Alkuun
21.1.2016
teksti: Tuija Sorjanen kuvat: Nina Karlsson video: Nina Karlsson ja Annukka Pakarinen

Kukaan ei ansaitse törkyä


Sini Sabotage toivotettiin karuun tyyliin tervetulleeksi julkisuuteen runsaat kolme vuotta sitten, kun ensisingle 09:n musiikkivideo julkaistiin. Tuolloin 26-vuotias räppäävä tuusulalaisnainen sai osan nettikansasta sylkemään silmitöntä raivoa ympäri bittiavaruutta.
 

Ensin sitä miettii, että tuo kaikki on varmaankin totta. Olen varmaankin oikeasti juuri sellainen kuin netissä väitetään, koska miksi kukaan muuten kirjoittaisi noin. ”Mutta sitten ajattelen, että missä tilassa minun itseni pitäisi olla, jotta ottaisin läppärin ja menisin kirjoittamaan noin. On hyvä muistaa, että kirjoittajalla täytyy itsellään olla todella paha olo”, Sini sanoo. 


Hän tiedostaa myös sen, että suuri osa kirjoittajista on todella nuoria.

 


Julkkiskaan ei voi olla maalitaulu
 

Twitterissä on jo pitkään ollut Sini Sabotagena esiintyvä feikkiprofiili. Oikea Sini Sabotage kirjoitti asiasta Fabebook-sivullaan tämän viikon maanantaina, koska feikkitili oli alkanut tuottaa rasistista materiaalia. ”Ei auta kuin kestää jos on itse julkisuuteen halunnut kerta” kuului välitön somekommentti.


Moni tuntuu muutenkin katsovan, että kun on itse astunut julkisuuteen, on velvoitettu sietämään mitä vain. Näin ei tietenkään ole. ”Kukaan ei ansaitse vihapuhetta. Ihan sama, oletko julkisuudessa vai et.”
 

Erityisesti Facebookiin ihmiset laittavat myös hyvin kauniita viestejä. ”Minulla on ihania, superfiksuja faneja. Fanitan joitakin fanejani. He ovat 16–17-vuotiaita, avoimia ja inspiroituneita tyttöjä, joista näkee, että heistä voi tulla mitä vain. He korvaavat kaiken negatiivisen.”
 

Varsinkin aluksi Sini vastasi myös joillekin törkyviestien lähettelijöille. Nämä saattoivat yllättäen vastata takaisin kehumalla Siniä vuolaasti. ”He varmaankin ajattelivat, että eivät saa huomiota kirjoittamalla vain että ’moi, hyvä biisi’.” 

Ilkeiden viestien kirjoittajalla täytyy itsellään olla todella paha olo, sanoo Sini Sabotage. 

Teineille teinien internet
 

Kaikkein viimeiseksi epäasialliselle kirjoittelulle pitää antaa juuri huomiota, ja siksi vihakommenteista puhuminenkin on Sinin mielestä ristiriitaista. Hän on kuitenkin huolissaan nuorista. ”Aikuisena osaan ajatella järkevästi, mutta on paljon nuoria, jotka kärsivät tästä. Nuorilla koulukiusaaminen on siirtynyt nettiin.”
 

29-vuotias Sini on juuri sen ikäinen, että ehti viettää teini-ikänsä ilman somea. ”Ja olen siitä erittäin kiitollinen. Sain elää pitkälti yli 25-vuotiaaksi ja kasata minuuttani ja itsevarmuuttani.”


Hänestä teini-ikäisille ei edes saisi antaa älypuhelinta, tai ainakin nettiinpääsyä pitäisi rajoittaa jotenkin, esimerkiksi niin, että alaikäiset eivät pääsisi tietyille sivuille. ”Teinit pääsevät puhelimensa avulla omassa huoneessaan peiton alla ihan mihin haluavat. Se on pelottavaa.”
 

Netissä kiusatuille Sini antaa ohjeen: Älä usko, älä muutu, älä huomioi. Juuri sitä kiusaajat nimittäin haluavat.