 

 

 

Lyhty ry:n projektipäällikkö Markus Vähälä sanoo, että monen kehitysvammaisen on vaikea ilmaista itseään puhumalla. Käsillä tekeminen on silloin luontainen vaihtoehto. Liikkumisesta on monenlaista hyötyä.

 

 

Ulkotyöpajaa vetävä Taisto Taskinen sanoo, että puutarhan hoito kehittää esimerkiksi pitkäjänteisyyttä ja tarkkaavaisuutta.

 

 

 

Tärkeintä on se, miten fyysinen kuormitus vaikuttaa henkiseen hyvinvointiin. Tietokirjailija Jaana Venkulan mukaan puutarhatöissä kehittyy ja usko omaan osaamiseen vahvistuu. Hänen mukaansa kehitysvammaisilta suljetaan liian usein ovet normaaliin elämään. Vallalla on ajatus, että jos ihmisellä on vaikea kehitysvamma, hänen ei esimerkiksi tarvitse ulkoilla. Venkula toivoo, että kehitysvammaiset voisivat osallistua yhteiskunnan pyörittämiseen siinä missä muutkin.

 

 

Positiiviseksi esimerkiksi hän nostaa Pertti Kurikan Nimipäivät -yhtyeen. Bändin suosio osoittaa, että kehitysvammaiset voivat menestyä, jos heille annetaan tilaisuus siihen.

 

Lyhdyn toimintatavat eivät kuulosta mullistavilta, mutta yhteiskunnan rakenteisiin tällaiset muutokset tulevat hitaasti. Venkula uskoo, että ajattelutavat muuttuvat, sillä uusi aivotutkimus tukee käsillä tekemisen tärkeyttä. Maailma ei muutu vain sanoilla, vaan myös teoilla.

 

Istutuksista täyttyneet kukkaruukut nököttävät pöydällä. Ulkotyöpajaan osallistuva Olli-Pekka Lappinen sanoo, että työ ei kuitenkaan lopu tähän. Kukkia täytyy vastedeskin kastella ja hoitaa.

 

Lappinen ja Jussi Ratia kantavat ruukut lyhtyläisten parvekkeille. Lappisen mukaan asetelmat ilahduttavat parvekkeilla muitakin kuin tekijöitään.

 

­­- Ihmiset on saatava hymyilemään.

 

 

Kuvat: Sabrina Bqain

 

Tutustu Ulkotyöpaja Ladon toimintaan: http://www.lyhty.fi/lato 

Lyhty ry:n julkaisema, tietokirjailija Jaana Venkulan "Alussa on teko" -kirjasarja löytyy hyvin varustetuista kirjakaupoista