Alkuun
21.8.2015
Teksti: Lena Nelskylä, kuvat: Annukka Pakarinen

Kunnian kentillä heittäytyjä on voittaja

 

Sankarikuvasto on aika päivittää monimuotoisemmaksi. Viisikymmentä amatööritanssijaa kalsareissa on hyvä alku.

 

Yli satavuotias Eläintarhan urheilukenttä Helsingin Taka-Töölössä on nähnyt paljon. Suomen jalkapallomaajoukkueen kaikkien aikojen ensimmäisen maaottelun 1911. Maailman parhaiden yleisurheilijoiden hikiset treenit Helsingin isännöidessä MM-kisoja 1983 ja 2005. On perinteikkäällä kentällä pelattu ennen sotia pesäpallon Itä-Länsi-taistokin.

 

Mutta tämä on jotain ihan muuta.

 

On aika Fields of Glory – Kunnian kentät –tanssiteoksen ensi-illan. Se on Uuden tanssin keskuksen Zodiakin ja Helsingin juhlaviikkojen yhteistyössä tuottama amatööritanssijoiden voimin luotu kuvitteellinen urheilukilpailu ja niiden avajaisseremonia.

 

Pallogrilliin sytytetään tuli. Tietenkin. Tehtiinhän niin jo Antiikin Olympialaisissa. Viitisenkymmentä pastellisävyisiin verkkareiden pukeutunutta miestä etsii kentältä oman suorituspaikkansa elokuun lempeästi tummuvassa illassa. Joku juoksee, toinen hyppää pituutta, kolmas työntää kuulaa. Jokaiselle hurrataan. Epäonnistujillekin.

 

Joka puolella tapahtuu kuten yleisurheilukisoissa on tapana. Joukon nuorimmat ovat himpun päälle parikymppisiä, vanhimmat heistä lähemmäs seitsemääkymmentä. On miehiä vaatesuunnittelijasta eläkkeellä olevaan upseeriin.

 

”Urheilukentät ovat kehon näyttämöitä. Olemme tottuneet näkemään huippuunsaviritettyjä, notkeita ja pystyviä vartaloita. Monimuotoisuudelle ei juuri ole ollut sijaa”, pohtii esityksen ohjaaja koreografi Jarkko Partanen.

 

Kunnes nyt, kun keinona on taide ja Partasen vision toteuttajina ennakkoluulottomat miehet. He ovat astuneet yleisön eteen kaikkine vahvuuksineen ja heikkouksineen kolmen viikon intensiivisen harjoittelun jälkeen.

 

 

Uusia sankaritarinoita

 

Urheilussa on kyse henkisestä ja fyysisestä itsensä ylittämisestä, miksei tässäkin. Aika harvalla joukon miehistä on tanssitaustaa, saati kokemusta esiintymisestä satapäisen yleisön edessä pelkät kalsarit yllään.

 

Koreografi sanoo, että kyynisesti ajateltuna, urheiluareenoille mennään katsomaan ihmisiä joko onnistumassa tai epäonnistumassa.

 

Kenttien laidoilla janotaan sankaritarinoita: Lasse Virén juoksemassa maailmanennätyksen kaatumisestaan huolimatta, Seppo Räty karjumassa voitokkaasti heihäänsä perään ja Jari Kurri nostamassa Stanley Cup -pokaalia.

 

”Sankareiden kuvasto on stereotyyppisen suppea ja samalla tavalla maskuliininen. Haluan esityksellä kyseenalaistaa perinteistä sankaruutta”, Partanen sanoo.

 

Hyvä esimerkki tästä on se, että tanssiteoksen jokaisella esiintyjällä on jalassaan kultaiset lenkkarit. Jääkiekkokaukaloissa vain joukkueen parhaana pidetty pelaaja luistelee kultainen kypärä päässään.

 

Näistä viidestäkymmenestä miehestä ei ole sankari enemmän kuin toinen. Jokainen heistä on kun voittanut jo paljon lähtiessään mukaan.

 

 

 

 

 

 

Uskaltamisen urotekoja

 

Antiikin filosofi Aristoles kirjoitti Runousopissaan, että tarinan sankarin on oltava hyveellinen. Silloin yleisö voi samaistua häneen. Toivoa parasta.

 

Mutta liian helppoa tietä sankarin ei kannata kulkea. Vaikeudet kun lisäävät yleisön samaistumista häneen.

 

Ehkä uskaltamisessa ei sittenkään ole mitään pelättävää.

 

Valokuvaaja Annukka Pakarisen taltioimia tunnelmia Fields of Glory – Kunnian kentät –esityksestä ja kulissien takaa.

 

Raini Ranta, 54, on harrastanut teatteria ja tanssia jo usean vuoden ajan. Mukaan Kunnian kenttiin hän lähti puhtaasta mielenkiinnosta kaikkea uutta kohtaan.

 

Sami Rekolaa, 26, Kunnian kentät -projektissa viehätti ammattilaisten ja harrastajien välinen yhteistyö ja epähierarkinen tekeminen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lehti-ilmoitus projektista herätti Matti Buchtin, 53, kiinnostuksen. Tyttären yllyttämänä hän päätti lähteä kokeilemaan rajojaan.

 

 

 

Intensiiviset harjoitukset ovat tuoneet Sergiu Stavarachen, 35, elämään vähemmän unta mutta sitäkin enemmän iloa. Nauru ja uudet ystävät ovat olleet parasta projektissa.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

FIELDS OF GLORY – KUNNIAN KENTÄT

 

Ke 19.8. klo 21.15

To 20.8. klo 21.15

Pe 21.8. klo 21.15

Eläintarhan urheilukenttä

Liput alk 16,50e

 

Esitys toteutettu yhteistyössä RAY:n kanssa.