Alkuun

Kyläluuta ei jätä ketään yksin

Kyläluuta on pieni risuista tehty luuta ja muistikirja. Ideana on kierrättää Kyläluutaa naapurilta toiselle. Muistikirjaan voi lisätä kuulumisia, kuvia ja tarinoita.


Kyläluutaa ei saa jättää postilaatikkoon, vaan se on vietävä aina sisälle asti. Sitä saa pitää samassa paikassa korkeintaan viikon. Kyläluuta on elvyttänyt mukavasti kyläilyperinnettä ja tuonut yhteen nuoret ja ikäihmiset.


Kyläluudan takana on lappajärveläinen Elsa Rajala, joka lähetti matkaan kuusi ensimmäistä Kyläluutaa vuonna 2009. Ne kiersivät yli 200 taloudessa pienessä 3 000 asukkaan kunnassa.  


Kauhavan Seudun Vanhustenyhdistys ry:n Aijjoos-hanke sai Elsa Rajalalta luvan kopioida Kyläluudan. Hanke on kehittänyt toimintamallia edelleen.


- Ikäihmisiä kannattaa kuunnella, sillä he ovat aktiivisia toimijoita yhteiskunnassamme. Aijjoos-hanke on lähettänyt matkaan jo 34 Kyläluutaa, kehittämispäällikkö Marja-Liisa Nevala kertoo.


Kyläluuta on vieraillut Evijärvellä, Kauhavalla ja Lappajärvellä jo yli tuhannessa kodissa. Se on aktivoinut koko kylän toimintaa. Aina löytyy myös niitä, jotka eivät lähde mukaan, mutta heillä on ollut oikeus pysytellä omissa oloissaan.


- On hyvin tavallista, että naapurit eivät vieraile toistensa luona, vaikka asuisivat naapureina vuosikymmeniä. Kyläluuta antaa hyvän syyn vierailla naapurissa ja samalla yksinäiset saadaan mukaan yhteiseen toimintaan.


Kun Kyläluuta on kierroksensa tehnyt, on kotiinpaluujuhlien aika.


- Kyläluudan kotiinpaluun kunniaksi juotiin kylällä kaffit ja luettiin kirjoista otteita kylän väelle. Suurin osa Kyläluutia löytyy kaupungin ja kunnan kirjastoista.


Suurin osa Kyläluutia löytyy tällä hetkellä paikallisten kaupunkien tai kuntien kirjastoista. Ylähärmän Kankaan kylällä on myös oma kirjasto, jossa Kyläluuta asuu. Muistikirjoista löytyy tarinoita tästä päivästä mutta myös paljon tarinoita talojen ja teiden historiasta sekä oman perheen vaiheista. Tarinat ovat kaikkien luettavissa edelleen.


- Kyläluuta on elvyttänyt mukavasti kyläilyperinnettä. Voi olla, että tällä hetkellä kaivattaisiin jo uutta Kyläluudan piipahdusta, sillä ikäihmiset kertovat kyläilyn jo vähän hiipuneen, Marja-Liisa lisää.


RAY tukee Kauhavan Seudun Vanhustenyhdistys ry:n Aijjoos-hanketta tänä vuonna 250 000 eurolla.


Muistikirjan tarinoita


”Olipas hyvä irea, tua kyläluuta, oikeen innostuu siivontekhon tualla luuralla, melekeen taitaa tulla joulusiivokkin teheryksi, sehän on jo ens kuun perästä se joulu ja on hyvä teherä aijjoos. Ei tierä, kuinka tua luutaparka koko kylän jaksaa siivota, näköö ny sitten, kuinka siinä käyrähän. Hyviä lakaasukeliä kaikille ihimisille.”


”Voi kuinka mukava tämä ”kyläluuta-hanke”. Tuli juatua iltapäiväkahavit Maijan, Pirkon ja Jussin kans. 3 t viärähti eikä päästy oikiastansa alakua pitemmälle. - - -”


”Meille tuotiin kyläluuta ja viemme sitä nyt eteenpäin. Kiva oli saada vieraita yllättäen ja oikein luudan kanssa. Muisteltiin vanhoja ja vähän uusiakin asioita. Se on mukavaa, vain piipahtaa naapurissa niin kuin ennen vanhaan. Olimme lastenlasten kanssa lasten maatalousnäyttelyssä. Oli tosi onnistunut juttu. Ihanaa tämä syksyn väriloisto. Viljapellot, marjamättäät, kynttilänvalo. Paljon on aihetta kiitokseen.”


”Kyläluuta saapui meille ja laitamme sen nyt eteenpäin. On aurinkoinen syyspäivä. Puolukoita on noukittu. Porkkana on nostettu maasta. Oli mukava saada vieraita. Toivotaan, että luuta käy koko kylän läpi. Vaikka useampaan kertaankin. Toivotaan, että kyläilyperinne jatkuu tästä eteenpäin. Paljon kiitoksia. Luuta lähtee eteenpäin!”