Alkuun

Koulukiusatut tekivät lehtisen kokemuksistaan

Nuori nainen kertoi taannoin Oulujen Tyttöjen talossa, miten häntä oli koulukiusattu nuorempana ja nyt hän haluaisi auttaa kohtalotovereitaan. Kokemukset olivat jättäneet syvän arven.

 


"Mietimme ja juttelimme yhdessä, miten voisimme osallistua kiusaamisen vastaiseen työhön. Pikkuhiljaa idea jalostui", kertoo ohjaaja Mervi Koskela.

 


Kiusaamistarinoita päätettiin kysyä muiltakin Oulun Tyttöjen Talon nuorilta. Kahdeksan tyttöä osallistui projektiin, jonka tuloksena syntyi lehtinen ”Kyllä sää selviät – Tarinoita kiusaamisesta”.
Muutama nuori kirjoitti tarinansa itse ja joitakin haastateltiin. Tarinan loppuun sai lisätä ohjeen tai vinkin sekä kuvan tai piirustuksen, mikä oli auttanut selviytymään. Kertoja sai itse päättää, halusiko kirjoittaa omalla nimellä vai nimimerkillä.

 

 


Projektiin osallistuneet olivat vapaaehtoisia 18–24 –vuotiaita, joilla kiusaaminen oli jatkunut useita vuosia. He olivat kuitenkin selvinneet siitä, kukin omalla tavallaan.

 


Koulukiusaaminen on puhututtanut mediassa viime aikoina. Silti kiusaaminen jatkuu edelleen monissa yhteisöissä. Avoin keskustelu ja tiedon jakaminen ovat oleellisia työkaluja kiusaamisen kitkemisessä.

 


"Nuoret saivat Oulun kaupungin Nuorten Nero –raha-avustuksen, joka käytettiin vihkon painatuskuluihin. Yhdessä olemme jakaneet vihkoa nuorisotyöntekijöille, nuorisotaloille, kouluryhmille, kirjastoille ja opettajille. Aiomme yhä jatkaa", Koskela sanoo.

 


Toukokuun alussa Oulun kaupungin tiloissa järjestettiin vihkon julkistamistilaisuus.

 


"Se oli hieno ja koskettava tilaisuus meille kaikille. Toivottavasti vihko auttaa mahdollisimman monia kiusattuja, ja toivottavasti myös moni kiusaaja lukee sen."

 


Raha-automaattiyhdistys tukee Oulun Tyttöjen Talojen toimintaa tänä vuonna 145 000 eurolla.

 


Vihkoja voi tilata Oulun Tyttöjen Talolta