Alkuun

Likellä -valokuvanäyttely avaa omaishoitajan arkea

Tyypillinen mielikuva ikääntyvästä puolisohoitajasta on vain yksi totuus omaishoidosta. Likellä - tarinoita omaishoidosta -valokuvanäyttely nostaa esiin omaishoidon moninaisuuden. Se kertoo neljä erilaista tarinaa omaishoitajan työstä.

 

Työikäinen Kimmo hoitaa muistisairasta äitiään, Pian ja Jarmon perheeseen syntyi Down-lapsi Jenni, Raija hoitaa aivoverenvuodon saanutta aviomiestään ja Päivin omaishoidon polku päättyi puolison poisnukkumiseen elokuussa.

 

Tutustu Likellä -valokuvanäyttelyyn

 

Näyttely avattiin lokakuussa ja se jatkaa kierrostaan myös ensi vuonna Etelä-Pohjanmaalla. Näyttelyn on toteuttanut Lakeuden Omaishoitajat ry ja valokuvaaja on Riikka Austen.

 

- Saimme idean RAY:n upeasta "Yhdessä. Kuka on sinulle tärkeä" -valokuvanäyttelystä. Halusimme kertoa omaishoitajaperheiden aitoja, inhimillisiä ja koskettavia tarinoita uudella ja kiinnostavalla tavalla, kertoo kehittämissuunnittelija Hanna Lahti.

 

Tutkimuksen mukaan noin miljoona suomalaista auttaa säännöllisesti läheisiään. Meillä arvioidaan olevan noin 300 000 omaishoitotilannetta, joista 60 000 on sitovia ja vaativia. Omaishoitosopimuksia vuonna 2013 oli noin 40 000.

 

- Kuka tahansa meistä voi löytää itsensä omaishoitajan tai apua tarvitsevan läheisen roolista elämänsä varrella, Hanna jatkaa.

 

Näyttely on kerännyt katsojilta paljon positiivista palautetta.

 

- Perheiden kuvat ovat koskettaneet katsojia ja avanneet heidän silmiään omaishoidon monimuotoisuudelle, Hanna lisää.

 

Vaativa omaishoitajan työ

 

Omaishoitaja on henkilö, joka pitää huolta perheenjäsenestään tai muusta läheisestään, joka sairaudesta, vammaisuudesta tai muusta erityisestä hoivan tarpeesta johtuen ei selviydy arjestaan omatoimisesti.

 

- Omaishoitotilanteen tunnistaminen on tärkeää, mutta joskus haasteellista. Uupumista ehkäisevä alkuvaiheen tieto ja tuki voi jäädä omaishoitajalta saamatta, ellei omaishoitotilannetta tunnisteta riittävän varhain, Hanna sanoo.

 

Lakeuden Omaishoitajat ry:n tekemän alueellisen kyselyn mukaan noin puolet omaishoitajista kokee, että terveydenhuollon ammattilaisilla on aikaa keskustella heidän kanssaan. Lisää tietoa kaivattiin omaishoitajuuteen ja omaan jaksamiseen liittyvistä asioista.

 

Omaishoitajat haluavat kyselyn mukaan olla vahvasti mukana läheisen hoidon suunnittelussa. Toimiihan koti omaishoitoperheissä jatkohoitopaikkana, jossa iso osa hoitovastuusta on omaishoitajalla.

 

- Kun läheinen sairastuu vakavasti, elämä on aina enemmän tai vähemmän kaaosta, jolloin kenenkään ei pitäisi jäädä yksin, sanoo kehittämispäällikkö Anne-Maria Halmesmäki Lakeuden Omaishoitajat ry:stä.

 

Valtakunnallista omaishoitajien viikkoa vietetään 24. -30.11. Viikon aikana omaishoitoon liittyviä tilaisuuksia pidetään eri puolella Suomea.

 

RAY tukee Lakeuden Omaishoitajat ry:tä 113 000 eurolla vuonna 2014.